Οι Κομοτηναιοι τιμησαν την Αγια Παρασκευη

Λιτανεία της ιερής εικόνας της πολιούχου σε κεντρικούς δρόμους

Εκατοντάδες κόσμου, παρακολούθησαν και φέτος τις εκδηλώσεις εορτασμού της πολιούχου της Κομοτηνής, Αγίας Παρασκευής, που κορυφώθηκε με λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Αγίας στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο το βράδυ, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, συνοδεία στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού αγήματος.
 
Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση κόσμου στο φερώνυμο παρεκκλήσι, από τις απογευματινές ώρες, οπότε τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος. Ουρές πιστών σχηματίστηκαν ωστόσο μετά τη δύση του ήλιου, με την πρώτη βραδινή δροσιά, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλομάρτυρος που τοποθετήθηκε στην είσοδο του ναΐσκου, στο δημοτικό άλσος της πόλης και μέρος του ιερού λειψάνου της Αγίας που βρίσκεται μέσα σε αυτόν.
 
Προστάτιδα των ματιών, η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.
 
«Η Εκκλησία μας, την προβάλλει για να την τιμήσουμε, να τη μιμηθούμε, εμείς που πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, την έχουμε θέσει στην πρώτη γραμμή για να γίνεται πρέσβειρα και προστάτιδα μας, έχουμε την ιερά υποχρέωση, να ακολουθούμε τα ίχνη της» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, εκφράζοντας τις ευχές του, προς τους Κομοτηναίους με αφορμή τον εορτασμό.
 
Με το τέλος του εσπερινού, ο Μητροπολίτης, προέστη της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη, του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, του Πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Αντωνιάδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Νότη Χαραλαμπίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Αντιδημάρχου Κομοτηνής κ. Νίκου Σωτηρακόπουλου, της Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφίας Μενεσελίδου, εκπροσώπων της τοπικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας, κληρικών και πολλών πιστών.
 
Το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της γιορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου κήρυξε τον Θείο λόγο και ευχήθηκε προς τους εκκλησιαζομένους και τους εορτάζοντες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.