Οι εφηβοι γνωριζουν την λειτουργια του Δημοτικου Συμβουλιου Κομοτηνης

Ξεκίνησε η πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου με συμμετοχή 42 μαθητών από τρία Λύκεια της πόλης

Με τους καλύτερους οιωνούς, φιλοδοξώντας να φέρει τους εφήβους κοντά στη λειτουργία των δημοτικών Συμβουλίων και τους τρόπους με τους οποίους λαμβάνονται οι αποφάσεις, ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Μαΐου η «1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής με τη συμμετοχή 42 μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής και του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής.

Τη δράση διοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono με την ΚοινΣΕπ Θράκης Κίνητρο», το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Κομοτηνής και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των νέων στα κοινά.

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες οι μαθητές συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Δημάρχου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, επέλεξαν και επεξεργάστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν, ενώ πραγματοποίησαν και επαφές με στελέχη του Δήμου για να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητές και τις υποχρεώσεις του.

Οδηγός τους, τουλάχιστον στην αρχή της προσομοίωσης, ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που μίλησε στους νεαρούς συμβούλους για τις διαδικασίες του συμβουλίου, πώς εισάγονται και συζητούνται θέματα, αλλά και τους ρόλους που καλούνται να παίξουν στο συμβούλιο.

Στόχος να γίνει θεσμός

Στόχος όλων των συνδιοργανωτών είναι η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου να καταστεί θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο, σημείωσε εκ μέρους του exagono η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που μίλησε για τη σημασία της προετοιμασίας που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενημερώθηκαν για τις αρμοδιότητες, τη λειτουργία και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι οι 42 μαθητές που συμμετέχουν, γνώρισαν πώς λειτουργούν οι θεσμοί, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, να αλληλεπιδράσουν  με τους συνομηλίκους τους και να επεξεργάζονται θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους και αφορούν την πόλη, σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι υποδομές, ο εθελοντισμός, ο πολιτισμός κ.α., με την ελπίδα πως κάποιες από τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, θα φτάσουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Οι μαθητές γνωρίζουν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως αναφέρθηκε, οι μαθητές εξέλεξαν τόσο Δήμαρχο, όσο και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου.

Δήμαρχος εξελέγη η Ευδοξία Χαραλαμπίδη, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο 3ο Πειραματικό Λύκειο Κομοτηνής, που τόνισε πως όλοι οι συμμετέχοντες ελπίζουν πως θα τους δώσει εφόδια για το μέλλον, μιας και οι νέοι δεν γνωρίζουν πολλά για την πολιτική. Πιστεύει δε πως είναι σημαντικό ότι δεν θα είναι απλοί θεατές, αλλά θα ζήσουν την εμπειρία αυτή.

Άδραξε δε την ευκαιρία να συμμετάσχει όχι απλώς ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά σαν Δήμαρχος γιατί ήθελε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην εμπειρία αυτή.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε η Αντωνία Τσαρτσάλη, επίσης μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, που τόνισε πως σε αυτή την πρώτη φορά που γίνεται η προσομοίωση, αυτοπροτάθηκε γνωρίζοντας το ποσοστό της ευθύνης που έχει μια τέτοια θέση.

Πιστεύει δε πως μπορεί να ανταπεξέρθει, και ούτως ή άλλως θα έχει μια καλή εμπειρία για να μάθουν οι νέοι πώς λειτουργούν τα πράγματα στην πόλη.

Οι γνώσεις της μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της προσομοίωσης δεν ήταν πολλές, αλλά μέχρι τώρα απέκτησε αρκετές γνώσεις και γενικότερα είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, όπως αποτίμησε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.