Οι ερασιτεχνες αστρονομοι του Γυμνασιου Σαπων ειδαν ζωντανα τον Ερμη να «περπαταει» στον Ηλιο

Μια πρωτότυπη δράση διοργάνωσε το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

Την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είχαν μαθητές και μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών με την αρωγή του καθηγητή φυσικής του Γυμνασίου και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, κ. Δημήτρη Πρασόπουλου.
 
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της 1ης αστρονομικής δραστηριότητας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος τον Οκτώβριο του 2019, οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν στις 11 Νοεμβρίου με την παρατήρηση του φαινομένου από 25 μαθητές και μια παρουσίαση σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Σαπών με θέμα : “The Moon: Gateway to the Stars and Mars’’.
 

Σχετικά με το φαινόμενο

 
Όπως εξήγησε ο κ. Πρασόπουλος, το φαινόμενο ονομάζεται «Διάβαση του Ερμή».Συμβαίνει περίπου 10-12 φορές κάθε 100 χρόνια (το επόμενο θα συμβεί το 2032).Οι τελευταίες διαβάσεις έγιναν στις 15 Νοεμβρίου 1999, 7 Μαΐου 2003, 8 Νοεμβρίου 2006  και 9 Μαΐου 2016. Η επόμενη διάβαση του Ερμή θα πραγματοποιηθεί  στις 13 Νοεμβρίου 2032. Διαβάσεις από το δίσκο του Ήλιου εμφανίζει και η Αφροδίτη αλλά είναι σπανιότερες (συνέβησαν το 1874,1882, 2004, 2012 και θα ξανασυμβούν 2117 και 2125).
 
Ο Ερμής ταξίδεψε, στις 11 Νοεμβρίου, μπροστά από το δίσκο του Ήλιου και είχε φαινόμενη διάμετρο 10'' (δεύτερα λεπτά της μοίρας). Σε σύγκριση με τη μέση φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης και του Ήλιου που είναι περίπου 30' – 33' (πρώτα λεπτά της μοίρας) = 1800″ – 2000″ (δεύτερα λεπτά της μοίρας) είναι περίπου 180 -200 φορές μικρότερος (στην διάμετρο).
 
Επιπλέον, ο  Ήλιος δεν είχε καθόλου ηλιακές κηλίδες (από 1/1/19 έως 11/10/19 οι μέρες χωρίς κηλίδες ήταν στο 75%) και έτσι δεν χρειάσθηκε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε τον πλανήτη Ερμή. Το φαινόμενο ξεκίνησε περίπου στις 14h35m και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με την δύση του Ήλιου.

 

Παρά την έλλειψη ευνοϊκών συνθηκών, η δράση στέφθηκε με επιτυχία

 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με εχθρό τη συννεφιά που δυσκόλεψε τη διαδικασία, προτιμήθηκε να μην δοκιμασθεί η φωτογράφηση του φαινομένου, διότι θα χανόταν πολύτιμος χρόνος από το φαινόμενο και υπήρχε περίπτωση κάποιοι μαθητές να μην το έβλεπαν ζωντανά.
Όλοι κατάφεραν να δουν το δίσκο του Ήλιου, μέσα από το απαραίτητο ηλιακό φίλτρο, καθώς και τον Ερμή να ξεπηδάει από μια πλευρά του, τρέχοντας προς το κέντρο του ηλιακού δίσκου, ενώ στις 15.15 καθώς τα σύννεφα «έκλεισαν τον ουρανό», αποφασίστηκε  η ολοκλήρωση της παρατήρησης, δίνοντας το επόμενο ραντεβού στην επόμενη τηλεσκοπική παρατήρηση.
 
Αναφορικά με τον εξοπλισμό, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο και μεγέθυνση x45.Ο πλανήτης Ερμής ήταν ιδιαίτερα μικρός, αλλά απαραίτητα σκοτεινός και εύκολα θεατός, «ζωντανός» μέσα στα μη εκπαιδευμένα, αλλά όλο ζωντάνια και όρεξη για μάθηση, μάτια των μαθητών/μαθητριών .
 
Για την ιστορία, παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σαπών κ.Καρακύριος Δημήτριος, η Υποδιευθύντρια  κα. Ουρεϊλίδου Σιμέλα, η καθηγήτρια κα. Κασαπίδου Δέσποινα καθώς και ο καθηγητής Φυσικής από το ΓΕΛ.ΔΕ.Σαπών κ.Κοπασάκης Αντώνης (μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η τελευταία αστρονομική δράση του σχολείου καθώς προγραμματίζονται και επόμενες, στο πλαίσιο οργάνωσης 5μηνου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που δρομολογεί ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.