Οι Καπναποθηκες της Κομοτηνης

Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά σε Καπναποθήκη στην Ξάνθη, μια περιήγηση στην ζωντανή ιστορία της Κομοτηνής

Η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά σε καπναποθήκη στην Ξάνθη, ανέδειξε για ακόμα μια φορά το θέμα των εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτιρίων -και δη των ανηκόντων στην βιομηχανική κληρονομιά- στις πόλεις μας, και τη σημασία την προσοχής για τη διατήρησή τους.

Και ενώ η Ξάνθη έχει περισσότερες καπναποθήκες από την Κομοτηνή, η πόλη μας έχει και αυτή δείγματα αυτής της εμπορικής άνθησης κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα έχουν διατηρηθεί και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, πλην μίας εξαιρέσεως.

Είναι γεγονός πως στην αυγή του προηγούμενου αιώνα στην πόλη μας, υπήρξε μια βιομηχανική άνθιση στην πόλη, με καπναποθήκες αλλά και βιομηχανικά κτίρια, όπως μύλοι, να χωροθετούνται κοντά στο κέντρο της πόλης, εκατέρωθεν του Μπουκλουτζά, τη σημερινή οδό Ορφέως.

Και ενώ δεν έχουν το μέγεθος και τον αριθμό αντίστοιχων Καπναποθηκών σε Ξάνθη και Καβάλα, σίγουρα αποτελούν και αυτές ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, και της ανάπτυξής της λίγο πριν την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Η καπναποθήκη της Ορφέως

Επάνω στην παλιά κοίτη του Μπουκλουτζά, βρίσκεται η Καπναποθήκη της οδού Ορφέως, που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην έξοδο της πλατείας προς την Οδό Βενιζέλου.

Η συγκεκριμένη καπναποθήκη είχε πολλές χρήσεις στην ιστορία της πόλης, και εδώ και δεκαετίες αποτελεί την έδρα καταστήματος αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών.

Η Καπναποθήκη του ΤΕΕ Θράκης

Λίγο παραπέρα, σχετικά κρυμμένη από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η καπναποθήκη της οδού Παρνασσού, γνωστότερη και ως καπναποθήκη του ΤΕΕ Θράκης, μιας και αποτελεί την έδρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο φρόντισε για την αποκατάστασή της, όπως φαίνεται και σήμερα.

Η καπναποθήκη Τσαλμπούρωφ

Λίγο πιο νότια, πίσω από το σημερινό ταχυδρομείο, βρίσκεται η καπναποθήκη Τσαλμπούρωφ, η οποία συνδέεται με τον διωγμό της εβραϊκής κοινότητας της πόλης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας και σε αυτή τους συγκέντρωσαν και κρατήθηκαν πριν ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, από το οποίο ελάχιστοι επέστρεψαν.

Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης, και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η καπναποθήκη στην Σοφίας Βέμπο

Ανάμεσα στην πλατεία Ειρήνης και την οδό Σοφίας Βέμπο, βρίσκεται η τελευταία καπναποθήκη στο κέντρο της πόλης, η μοναδική καπναποθήκη στην πόλη η οποία βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη, από τα τέλη της δεκαετία του ’70, παρόλο που κατέχει εξέχουσα θέση στο κέντρο της πόλης.

Το πρώτο κτήριο της καπναποθήκης φέρεται να έχει χτιστεί στα μέσα του 19ου αι., με το δεύτερο στις αρχές του 20ου, ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίσμα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η καπναποθήκη στην οδό Κονδύλη

Νεότερο κτίσμα είναι η καπναποθήκη στην οδό Κονδύλη, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και παραχωρήθηκε στο Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος έκανε εκτεταμένες εργασίες για την αποκατάστασή της. Σήμερα φιλοξενεί, όταν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.