Οι ευχες του Τοποτηρητη Μουφτη Κομοτηνης Δρ.Τζιχατ Χαληλ για το Κουρμπαν Μπαιραμ

«Καλή και ευλογημένη εορτή, με υγεία και κάθε επιθυμητό καλό για όλους»

Η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ αλλιώς γνωστή ως η Γιορτή της Θυσίας ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουνίου για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και αναμένεται φέτος να διαρκέσει έως και την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουλίου.

Σήμερα Τετάρτη, η ημέρα ξεκινά με την πρωινή προσευχή που τελείται πριν την Ανατολή του ηλίου, ενώ ακολουθεί η γιορτινή προσευχή που ακολουθεί την Ανατολή του Ηλίου κατά περίπου μισή ώρα. Με το τέλος της προσευχής όπως εξήγησε ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής μιλώντας την παραμονή της εορτής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, οι πιστοί επιστρέφουν στα σπίτια τους όπου όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, προσφέρει θυσία στο όνομα του Αλλάχ, ένα επιτρεπόμενο από τη θρησκεία ζώο (πρόβατο, κατσίκα, βοοειδές) και κατόπιν μοιράζει ισομερώς το κρέας στους φτωχούς, στους συγγενείς και την οικογένειά του.

Η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ πέρυσι εορτάστηκε στις 9 Ιουλίου, ωστόσο σύμφωνα με το σεληνιακό έτος κάθε χρόνο αυτή μεταφέρεται κατά δέκα μέρες (περίπου) νωρίτερα. Το γεγονός αυτό όπως τόνισε ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά δεν εμπόδισε συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους ώστε να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους. Έτσι φέτος -περισσότερο μάλιστα από τα προηγούμενα έτη όπου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετοί επέλεξαν να μην κάνουν το ταξίδι αυτό- όπως έκανε γνωστό ο ίδιος υπάρχει κινητικότητα, γεγονός διόλου τυχαίο μιας και πρόκειται για μια άκρως οικογενειακή γιορτή.

Με την αφορμή και της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει πως στην τοπική μας κοινωνία, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αντευχόμαστε πάντα καλές γιορτές, ενώ απευθυνόμενος προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, θέλησε να στείλει τις ευχές του, ευχόμενος καλή και ευλογημένη εορτή της θυσίας του Κουρμπάν Μπαϊράμ, με υγεία και κάθε επιθυμητό καλό για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.