Οι εξελιξεις στην Υγεια και η απαντηση απο τη σκοπια των λαικων συμφεροντων

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ιατρών

Τοποθέτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας  πολιτών δημοσίευσαν, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών (ΔΠΚ) οι Μιχάλης Δημητρίου Γενικός Γιατρός και Νίκος Φακιρίδης συνταξιούχος παιδίατρος. Σύμφωνα με τα όσα εξαγγέλλουν, η υγεία πλέον είναι «εμπόρευμα, που όποιος έχει το αγοράζει», μιας και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υπηρεσιών, ολοένα και χειροτερεύει. Ως αποτέλεσμα προέκυψαν «μέτρα και εξελίξεις» που επηρέασαν, μεταξύ άλλων, «την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων, την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και την στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας». 

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση της ΔΠΚ Ιατρών: 

 

«Η παροχή υπηρεσιών  πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα συνέχεια χειροτερεύει. Ο προϋπολογισμός του 2018, η συμφωνία με τους θεσμούς για την Τρίτη αξιολόγηση το επιβεβαιώνει. Το επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα πορεία του συστήματος υγείας. Περιορισμός δαπανών για τη λειτουργία ,στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων υγείας. Έτσι ο πολίτης βάζει το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας, ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της υγείας, χειροτερεύουν οι όροι εργασίας και αμοιβής για τους απασχολούμενους στο χώρο της υγείας, οι δημόσιες μονάδες υγείας λειτουργούν όλο και περισσότερο με επιχειρηματικά κριτήρια, η υγεία μετατρέπεται σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα.
 
 Ο «εξορθολογισμός» των δαπανών, το «νοικοκύρεμα», η καταπολέμηση της «σπατάλης και της διαφθοράς», οι παροχές με βάση τις «πραγματικές ανάγκες», αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο», για να εισάγουν στη λαϊκή συνείδηση ως «κανονικότητα» τις επιπλέον κρατικές και ασφαλιστικές περικοπές και τις επιπλέον πληρωμές σε φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό κ.λπ.
 
Όλα τα αστικά κόμματα υποστηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία και το Φάρμακο, και εστιάζουν την αντιπαράθεσή τους στα ζητήματα της «ικανότητας», της «αποτελεσματικότητας», της ύπαρξης «σχεδιασμού», της «διαφάνειας», των «σκανδάλων» κ.λπ. Παρακάτω, παρουσιάζονται ορισμένες βασικές εξελίξεις και μέτρα που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που αναφέρονται πιο πάνω.
 
1. Για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων (χορήγηση ΑΜΚΑ)
 
 Οι ανασφάλιστοι, όπως και οι άποροι, δεν «πέσανε από τον ουρανό», ούτε είναι αποτέλεσμα «ακραίων καιρικών φαινομένων». Είναι το αντικειμενικό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει «κορόνα στο κεφάλι της».
 
Ουσιαστικά, η «χοντρή» διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την προηγούμενη είναι ο τρόπος της πληρωμής για να έχουν υπηρεσίες Υγείας οι ανασφάλιστοι. Προηγούμενα έπρεπε να πληρώσουν ατομικά ο καθένας, ενώ τώρα η πληρωμή «μοιράζεται» σε όλους τους εργαζόμενους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Και στις δυο περιπτώσεις ο κρατικός προϋπολογισμός δεν βάζει σχεδόν ούτε ευρώ.
 
Τα 100 εκατ. ευρώ, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ότι δίνει για τους ανασφάλιστους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018Επιπλέον,  σε καμία περίπτωση δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων.
 
Ενδεικτικά, με τα 67 ευρώ που αναλογούν σε κάθε ανασφάλιστο, καλύπτεται η δαπάνη των δύο εποχικών εμβολίων (γρίπη και πνευμονιόκοκκος). Προβάλλει τη δωρεάν παροχή Υγείας στους ανασφάλιστους, κρύβοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πληρώνουν όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, με εξαίρεση μόνο όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο.
 
2. Για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας
 
Για το 2018 προβλέπεται περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 363 εκατ. ευρώ, που προστίθεται στη μείωση κατά 22,5% του 2016. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας προβλέπεται τελικά να υπερκαλυφθεί από την αύξηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τις Μονάδες Υγείας λόγω αύξησης των εσόδων του. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται από τα αυξημένα έσοδα του ΕΟΠΥΥ λόγω της επιβολής ή αύξησης των εισφορών των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας, Γι΄ αυτό πανηγυρίζουν οι τοπικοί αρμόδιοι παράγοντες για τη δωρεά κατασκευής Νοσοκομείου στην Κομοτηνή και τη δωρεά ανακαίνισης της Παιδιατρικής του Γ.Ν. Κομοτηνής, δωρεά ασθενοφόρων κτλ, γιατί έτσι όλοι βολεύονται κι ο λαός δυσκολεύεται να δει την αλήθεια.
 
3. Για τη δημόσια (κρατική και ασφαλιστική) φαρμακευτική δαπάνη
 
Για το 2018 παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια. Η συμμετοχή των ασθενώ έχει εκτιναχθεί από το 9%, στο 30% περίπου.
 
Τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής την πληρώνουν οι ασθενείς, όπως επίσης και το 1 ευρώ ανά συνταγή, όπου τελικά η συμμετοχή του ασθενή, από το 25%, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 80%!
 
Στα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας» (συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που η τιμή τους πρόσφατα «απελευθερώθηκε» και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς. Με όλα αυτά, κατέληξε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν σε συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009.
 
4. Για τη στελέχωση των δημόσιων Μονάδων Υγείας
 
Οι προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας είναι ελάχιστες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των όποιων προσλήψεων αφορά προσωρινά εργαζόμενους (επικουρικοί, δελτίο παροχής υπηρεσιών, ατομικές συμβάσεις), οι οποίοι στην ουσία δεν προστίθενται στο προσωπικό που υπάρχει, αλλά αντικαθιστούν αυτούς των οποίων λήγει η σύμβαση.
 
Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σχεδόν όλων των ειδικοτήτων ( είναι από χρόνια γνωστή η χρησιμοποίηση γιατρών των Κ. Υ του νομού για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου) σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με τα γνωστά αποτελέσματα, τόσο στις συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών, όσο και στους ασθενείς (μακρόχρονα ραντεβού, λίστες χειρουργείων, λίστες για θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ.). Γι ΄αυτό το λόγο γιατροί του  Κ.Υ Σαππών καλύπτουν και τη Σαμοθράκη
 
5. Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
 
Η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, αστοί επιστήμονες με αντικείμενο τα οικονομικά της Υγείας, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό.
 
Στη βάση αυτή, ο οικογενειακός γιατρός «θα ενεργεί ως φύλακας (gatekeeper) που θα είναι υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς », ορίζει η συμφωνία για την τρίτη «αξιολόγηση». Δηλαδή, θα λειτουργεί σαν «κόφτης», ώστε πρακτικά να διασφαλίζει – και μάλιστα έναντι ποινής – ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.
 
Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) αποτελούν επιπλέον ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ. Αυτό θα ίσχυε εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ, με επαρκή σε αριθμό, σε στελέχωση και εξοπλισμό κρατικών Κέντρων Υγείας, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.λπ. Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα ενισχύεται ο χαρακτήρας του δημόσιου «συστήματος» ΠΦΥ ως καρικατούρα και υποκατάστατο, που θα καλύπτει υποτυπωδώς το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και όπως φαίνεται από τον προγραμματισμό που υπάρχει για την Κομοτηνή. Επίσης οι ΤοΜΥ θα λειτουργούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως το Βοήθεια στο σπίτι και σ΄ ένα βαθμό οι παιδικοί σταθμοί.
 
Τα Κέντρα Υγείας που διακηρύσσει ότι θα δημιουργήσει, δεν είναι τίποτα άλλο από τα σημερινά ΠΕΔΥ, στα οποία απλά αλλάζει την ταμπέλα. Με λίγα λόγια «τι είχες Γιάννη μ, τι είχα πάντα». Όποιος πληρώνει, έχει πρωτοβάθμια, φροντίδα, υγείας. 

Το πλαίσιο πάλης σε Υγεία – Φάρμακο 

Στον καπιταλισμό σήμερα  η υγεία μόνο εμπόρευμα μπορεί να είναι , που όποιος έχει το αγοράζει. Η υγεία σαν κοινωνικό αγαθό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο σε μια κοινωνία όπου τον πλούτο που παράγεται το διαχειρίζεται ο λαός , με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο, με ένα καθολικά  σύγχρονο, δωρεάν, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας και έναν κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ. Με βάση αυτό τον προσανατολισμό το λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει:
 

  • Να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών» κ.λπ. με  πλήρη στελέχωση ,με σύγχρονο εξοπλισμό, πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση έγκαιρα και κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, σπουδών κ.λπ. όλο το 24ωρο.
  • Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας και στα φάρμακα. Θέτουμε παντού την κατάργηση της συμμετοχής στις πληρωμές των ασθενών που εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους, για διαγνωστικές και ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, οδοντοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής , συνταγογράφηση φαρμάκων κ.λπ.
  • Την καθολική, πλήρη και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και εμβολίων, όλων των νέων «καινοτόμων» φαρμάκων με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Την κατάργηση των διάφορων λιστών των φαρμάκων («αρνητική λίστα», ΜΗΣΥΦΑ, ΓΕΔΙΦΑ), της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής», του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή, των διάφορων «πλαφόν» Στους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα (καρκινοπαθείς, σπάνιες και εκφυλιστικές παθήσεις) να χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα με ευθύνη της δημόσιας μονάδας που τους παρακολουθεί και τους περιθάλπει και με αποστολή στον τόπο κατοικίας όπου απαιτείται. Την επαρκή και δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού, ειδικής διατροφής, υλικών για τον έλεγχο χρονίως πασχόντων (διαβητικοί κ.λπ.).
  • Ικανό αριθμό προσλήψεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, μαιών, τεχνολόγων και άλλων υγειονομικών με μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις αποκεντρωμένες μονάδες τους (Περιφερειακά Ιατρεία)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.