Οι εθελοντες του Europe Direct φροντισαν για την ασφαλη περιηγηση στο διαδικτυο των σπουδαστων του ΙΕΚ Κομοτηνης

Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο

Στο πλαίσιο δράσης για τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής επισκέφτηκε το ΙΕΚ Κομοτηνής, και συγκεκριμένα τους καταρτιζόμενους στα τμήματα Διοίκησης και Οικονομίας και Τουριστικών Επαγγελμάτων με σκοπό να τους ενημερώσει για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ζητήματα της καθημερινής χρήσης του διαδικτύου, η οποία δεν περιορίζεται στην επίσκεψη ιστοσελίδων.
 
Συγκεκριμένα, οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ Κομοτηνής ενημερώθηκαν για τις πολιτικές απορρήτου στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν, τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (messengers) και κατά πόσο αυτές είναι ασφαλείς, για την κρυπτογράφηση και τις ασφαλέστερες μεθόδους της (TLS, end-to-end), για το ηλεκτρονικό ψάρεμα και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data), για τα cookies και πώς αυτά χρησιμοποιούνται στο φυλλομετρητή τους, για τα «μυστικά» των έξυπνων κινητών (smartphones), και πώς καθημερινά δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καταναλωτικών προφίλ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς.
 
Η ενημέρωση των καταρτιζόμενων δεν θα ήταν πλήρης αν δε συμπεριλαμβάνονταν και πληροφορίες για το δικαίωμα Πρόσβασης, Διόρθωσης και Άρνησης στα προσωπικά δεδομένα (Ν. 2472/1997) αλλά και για το πρόσφατα αναγνωρισμένο δικαίωμα στη Λήθη (Κανονισμός 2016/679 ΕΕ).
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι νέοι διατύπωναν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των εργαλείων στα οποία αναφέρονταν η παρουσίαση (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κινητά τηλέφωνα), ερωτήματα που οδηγούσαν τη συζήτηση ακόμη παραπέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις μεθόδους κρυπτογράφησης, με τους καταρτιζόμενους να ενδιαφέρονται σχετικά με το ποια είναι η ασφαλέστερη και ποιοι πάροχοι υπηρεσιών την προσφέρουν.
 
Ολοκληρώνοντας την ενημερωτική επίσκεψη οι εθελοντές του Europe Direct, ρώτησαν τους σπουδαστές κατά πόσο αυτά που άκουσαν τα γνώριζαν ήδη. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό δε γνώριζε αρκετά για τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο πριν από τη συζήτηση, ενώ αρκετοί από τους νέους σημείωσαν πως πλέον θα είναι επιφυλακτικότεροι σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή τους παρουσία.
 
«Τελικός μας στόχος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η δημιουργία ανασφάλειας στους καταρτιζόμενους.
 
Όπως τονίσαμε και στη συζήτησή τους μαζί μας, το διαδίκτυο είναι ένας θησαυρός πληροφοριών, ένας χώρος καινοτομίας, ανταλλαγής ιδεών, ακόμη και αλλαγής της ίδιας της κοινωνίας: αρκεί να το χρησιμοποιούμε με σύνεση, και γνωρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό» σημείωσαν οι εθελοντές του Europe Direct μετά την ενημερωτική τους επίσκεψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.