Οι φοιτητες της Νομικης του ΔΠΘ μαθαινουν για την διαμεσολαβηση

Κατάμεστο το αμφιθέατρο της Σχολής στο πρώτο σεμιναριακό μάθημα διαμεσολάβησης

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο , από τα τέσσερα συνολικά, σεμιναριακό μάθημα  Διαμεσολάβησης  που έλαβε χώρα, το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής, σε συνεργασία με Δικηγόρους, διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές κι εκπαιδευτές στη Διαμεσολάβηση κ. Ελένη Πλέσσα και κ. Σπύρο Αντωνέλο, έπειτα από πρόταση της Α.ΝΟ.Κ (Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής).
 
Τα μαθήματα διαμεσολάβησης δεν είναι καινούργια, καθώς στην Ελλάδα προηγήθηκαν της ψήφισης του νόμου 3898/2010 με τον οποίο εισήχθη ο θεσμός στην χώρα μας κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2008/52/ΕΚ.  Και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διαμεσολαβήσεων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος, έχουν σημειωθεί σήμερα σημαντικά βήματα προόδου για τη διάδοση του θεσμού, με τις τελευταίες μάλιστα εξελίξεις να αφορούν στη συζήτηση που αφορά στην εκ νέου παγίωση της ως προαπαιτούμενο στάδιο για την επίλυση διαφορών ορισμένης κατηγορίας.
 
«Η Διαμεσολάβηση θα φέρει την αλλαγή. Τείνει να γίνει συνείδηση και προς τα εκεί πηγαίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.  Είναι το μέλλον»  τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ελένη Πλέσσα, βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης. Η ίδια χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Νομικής  Κομοτηνής για τη διεξαγωγή σεμιναριακών μαθημάτων Διαμεσολάβησης και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της μπροστά στην έντονη ανταπόκριση και προσέλευση των φοιτητών, οι οποίοι γέμισαν στην κυριολεξία το κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής.
 
Και τα τέσσερα σεμιναριακά μαθήματα θα είναι αυτοτελή, έχοντας τη δική τους θεωρία και πράξη, παρουσιάσεις, συζητήσεις αλλά και βιωματικές ασκήσεις. Μέσα σε αυτά βασικές θεματικές ενότητα θα αποτελέσουν η εισαγωγή κι εφαρμογή του θεσμού στην Ελλάδα, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή, του Δικηγόρου ως υποχρεωτικού παραστάτη, οι δεξιότητες που απαιτούνται στο πρόσωπο του διαμεσολαβητή, κι άλλοι τρόποι εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
 
Ολοκληρώνοντας τη παρακολούθηση των τεσσάρων μαθημάτων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από τη Νομική Σχολή ΔΠΘ.

Τι είναι η Διαμεσολάβηση 

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν είναι πλέον άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθότι πρόκειται πλέον για τον γνωστότερο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Τα μέρη προσέρχονται στη διαδικασία εκουσίως συνοδευόμενα από τους δικηγόρους τους και με τη βοήθεια του ανεξάρτητου κι αμερόληπτου Διαμεσολαβητή διαπραγματεύονται κι επιδιώκουν την επίλυση της διαφοράς τους με συμφωνία η οποία περιλαμβάνεται στο Πρακτικό της Διαμεσολάβησης και ,υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να καταστεί τίτλος εκτελεστός.
 
Ο Διαμεσολαβητής είναι ένας ουδέτερος τρίτος, ο οποίος επιλέγεται ομόφωνα από τα δύο μέρη, ειδικά εκπαιδευμένος και διαπιστευμένος ώστε να μπορέσει να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα, να αποκαταστήσει το διάλογο μεταξύ των μερών και τελικά να τα βοηθήσει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την διαμεσολάβηση πλέον να κερδίζει έδαφος μέρα με την μέρα έναντι των δικαστηρίων; Το πρώτο χαρακτηριστικό αφορά στην λύση των όποιων διαφορών χωρίς περεταίρω καθυστερήσεις, χαμηλότερο κόστος αλλά και διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα σε πολιτισμένες συνθήκες κάτω υπό πλήρη εχεμύθεια.  Ο εκτελεστός τίτλος που εκδίδεται με την επίλυση της διαφοράς έχει ισχύ ίση με δικαστική απόφαση.

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης συναντά όμως τις ρίζες του στην Αρχαιότητα αφού σε κάθε οργανωμένη κοινωνία υπήρχε ιστορικά πεδίο γένεσης κι εφαρμογής κάποιας μορφής «διαμεσολάβησης». Στη χώρα μας χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Θέραψ, μορφωμένος δούλος που θεράπευε διαφορές των αντίδικων μερών, κι  ο Σάστης στη Κρήτη. Στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή της στις Η.Π.Α στα τέλη του 19ου αιώνα κι έκτοτε άρχισε να εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα εισήχθη με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 52/2008/ΕΚ και τον Ελληνικό Νόμο 3898/2010.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.