Οι φοιτητες αναβουν «Πρασινο» για πιο ανθρωπινες πολεις

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από το WWF Ελλάς με τη συμμετοχή φοιτητών και από το ΔΠΘ

Πώς μπορούν δυο υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στην Πλατεία Βάθη να γίνουν ανάσα πρασίνου για τους Αθηναίους; Μπορούν τα σκαλιά μιας πόλης να μεταμορφωθούν σε πράσινη όαση δροσιάς; Πώς μπορούν οι Δήμοι με ελάχιστο κόστος να δώσουν αυτές τις τόσο απαραίτητες ανάσες πρασίνου στις πόλεις τους;
 
Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει ένας πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το WWF Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF-Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
 
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ανακοινώθηκαν τη Τρίτη απέδειξαν ότι οι φοιτητές της χώρας είναι γεμάτοι με φαντασία και φρέσκες ιδέες και ότι η δημιουργία ή η ανάπλαση των δημόσιων πράσινων χώρων μπορεί να γίνει με ευρηματικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.
 
Φοιτητές από Αρχιτεκτονικές Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέθεσαν συνολικά 27 προτάσεις – συμμετοχές.
 
Ειδική κριτική επιτροπή βράβευσε τις τρεις καλύτερες προτάσεις με χρηματικά έπαθλα ενώ απένειμε τιμητικό έπαινο σε άλλες εφτά συμμετοχές.
 
Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι οι προτάσεις των φοιτητών να μη μείνουν «στα χαρτιά», αλλά να αποσταλούν σε όλες τις δημοτικές αρχές με την προτροπή υλοποίησης κάποιων από αυτών.
 
Οι αρχιτεκτονικές σχολές της Αθήνας και της Πάτρας – και αντίστοιχα, οι χώροι που επιλέχθηκαν στις δύο πόλεις – πρωτοστάτησαν στις διακρίσεις. 

Τι είναι το WWF GreenSpaces; 

Το WWF GreenSpaces είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για το πράσινο των ελληνικών πόλεων. Μέσα από την εφαρμογή κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη. Ήδη έχουν καταγραφεί 1700 χώροι σε 126 ελληνικές πόλεις. Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν για iOS και Android.
 
Οι δράσεις για το πράσινο στις πόλεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή» μεγάλος δωρητής του οποίου είναι Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.