Οι ευχες του Τοποτηρητη Μουφτη Κομοτηνης Δρ. Τζιχατ Χαληλ για το Κουρμπαν Μπαιραμ

«Οι γιορτές είναι ίδιες για όλο το ανθρώπινο γένος• εύχομαι όλες οι ημέρες να είναι για όλους μας ημέρες χαράς»

Ένα Κουρμπάν Μπαϊράμ πιο κοντά στην «κανονικότητα» μετά από δύο χρόνια, ένεκα κορωνοϊού γιορτάζουν σήμερα οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι. Ένα Κουρμπάν Μπαϊράμ μαζί με συγγενικά πρόσωπα αλλά και φίλους που φέτος, άνευ περιορισμών κατάφεραν να επιστρέψουν στον γενέθλιο τόπο τους ή στον τόπο αγαπημένων προσώπων ώστε να περάσουν την ημέρα αυτή, όπως ορίζει η παράδοση, οικογενειακά.

Η επιστροφή συμπολιτών μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ήταν εμφανής καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και από την κίνηση στην αγορά της πόλης και όχι μόνο, γεγονός που υπογράμμισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ.Τζιχάτ Χαλήλ.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή αλλιώς η γιορτή της θυσίας, όπως είναι γνωστή, είναι μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων και όπως εξήγησε ο κ. Χαλήλ όπως μαρτυρά και η αραβική λέξη «κουρμπάν» θεωρείται ως μια προσέγγιση προς τον Θεό.  «Ο πιστός μουσουλμάνος με την θυσία – σφαγή προσπαθεί  και επιθυμεί να είναι κοντά και να ευχαριστεί τον Θεό» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας για τους συμβολισμούς της εορτής τονίζοντας ότι είναι μια γιορτή της χαράς την οποία οι πιστοί μοιράζονται με μέλη της οικογένειάς τους, γείτονες αλλά και τους απόρους στους οποίους προσφέρουν μέρος του σφάγειου. 

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς ενώ η έξοδος στην αγορά για δώρα κυρίως των μικρότερων μελών της οικογένειας είναι σχεδόν επιβεβλημένη, ενώ την παραμονή της εορτής οι νοικοκυρές φτιάχνουν τσουρέκια με τρόπο ειδικό, τα οποία μοιράζουν και στην γειτονιά, αμφότερες σημαντικές παραδόσεις που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. Το σημαντικότερο σκέλος της ημέρας όπως εξήγησε ο τοποτηρητής Μουφτής είναι η προσευχή της εορτής η οποίας γίνεται στις 6 το πρωί μετά την ανατολή του ηλίου και της οποίας ακολουθεί η σφαγή του ζώου.

Ο Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μετέφερε τις ευχές τους προς όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, και όχι μόνο, ευχόμενος «να περάσουν καλά και οι προσευχές τους να γίνουν αποδεκτές από τον ύψιστο Αλλάχ». «Εύχομαι Καλό Μπαϊράμ, με υγεία και πρόοδο σε όλους» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «οι γιορτές είναι ίδιες για όλο το ανθρώπινο γένος και επομένως εύχομαι όλες οι ημέρες να είναι για όλους μας ημέρες χαράς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.