Οι φαρμακοποιοι βαλλονται, οι πολιτες δεν καρπωνονται οφελη

Σε μια περίοδο με πολλά ανοιχτά ζητήματα για τον φαρμακευτικό κλάδο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παραμένει ουσιαστικά με «δεμένα τα χέρια» απέναντι στις εξελίξεις, καθώς η νέα του διοίκηση, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 14ης Ιουνίου, δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της εύρυθμα κι απρόσκοπτα. Αυτό οφείλεται στην κωλυσιεργία εκ μέρους της περιφερειακής διοίκησης Αττικής, που ενάμισι μήνα μετά από τις εκλογές, δεν έχει ακόμα επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ώστε να επιτρέψει τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα.

Σκοπιμότητα πίσω από την κωλυσιεργία της Περιφέρειας Αττικής;

Το θέμα απασχόλησε τα νεοεκλεγέντα μέλη στη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συνεδρίασαν στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και Ροδοπίτης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη «Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία», επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Κώστας Λουράντος από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών. Μάλιστα ο κ. Χαλιγιάννης, μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ του Π.Φ.Σ., έχει αναλάβει να εκτελεί χρέη γραμματέα. Με την υπογραφή αυτού και του εκτελούντος χρέη προέδρου, κ. Νικόλαου Δασκαλόπουλου, ο Π.Σ.Φ. προχώρησε την Πέμπτη στην αποστολή εξωδίκου στον επερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31 Ιουλίου. «Ενώ υπάρχει ένα μπαράζ εγκυκλίων, που βάλλει όχι μόνο τον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και την κοινωνία γενικότερα», εξήγησε μέσω του «ΠτΘ» ο κ. Χαλιγιάννης, «η καθυστέρηση αυτή μας πλήττει, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επίσημα ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την όλη κατάσταση». «Δεν παραπέμπει πουθενά αλλού παρά σε σκοπιμότητα», επισήμανε, επικαλούμενος ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα, η προβληματική κατάσταση στη λειτουργία του συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών θα διατηρηθεί τουλάχιστον για ενάμιση μήνα ακόμα.

Μειώνεται το κέρδος των φαρμακοποιών, αλλά δεν το καρπώνεται ο πολίτης

Στην ατζέντα των κρίσιμων ζητημάτων, που απασχολούν τον φαρμακευτικό κλάδο, εισήχθη πρόσφατα εκείνο του περιορισμού του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, μέσω του οποίου ο Υπουργός Υγείας ευαγγελίστηκε περαιτέρω μείωση της τιμής των φαρμάκων. «Αντιθέτως, αυτό που εισπράττουμε», σχολίασε ο κ. Χαλιγιάννης, «είναι ότι ακριβώς την επόμενη μέρα αυξήθηκαν κατά περίεργο τρόπο οι συμμετοχές των ασφαλισμένων». «Από τη μείωση του ποσοστού κέρδους, που αφορά τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος βάλλεται συνεχιζόμενα τα τελευταία χρόνια», συνέχισε, «θα περίμενε κανείς ότι το όφελος θα το καρπωνόταν ο πολίτης. Πράγμα, το οποίο δε συνέβη, αλλά οι συμμετοχές διαρκώς αυξάνονται και η μόνη κερδισμένη είναι η βιομηχανία, η οποία απορροφά το ποσοστό κέρδος των φαρμακοποιών».

Η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διευρύνεται, αλλά οι τιμές αυξάνονται, αντί να μειώνονται

Παρόμοια αποτελέσματα εκτίμησε ότι έφερε και ένα άλλο μέτρο της κυβέρνησης, που οι εμπνευστές του υπόσχονταν πως θα προκαλέσει μείωση των τιμών για τους καταναλωτές. Ο λόγος για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η λίστα των οποίων διαρκώς διευρύνεται το τελευταίο διάστημα. «Δυστυχώς αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την τσέπη του έλληνα ασθενή», σημείωσε ο κ. Χαλιγιάννης, «ενώ απώτερος σκοπός είναι το πώς θα απορροφηθεί μεγαλύτερη ύλη από το φαρμακείο, με τη λογική της «φαρμακοποίησης» των σούπερ μάρκετ». «Αν προσεγγίσουμε το θέμα οικονομικά», προσέθεσε, «βλέπουμε ότι αντί να έχουμε πτώση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχουμε αύξηση». «Την τιμή του φαρμάκου δεν την ορίζει ο φαρμακοποιός, την ορίζει η βιομηχανία», έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ενώ υπενθύμισε ότι «όταν μιλάμε για φάρμακα, ανεξάρτητα αν είναι συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα, μιλάμε για χημικές ουσίες, οι οποίες θεραπεύουν μεν, αλλά με λανθασμένη δοσολογία μπορούν να μετατραπούν σε δηλητήριο για τον οργανισμό».

Νέο μέτωπο άνοιξε η απόφαση για κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που δεν προωθούν τα γενόσημα

Ένα νέο μέτωπο, που άνοιξε πρόσφατα μεταξύ των φαρμακοποιών και του Υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε από την απόφαση να επιβάλλονται κυρώσεις στους φαρμακοποιούς που δεν προωθούν τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων. Καταρχήν ο κ. Χαλιγιάννης ξεκαθάρισε πως το μέτρο αυτό «δεν προσφέρει τίποτα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, γιατί υπάρχει η ασφαλιστική τιμή». «Είτε μιλάμε για γενόσημα, είτε για πρωτότυπα φάρμακα», εξήγησε, «η ασφαλιστική τιμή είναι αυτή που κρίνει την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ». Από την άλλη μεριά, καταδίκασε την τακτική της κυβέρνησης να επιβάλλει με αντικίνητρα στους φαρμακοποιούς την προώθηση της χορήγησης γενοσήμων. «Εμείς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει τίποτα άλλο εκτός από αντικίνητρα με τη μορφή τιμωρίας και οικονομικής αφαίμαξης», σχολίασε, «και περιμένουμε ποια θα είναι τα κίνητρα». «Αυτό δεν το εκφράζουμε με βάση μια συντεχνιακή λογική», προσέθεσε, «αλλά με μία λογική που θα βοηθήσει και το κράτος να προσαρμόσει τις δαπάνες, έτσι ώστε να έχει και αυτό το όφελος που θέλει από τον όγκο των γενοσήμων».

Τέλος, στα παράδοξα των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων καταγράφεται η κατάργηση της συμμετοχής νομικών στα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακοποιών. Σε κάτι που εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσει τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου δηλώνει αντίθετο. «Εμείς ως φαρμακοποιοί δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να ελέγχουμε και να αποδίδουμε δικαιοσύνη όσον αφορά τη φαρμακευτική νομοθεσία», υπογράμμισε ο κ. Χαλιγιάννης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.