Οι ευχες του Τοποτηρητη Μουφτη Κομοτηνης Δρ Τζιχατ Χαληλ για το Ραμαζαν Μπαιραμ

Η σημασία και οι παραδόσεις της γιορτής των μουσουλμάνων συμπολιτών μας

Ημέρα χαράς και αλληλεγγύης είναι η σημερινή για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου, που σήμερα γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ ή το Σεκέρ Μπαϊράμ, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην περιοχή μας.

Η σημερινή γιορτή συνεπάγεται το τέλος της νηστείας και όπως εξήγησε ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ Τζιχάτ Χαλήλ, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», εορτάζεται η υγεία και η δύναμη που έδωσε ο Θεός στους πιστούς κατά την διάρκεια της νηστείας, «μυώντας» τους στην πειθαρχία, την εγκράτεια και  την υπομονή, όχι μόνο από το φαγητό, αλλά και τις αμαρτίες, καθώς και στην γενναιοδωρία.

Η πιο σημαντική νύχτα του Ραμαζανιού είναι η «Νύχτα του Πεπρωμένου», όπου σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία, ξεκίνησε η αποκάλυψη του Κορανίου στον προφήτη Μωάμεθ ο οποίος ενθάρρυνε, όπως εξήγησε, τους πιστούς να προσεύχονται για 1000 αντίστοιχους μήνες. Η αποκάλυψη, όπως εξήγησε ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής, ξεκίνησε την νύχτα εκείνη και ολοκληρώθηκε 23 χρόνια μετά.

Κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, ήτοι της νηστείας, οι πιστοί προσπαθούν να ζουν υπό την πνευματική αυτή ατμόσφαιρα, επισκέπτονται τα ιερά τεμένη για επιπλέον προσευχή και ανάγνωση – απαγγελία του Κορανίου, ενώ σημαντικός είναι ο παράγοντας της προσφοράς και της αλληλεγγύης στην κοινωνία και τους συνανθρώπους τους, με προσφορές και σε ευάλωτους συμπολίτες και απόρους.

Ανοιχτή η Μουφτεία Κομοτηνής για ευχές

Σήμερα, Παρασκευή, οι πιστοί θα μπορούν να επισκέπτονται την Μουφτεία Κομοτηνής, για τις ευχές τους προς τον τοπικό θρησκευτικό τους Ηγέτη, τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής από τις 11 έως τη 13:30, αφού προηγηθεί η πρωινή προσευχή του Μπαϊραμιού. Το φετινό Μπαϊράμι συμπίπτει, όπως εξήγησε ο ίδιος, με την ώρα της εβδομαδιαίας προσευχής κάθε Παρασκευή και άρα οι πιστοί θα προσέλθουν στα τζαμιά και για την μεσημβρινή προσευχή που είναι ομαδική.

Αφορμή «επαναπατρισμού» για οικογενειακές γιορτές

Κάθε χρόνο το Μπαϊράμ αποτελεί και λόγο επιστροφής συμπολιτών μας που ζουν εκτός Ροδόπης ώστε να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους, αποτελεί άλλωστε μια οικογενειακή γιορτή.  Ερωτηθείς σχετικά με τον αν οι συμπολίτες μας φέτος ταξίδεψαν προς την περιοχή μας, ο ίδιος εξήγησε πως μετά την παύση 2 – 3 χρόνων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος αρκετοί που ζουν στο εξωτερικό ταξίδεψαν προς την περιοχή μας, ώστε να γιορτάσουν με τους συγγενείς τους.

Η ακρίβεια των ημερών έφερε ωστόσο περικοπές και στα έξοδα των νοικοκυριών που περιορίζονται στα δώρα για τα μικρότερα μέλη των οικογενειών αλλά και τα υλικά για τα παραδοσιακά γλυκά που κάθε σπιτικό φτιάχνει και προσφέρει, από τα οποία άλλωστε προέρχεται και η ονομασία Σεκέρ Μπαϊράμ.

Ο Δρ Χαλήλ θέλησε να στείλει τις ευχές του προς όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, τονίζοντας πως «όπως ευχήθηκα για το Πάσχα στους Χριστιανούς συμπολίτες μου, έτσι εύχομαι σε όλους τους μουσουλμάνους καλό και ευλογημένο Ραμαζάν Μπαϊράμ. Να  συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά και ειρηνικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.