Οι γυναικες δεν εξεταζονται για καρκινο του μαστου υπο τον φοβο του θετικου αποτελεσματος

Το συμπέρασμα της επιστημονικής διάλεξης του Ιατρικού Συλλόγου για το ζήτημα του καρκίνου του μαστού και την ψηφιακή μαστογραφία

Επιστημονική διάλεξη με στόχο τη σωστή και πλήρη ενημέρωση των γυναικών της Κομοτηνής για την ψηφιακή μαστογραφία και την προληπτική εξέταση διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Ιατρικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης δύο κορυφαίοι στον εν λόγω τομέα επιστήμονες της χώρας μας, όπως επεσήμανε, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λούρμπας, οι οποίοι ανέλυσαν τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην καλύτερη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ένα θέμα που «μας αφορά όλους, καθώς θεωρούμε αδιανόητο τη σήμερον ημέρα να χάνεται νέος κόσμος, ενώ μπορούμε να το προλάβουμε».
 
 

Ευτυχία Δασκαλάκη
 
«Οι Ελληνίδες δεν κάνουν ψηφιακή μαστογραφία φοβούμενες το αποτέλεσμα της εξέτασης»

 
Πρώτη ομιλίτρια της εκδήλωσης η κ. Ευτυχία Δασκαλάκη, Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης Μονάδας Μαστού Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, η οποία και μίλησε για την «Προληπτική μαστογραφία από τη σκοπιά της Ακτινολόγου» επικεντρώνοντας στην ψυχολογία των γυναικών που σπεύδουν να κάνουν την εξέταση, η οποία και τόνισε πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω φόβου για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες δεν κάνουν μαστογραφία ακόμα και αν πιάσουν κάτι στον μαστό τους, ενώ παρατήρησε πως δεν υπάρχει και αρκετή ενημέρωση γύρω από το θέμα αυτό.
 
Όπως έκανε γνωστό «η ψηφιακή μαστογραφία γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 35 ετών και μετά η επόμενη στα 40, εφόσον είναι αρνητικό το οικογενειακό ιστορικό δηλαδή δεν  υπάρχει θετικό οικογενειακό ιατρικό ιστορικό καρκίνου του μαστού στη μητέρα».
 
 

Αβραάμ Γκιάτας
 
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ενημέρωση, η οποία πρέπει να είναι σωστή και θα πρέπει να παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα»

 
Για τη συμβολή των ψηφιακών μαστογράφων της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα για τη «συμβολή του Σύγχρονου Ψηφιακού Μαστογράφου, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας microdose της Philips, στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού» μίλησε ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης ο κ. Αβραάμ Γκιάτας, Καθηγητής Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Τέξας Η.Π.Α., Δ/ντη Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ, ο οποίος ανέφερε πως «όσο καλύτερο είναι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την ψηφιακή μαστογραφία τόσο πιο εύκολο είναι να διαγνωστεί ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε η γυναίκα να μην ταλαιπωρηθεί, να μειωθεί η θνησιμότητα και πλέον ο καρκίνος να είναι μία απλή ασθένεια».
 
«Μας ενδιαφέρει η έγκαιρη διάγνωση όταν ο καρκίνος έχει μέγεθος πολύ μικρότερο του ενός εκατοστού» εξήγησε ο ίδιος και επιβεβαίωσε πως «οι Ελληνίδες δεν κάνουν μαστογραφία γιατί φοβούνται» τονίζοντας όμως πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.  
 
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ενημέρωση η οποία πρέπει να είναι σωστή και θα πρέπει να παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η γυναίκα, πότε πρέπει να πάει για εξέταση κτλ» συνέχισε και υπογράμμισε πως « δυστυχώς τόσο σε επίπεδο ιδιωτικό όσο και σε επίπεδο κρατικό υπάρχει μία ασάφεια» καθώς το κράτος καλύπτει τη μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.
 
