Οι εθελοντες του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου Κομοτηνης «αποχαιρετουν» ενα απαιτητικο ετος

Με την αφορμή της διανομής τροφίμων σε ευάλωτους συμπολίτες μας, ο αρχηγός του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης κάνει τον απολογισμό του 2022 και θέτει τους στόχους του 2023 για την «οικογένεια» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η έλευση του νέου έτους σηματοδοτεί για τους εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το τέλος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν να ανταποκριθούν και σε πρωτόγνωρες για τους ίδιους καταστάσεις. Σηματοδοτεί όμως και την αρχή μιας νέας χρονιάς βασικός στόχος της οποίας παραμένει η ακόμα καλύτερη δράση τους σε κάθε περιστατικό ή δράση κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Φυσικά από το τέλος του 2022 μας χωρίζουν σχεδόν δέκα ακόμα ημέρες, κατά τις οποίες οι υποχρεώσεις των μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής είναι πολλές, αρχής γενομένης από την στήριξη και υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμαν για ακόμα μια χρονιά τρόφιμα σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη, δράση ωστόσο που όπως εξήγησε ο αρχηγός του τομέα Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης μιλώντας στον «ΠτΘ» πραγματοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ωστόσο πιο εντατικά κατά την περίοδο των εορτών.

Στην πρόσφατη διανομή δόθηκαν σχεδόν 300 κιλά τροφίμων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση για τους συμπολίτες μας εκείνους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, πάντα με την συμβολή επιχειρήσεων αλλά και συμπολιτών που αναγνωρίζουν το έργο των εθελοντών του  Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού και τους εμπιστεύονται για τις δωρεές τους. Ο κ.Ιμανιμίδης εξήγησε πως πάντα η διανομή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης αλλά και κατόπιν επαφής με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, ενώ πάντα γίνεται αυστηρός έλεγχος στην λίστα των δικαιούχων.

Κληθείς να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ροδόπη ο κ.Ιμανιμίδης επεσήμανε ότι συνέδραμαν σε περισσότερες από 120 κατασβέσεις πυρκαγιών μόνο κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής. Ένας αριθμός που όπως εξήγησε δεν είναι καλός καθώς «όταν έχεις πολλές φωτιές αυτό συνεπάγεται και μεγάλες καταστροφές».

Έτοιμοι για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα

Επιμένοντας στις καταστροφές όπως τόνισε «το έτος δεν βγήκε» για να καλέσει άπαντες να είναι σε επιφυλακή. «Ο καιρός από τη μια μέρα στην άλλη όπως βλέπουμε αλλάζει δραματικά, οπότε είμαστε πλήρως έτοιμοι για πλημμυρικές και λοιπές καταστάσεις, που φυσικά απευχόμεθα βέβαια» ανέφερε, τονίζοντας πως ήδη 12 εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής έχουν ήδη περάσει την σχετική εκπαίδευση που αφορά σε ορμητικά νερά, ευχόμενος ωστόσο να μην κληθούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις αυτές στην πράξη.  

Η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη ζώνη

Για τον ίδιο και τους συναδέλφους του ίσως η πιο έντονη συναισθηματικά δράση του έτους αφορούσες στην αποστολή 40 περίπου τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Ουκρανία, μαζί με στελέχη από την Ξάνθη και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.Αντώνη Αυγερινό.

Για τους εθελοντές της Κομοτηνής ήταν η πρώτη συμμετοχή τους σε αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη, με τον ίδιο να υπογραμμίζει τα έντονα συναισθήματα που διατηρούν ακόμα και σήμερα από τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Ο κ.Ιμανιμίδης έσπευσε να υπογραμμίσει ωστόσο πως δεν υπάρχει διαχωρισμός καμίας δράσης τονίζοντας πως οι εθελοντές καλύπτουν το σύνολο της Ροδόπης επί καθημερινής βάσεως. Παράλληλα όπως ανέφερε συμμετείχαν και σε μια σειρά κατασβέσεων πυρκαγιών εκτός Ροδόπης, όπως αυτήν στο δάσος της Δαδιάς, αλλά και σε διασωστικό έργο όπως αυτό που απαιτήθηκε από την πτώση του αεροπλάνου Antonov στην περιοχή της Καβάλας.

«Πραγματικά ήταν πάρα πολλά τα περιστατικά κατά την διάρκεια του έτους. Οι εθελοντές έχουν καταπονηθεί αρκετά, αλλά είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτούς γιατί κανένας δεν το βάζει κάτω. Το μόνο που ζητάνε είναι επιπλέον εκπαιδεύσεις, επιπλέον συντονισμό, επιπλέον δράσεις, να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι» ανέφερε ο ίδιος.

Διπλάσιος ο αριθμός των εθελοντών τα τελευταία χρόνια

Τόσο το 2022, όσο και τα δύο προηγούμενα έτη, το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών τους. Όπως εξήγησε ο αρχηγός του Τμήματος «έρχονται άνθρωποι που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να προσφέρουν συνειδητά, γεγονός πολύ σημαντικό, γιατί δεν αντέχουν όλοι αυτού του είδους τον εθελοντισμό» για να τονίσει επίσης πως ανταποκρίνονται και στα λεγόμενα του κ. Αυγερινού που λέει ότι «θέλουμε εθελοντές με ήθος και εθελοντές αποφασισμένους να βοηθήσουν».

Μένοντας στα των εθελοντών ο ίδιος εξήγησε πως η εκπαίδευση αλλά και η μετέπειτα ζωή του εθελοντή ενέχει μεγάλη δυσκολία, οπότε για να ενταχθεί κανείς στους κόλπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρέπει σίγουρα να είναι αποφασισμένος. Ως προς την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας ο κ.Ιμανιμίδης εξήγησε πως ο κόσμος της Ροδόπης έχει αγκαλιάσει και συνεχίζει να αγκαλιάζει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, είτε υπό την μορφή δωρεών σε εξοπλισμό, είτε υπό μορφή εθελοντικής υποστήριξης.

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο, ανεβαίνουμε συνέχεια, κάνουμε, μπορώ να πω, άλματα σαν περιφερειακό τμήμα Κομοτηνής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και φαίνονται τα αποτελέσματα κατευθείαν στην κοινωνία που αυτό είναι το ουσιαστικό κομμάτι που πρέπει να κοιτάμε» ανέφερε.

Ερωτηθείς επίσης για τους στόχους του 2023 ο ίδιος εξήγησε πως «ο στόχος πάντα είναι να ανεβάσουμε επίπεδο συνολικά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και στο Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής» γεγονός στο οποίο, όπως τόνισε, συνδράμουν και οι πολίτες της Ροδόπης.

Ενίσχυση του εξοπλισμού και συνέχεια των εκπαιδεύσεων στους βασικούς στόχους για το 2023

Ο επιπλέον εξοπλισμός και η εκπαίδευση ώστε να παρέχουν ακόμα πιο ποιοτική και άμεση βοήθεια και υπηρεσίες αποτελεί έναν μεγάλο στόχο του νέου έτους, όπως και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Ο ίδιος ευχήθηκε ένα καλό και ήρεμο νέο έτος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δυστυχώς αναμένονται δύσκολοι καιροί και θα δούμε πράγματα πραγματικά πρωτόγνωρα και σε προσωπικό επίπεδο στις εργασίες μας, και φοβάμαι πως θα έχουμε και ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.