Οι φαρμακοποιοι της ΠΑΜ-Θ επιμορφωνονται

60 φαρμακοποιοί από την Ροδόπη, την Ξάνθη, τον Έβρο και την Δράμα παρακολούθησαν το επιστημονικό σεμινάριο για τις παθήσεις του αναπνευστικού

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης είναι ταχύτατη και εμείς επιβάλλεται να είμαστε ενημερωμένοι για να ενημερώνουμε και τους ασθενείς»

60 φαρμακοποιοί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιμορφώθηκαν την Κυριακή 8 Μαΐου στις παθήσεις του Αναπνευστικού, τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων και στη συμμόρφωση ασθενών στην θεραπεία στο επιστημονικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στην περιοχή μας.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης του 8ωρου αυτού σεμιναρίου ανήκει στον Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Τσανάκα, ενώ στην επιστημονική ομάδα των καθηγητών που συμμετείχαν ανήκουν και οι κ.κ.Φώτης Κυρβασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Ελπίδα Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ και ο κ.Πασχάλης Στειρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΔΠΘ.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος οι 60 πρώτοι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί από την Ροδόπη, την Ξάνθη, τον Έβρο και την Δράμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θεωρητικό επίπεδο για τις συχνότερες νόσους που χρειάζονται θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα, αλλά και να εξασκηθούν σε πρακτικό επίπεδο στον σωστό τρόπο χρήσης των συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων.

Η επιλογή της θεματολογίας του σεμιναρίου δεν ήταν τυχαία αλλά βασίστηκε σε τρία βασικά χαρακτηριστικά, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στην μεγάλη αναλογία του ελληνικού πληθυσμού που λαμβάνει αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα, καθώς και το ποσοστό αυτών, που ξεπερνά όπως εξήγησε ίσως το 60% των χρηστών τους, που δεν χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές χορήγησής τους.

Ο κύριος και βασικός λόγος διεξαγωγής του σεμιναρίου βασίζεται όπως τόνισε στο γεγονός ότι «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποια πράγματα» εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας επίσης πως για τον φαρμακοποιό ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού, «επιβάλλεται η σωστότερη δυνατή ενημέρωσή μας, ώστε με την σειρά μας να την περάσουμε και στον ασθενή ο οποίος θα την πάρει  και θα την κάνει πράξη».

Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται από τον ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, μετά και τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, με στόχο όπως επισημαίνεται ο φαρμακοποιός να γίνει «εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης» για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για την συμμόρφωση στη θεραπεία  σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταπόκριση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών φαρμακοποιών ο κ. Τσαπέκος έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αλλά και συμπεράσματα που δείχνουν την σημασία της ενημέρωσης και της εξέλιξης κάθε επιστήμονα υγείας καθώς η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης είναι ταχύτατη.

Το σεμινάριο αυτό όπως εξήγησε αναμένεται να συνεχιστεί σε χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως, ενώ δεν θα είναι το μοναδικό καθώς όπως υπογράμμισε η συνεχής εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση των φαρμακοποιών μελών του είναι και πάγια τακτική του Πανελληνίου Συλλόγου.

«Μακάρι αυτή η αναπνοή που πήραμε σε αυτό το συνέδριο και δώσαμε λύση για την αναπνοή του ασθενή, να δοθεί σε όλη την κοινωνία και να μπορούμε όλοι να “αναπνεύσουμε”» ευχήθηκε κλείνοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.