Οι κυνηγοι της Ροδοπης δηλωνουν ετοιμοι να παλεψουν για τα δικαιωματα των ζωων τους

Αντιδρούν σε διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς καταδικάζοντας την απουσία διαλόγου τόσο με τις κυνηγετικές και κυνοφιλικές οργανώσεις καθώς και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς

Παναγιώτης Χαλβατζής, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Για εμάς τα ζώα μας είναι μέλη της οικογένειάς μας και δεν θα επιτρέψουμε το νομοσχέδιο αυτό να περάσει έτσι»

Έτοιμοι και αποφασισμένοι να παλέψουν για τα δικαιώματα των ζώων τους δηλώνουν τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής επ’ αφορμής των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την κατάθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωϊα των ζώων συντροφιάς».

Το νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.  Παναγιώτης Χαλβατζής από διαρροές, υπάρχουν διατάξεις οι οποίες βρίσκουν κάθετα αντίθετο τόσο τον κυνηγετικό όσο και τον κυνοφιλικό κόσμο της χώρας.

Άλλωστε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσής αλλά και τις αντίδρασής τους τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες επαφές με τους τρεις βουλευτές της Ροδόπης κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνοντας πέραν όλων των άλλων του αιφνίδιου και αυταρχικού τρόπου που το υπουργείο επέλεξε απουσία οποιαδήποτε διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως οι κυνηγοί, οι κτηνίατροι, το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων κ.ο.κ. ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Χαλβατζής μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της μεγαλύτερης κοινωνικής ομάδας που συμβιώνει με σκύλους,  ήτοι του κυνηγετικού και κυνοφιλικού κόσμου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, ως άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, τονίζοντας πως η κυνηγετική κοινότητα δεν είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο του νομοσχεδίου αλλά με συγκεκριμένες διατάξεις.

Τα σημεία διαφωνίας

Ειδικότερα η πρώτη εξ αυτών αφορά στη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων την οποία και χαρακτήρισε ως «απολύτως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αυταρχική στον πυρήνα της» για να εξηγήσει πως «το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στειρώνουμε και τα δεσποζόμενα».

Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας αφορά στην απαγόρευση της μεταφοράς σκύλου σε ειδικά κουτιά εκτός οχήματος, πράγμα που όπως εξήγησε δεν απαγορεύεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να υπογραμμίσει πως υπάρχει εν γένει μία «τιμωρητική διάθεση απέναντι στους κυνηγούς». «Είμαστε η μοναδική ομάδα για την οποία προβλέπονται επιπλέον ποινές αν παραβούν τις διατάξεις και σε πληθώρα των περιπτώσεων φτάνει έως και την αφαίρεση της άδειας θήρας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «δεν μας εκφράζει η φιλοσοφία με την οποία επιλέγουν να νομοθετήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής επεσήμανε την αποφασιστικότητα των κυνηγετικού κόσμου όλης της χώρας να παλέψει για τα δικαιώματα των ζώων τους εξηγώντας πως «για εμάς τα ζώα μας είναι μέλη της οικογένειάς μας και δεν θα επιτρέψουμε το νομοσχέδιο αυτό να περάσει έτσι».

«Η κακή εικόνα της κυνηγετικής κοινότητας σε ό,τι αφορά τους σκύλους δεν ισχύει»

Ερωτηθείς σχετικά με τα οφέλη ή μη της στείρωσης καθώς στην περιοχή μας έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις εγκατάλειψης κυνηγετικών σκύλων ο κ. Χαλβατζής επεσήμανε πως «υπάρχει γενικότερα μια κακή εικόνα της κυνηγετικής κοινότητας σε ό,τι αφορά τους σκύλους και αυτό γιατί η κοινή γνώμη δεν έχει εικόνα των όσων δένουν έναν κυνηγό με τον σκύλο του». «Είναι μέλη της οικογένειάς μας στα οποία επενδύουμε χρόνο και χρήματα και φυσικά υπάρχει ένας πολύ ισχυρός ψυχικός δεσμός καθώς η δραστηριότητα του κυνηγιού δεν μπορεί να ασκηθεί χωρίς τον σκύλο»  σημείωσε.

Στα σκαριά συνεργασίες του Συλλόγου με ζωοφιλικούς Συλλόγους και δομές της περιοχής

Τα φαινόμενα εγκατάλειψης είναι ελάχιστα από κυνηγούς σύμφωνα με τον ίδιο γεγονός ωστόσο που δεν αφήνει αδιάφορο τον Σύλλογο. «Και στο παρελθόν και τώρα με τη νέα διοίκηση έχουν γίνει προσπάθειες να μπουν όλοι σε μία διαφορετική λογική. Δεν αρνούμαστε το πρόβλημα, είμαστε όμως από αυτούς που θέλουν να το αντιμετωπίσουν» για να γνωστοποιήσει πως ήδη αναπτύσσονται συνεργασίες με ζωοφιλικούς συλλόγους και δομές της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.