Οι εννοιες της ταυτοτητας και της ετεροτητας σε καιρους κρισης

Ο θεματικός άξονας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή - Με τη συμμετοχή 59 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 4ο  Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας με τίτλο «Ταυτότητες και ετερότητες σε περιόδους κρίσης» έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το τριήμερο 18 με 20 Μαΐου σε διοργάνωση της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας  σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις».
 

Ένα συνέδριο αφιερωμένο στις έννοιες της «ταυτότητας» και της «ετερότητας» που συνεχίζουν να κατέχουν κεντρική θέση στην στις επιστήμες της κοινωνικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας που αποτέλεσε πόλο έλξης για δεκάδες επιστήμονες που έδωσαν το «παρών» και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους κατά την διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου την επιστημονική οργάνωση του οποίου είχε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος κ. Βασίλης Δαλκαβούκης.
 
Εισηγήσεις για την σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα για εθνοτικές και εθνικές μειονότητες, για μεταναστευτικές, θρησκευτικές και προσφυγικές κοινότητες, για τη Βουλγαρική Κατοχή στη Θράκη και για άλλες πτυχές της δεκαετίας του 1940, που οδήγησαν και στον τίτλο του συνεδρίου που σύμφωνα με τον κ. Δαλκαβούκη δεν ήταν καθόλου τυχαίος. 

Βασίλης Δαλκαβούκης «Η ταυτότητα και η ετερότητα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» 

«Το συνέδριο μελετά δύο κυρίως άξονες, τον άξονα της κρίσης, τόσο της παρούσας αλλά και συγκριτικά με το παρελθόν, και τους λόγους που διατυπώνονται και τον άξονα των ταυτοτήτων και των ετεροτήτων» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως «οι ταυτότητες στην σύγχρονη ανθρωπολογία είναι κάτι ρευστό και μάλιστα έχει προταθεί να συζητάμε για πολλαπλές τοποθετήσεις». «Τα άτομα, οι άνθρωποι, οι ομάδες τοποθετούνται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά ερεθίσματα. Η έννοια της ταυτότητας λοιπόν είναι μία καταστασιακή δυνατότητα που μπορεί να μεταβληθεί ή να αποκτήσει αλλεπάλληλες στρώσεις» δήλωσε εξηγώντας πως κατά την διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς εκδηλώνονται οι ταυτότητες σε περιόδους κρίσης «που δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και των ανθρώπων και την έννοια της ετερότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε η ταυτότητα και η ετερότητα «είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να ορίσουμε την ταυτότητα μας χωρίς τον άλλον και ταυτόχρονα ορίζοντας τον άλλον, ως άλλον εαυτό, μπορούμε να κατανοήσουμε τόσο εκείνον όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό καλύτερα».
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο ξεκινώντας από τις δύο κεντρικές ομιλήτριες από την Τουρκία και συγκεκριμένα της κ.Arzu Ȍzturkmen, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης η οποία μίλησε για σχέση εθνογραφίας και προφορικής ιστορίας και της κ. Şenay Ȍzden, κοινωνικής ανθρωπολόγου η οποία μίλησε για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. 

11 παράλληλες συνεδρίες με 59 καλεσμένους ομιλητές 

Πέραν των δύο αυτών κεντρικών ομιλητριών το πρόγραμμα περιελάμβανε 11 συνολικά συνεδρίες, πολλές εκ των οποίων έλαβαν χώρα παράλληλα με την συμμετοχή 59 συνολικά συνέδρων.
 

Κατά την πρώτη ημερίδα με θέμα «Επαναδιαπραγμάτευση ταυτοτήτων στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής κρίσης» υπό την προεδρία της κ. Κωνσταντίνας Μπάδα, μίλησαν οι κ.κ. Βάλια Κράββα, Πάρης Ποτηρόπουλος, Μάνος Σπυριδάκης και Βασίλης Δαλκαβούκης, ενώ στις δύο παράλληλες απογευματινές συνεδρίες με θέμα «Επαναδιαπραγμάτευση ταυτοτήτων στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής κρίσης» και «Η πολλαπλή κρίση της δεκαετίας του 1940» μίλησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Ιωάννα Μουσικούδη, Ελένη Τζιάλη και οι Δήμητρα Κελέση, Χριστίνα Τσαμουρτζή, Δημήτρης Μητσόπουλος και Μαρία Πανταζή αντίστοιχα.
 

Η πρώτη συνεδρία του Σαββάτου με θέμα «Από την κρίση της δεκαετίας του 1940 στη σύγχρονη κρίση. Η περίπτωση της Θράκης» μίλησαν οι κ.κ .Δημήτρης Καλογιαννίδης, Κατερίνα Πετρίδου και Εδά Μολλά Χουσεΐν, ενώ στην παράλληλη συνεδρία με θέμα «Η κρίση της τραυματικής μετεμφυλιακής Ελλάδας» μίλησαν οι κ.κ.Κωνσταντίνα Μπάδα, Μαρία Στυλιανού, Γεωργία Τσαμαδιά, Ελένη Μπαρμπουδάκη και Αντώνης Λ. Σμυρναίος» για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των κ.κ. Βασίλη Ριτζαλέου Angel Chorapchiev, Γιάννη Κουκμά, Αικατερίνης Μάρκου, Ελένης Πασχαλάκη, Κατερίνας Τσέκου και Βασιλικής Αραμπατζή.
 
Σειρά είχαν η κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, καθώς και οι κ.κ. Ελευθερία Γκάρα, Όλγα Ζγιάλτου, Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου που άνοιξαν την  8η συνεδρία και ακολολύθησαν οι Arzu Eker Roditakis, Mustafa Bayar, Ali Simoqy, Meral Gezici Yalcin, Omer Kan, Mine Batu, Nihan Yilmaz, Zulkuf Murat Bora και Φωτεινή Τσιμπιρίδου.
 

Το βράδυ του Σαββάτου, η θεατρική ομάδα «Playback Θέατρο» παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου θεατρική παράσταση Playback θεάτρου, που αποτέλεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς κατάφερε να αναδείξει ακόμη έναν τρόπο αφήγησης και ανάδειξης του περιεχομένου των προφορικών ιστοριών.
 
Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον κ. Αντώνη Αντωνίου για να ακολουθήσουν οι κ.κ .Γιώργος Τσιώλης, Άννα Μαυρολέων και Δήμητρα Αναστασιάσου, ενώ στην τελευταία συνεδρία μίλησαν οι κ.κ. Μαρία Σαριδάκη, Εύη – Μαρία Πιτσιάβα, Απόστολος Ματσάγκος και Σοφία – Ειρήνη Τσάλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.