«Το θέμα είναι όμως πώς θα είναι ένας καρκίνος που εμφανίζεται σήμερα, αν αφήσω δύο χρόνια να περάσουν» επεσήμανε για να καταλήξει πως η έγκαιρη διάγνωση είναι πιο σημαντική για πολλούς λόγους ακόμα και για οικονομικούς καθώς « ένας μεγάλος καρκίνος κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ενώ ένας μικρός είναι μία θεραπεία και έληξε η υπόθεση».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις στο κομμάτι της ψηφιακής μαστογραφίας ο κ. Γκιάτας  εξήγησε πως «στην Ελλάδα υπάρχει η τεχνολογία, δυστυχώς όμως σε αυτή την αναπτυγμένη τεχνολογία εμπλέκονται και πολλοί παλαιοί μαστογράφοι οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα». « Σε αυτό το σημείο έγκειται ακριβώς η καλή ενημέρωση, που θα πρέπει να έχει μία γυναίκα. Να ξέρει τι ακριβώς μαστογραφία θέλει, πού θα πάει να την κάνει και ποιες οι απαιτήσεις της. Δεν μπορείς να κάνεις μία μαστογραφία με πέντε ευρώ, γιατί τότε θα πάρεις πέντε ευρώ διάγνωση. Βέβαια δεν μπορείς να κάνεις και μία μαστογραφία 1.000 ευρώ. Οι εξετάσεις πρέπει να είναι πάντα στο πλαίσιο του λογικού και όταν ακούγεται μία τιμή πάρα πολύ φθηνή πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει».
 

 
Στέργιος Κυριαζίδης
 
«Κάθε γυναίκα θα πρέπει να επιλέξει την καλύτερη μαστογραφία, που σημαίνει λιγότερη δόση ακτινοβολίας και καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια»
 

Για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο κομμάτι των ψηφιακών μαστογράφων μίλησε και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του Ιατρικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Στέργιος Κυριαζίδης ο οποίος προσφάτως εξοπλίστηκε με έναν ψηφιακό μαστογράφο microdose, οι οποίοι όπως είπε «δεν είναι μόνο αξιολογημένοι, επειδή παρέχουν καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και συμβάλλουν τα μέγιστα με τεράστια πλεονεκτήματα και έγκαιρα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνο του μαστού αλλά κυρίως γιατί έχουν μειωμένη δόση ακτινοβολίας άρα λοιπόν συμβάλλουν στο να αποβάλλει η γυναίκα το άγχος της όσον αφορά τη δόση της ακτινοβολίας».
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος «ειδικά αυτοί οι microdose μαστογράφοι έχουν τη λιγότερη ακτινοβολία σε σύγκριση με της ίδια γενιάς μαστογράφους» και τόνισε πως μία γυναίκα που θέλει να κάνει μία έρευνα θα πρέπει να επιλέξει την καλύτερη μαστογραφία που σημαίνει «λιγότερη δόση ακτινοβολίας και καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια».
 
«Η εκδήλωση αυτή γίνεται, ακριβώς γιατί οι τελευταίες πανευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τις συνέπειες της νόσου αυτής» υπογράμμισε ο ίδιος τονίζοντας τέλος πως «η  μαστογραφία είναι μία εξέταση διαγνωστική απεικονιστική που έχει σκοπό την πρόληψη».
 
« Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, γιατί και η θεραπεία και οι προεκτάσεις, κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές είναι πολύ περιορισμένες» και κατέληξε λέγοντας πως « είναι λοιπόν πολύ διαφορετικά να υποστεί μία γυναίκα ολική μαστεκτομή από το να υποστεί μία βιοψία και μία τοπική θεραπεία».
 
Να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο του μηνύματος της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης ο κ. Κυριαζίδης προσέφερε σε δέκα γυναίκες που παρευρέθησαν στην εκδήλωση δέκα δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, ενώ προσέφερε και πέντε ακόμα στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.