Οι φοιτητες του ΔΠΘ μαθαινουν για το μελλον μετα την πανδημια

Έξω από το αυστηρό πλαίσιο του μαθήματος έβγαλε τα μέλη του το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Με την καινούρια πραγματικότητα μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, αλλά και το αβέβαιο μέλλον που ανοίγεται, ήρθαν αντιμέτωποι οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, στην εκδήλωση με θέμα «Δύο χρόνια covid-19. Μετά;», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  8 Απριλίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκλογική συμπεριφορά και Εκλογικά συστήματα».

Οι νέοι έχασαν δύο παραγωγικά χρόνια

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Europe Direct ΑΜΘ, με τον επικεφαλής κ. Παναγιώτη Μπαρδάκη, να σημειώνει πως δύο χρόνια μετά την πανδημία, το ερώτημα που πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων, είναι τι γίνεται μετά την πανδημία, μιας και η ελπίδα να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα φαίνεται να διαψεύδεται.

Για αυτό και συνεργάζονται με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, τονίζοντας πάντως από την πλευρά τους πως η απάντηση θα είναι πανευρωπαϊκή. «Η απάντηση στον κορωνοϊό ήταν πανευρωπαϊκή, και φαντάζομαι πως το μετά είναι μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης» ανέφερε.

Το Next Generation EU, το μεγαλύτερο πλάνο ανάκαμψης για τις οικονομίες, μπαίνει σταδιακά σε λειτουργία, και οδηγεί τις χώρες για να επανέλθουν στην προ πανδημίας κατάσταση.

Όπως αναφέρει, παρόλο που επηρεάστηκαν όλοι από την πανδημία, οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι νέοι, όχι σχολικής ηλικία ή φοιτητές, οι οποίοι, με οποιοδήποτε τρόπο, συνέχισαν την επαφή με το πανεπιστήμιο και συνεχίστηκε η εξέλιξή τους, αλλά οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν στο χώρο της εργασίας.

Αυτοί, τόνισε ο κ. Μπαρδάκης, έχασαν δύο πολύ παραγωγικά χρόνια, αυτοί ήταν που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν σε ένα βαθμό να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Έχασαν τις εξελίξεις και την ευκαιρία να χτίσουν μια ζωή και να ακολουθήσουν μια επαγγελματική εξέλιξη.

«Οι νέοι είναι προβληματισμένοι και συνεχίζουν να είναι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, λόγω και των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο που μας επηρεάζουν και θα μας επηρεάσουν ακόμα περισσότερο.

«Βγάζοντας» τους φοιτητές από το μάθημα

Τη συζήτηση συντόνισε ο διδάσκων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, Δρ.. Γιώργος Σιάκας, που τόνισε πως με αυτό τον τρόπο βάζουν μια άνω τελεία στην πανδημία, θέλοντας να δουν τι έγινε και τι θα γίνει.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην συμπεριφορά των ατόμων, στην πολιτική και εκλογική τους συμπεριφορά, με βασικό άξονα της συζήτησης του φοιτητές, που αυτοί ρώτησαν, έμαθαν και συζήτησαν με τους συμμετέχοντες.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε για το πώς επηρέασε αρνητικά τους πολίτες η πανδημία, μιας και μαζί με τα αρνητικά, όπως η μείωση της ανθρώπινης επαφής, υπήρξαν αρκετά θετικά όπως η ενίσχυση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, και η επιτάχυνση της συνεργασίας και εξ αποστάσεως.

Όσο για το πώς επηρέασε πολιτικά η πανδημία, και κυρίως η αντιμετώπισή της από κάθε χώρα, στο πολιτικό κλίμα, δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση, μιας και σε κάποιες χώρες δεν άγγιξε, σε άλλες αποτέλεσε προεκλογικό θέμα, μαζί με την αντίδραση της κυβέρνησης.

Τέλος ο κ. Σιάκας σημείωσε πως η συνεργασία με το Europe Direct για μια τέτοια εκδήλωση στο πλαίσιο του μαθήματος, είχε ως στόχο την εξωστρέφεια, με διαφορετικά ερεθίσματα για τους φοιτητές από το περιβάλλον του μαθήματος, με διαφορετικούς συζητητές, αντεγκλήσεις. «Βγάλαμε τους φοιτητές εκτός πλαισίου του μαθήματος, αλλά με στόχο να αλληλεπιδράσουν με όσα θέλει η κοινωνία να θέσει ως βασικούς προβληματισμούς» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.