Οι «Δυναμη Ψυχης» και Europe Direct ΑΜΘ ενωνουν τις δυναμεις τους ενοψει της Παγκοσμιας Ημερας κατα του Καρκινου

Με δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την προσεχή Παρασκευή

Πένη Αυγερίδου, κοινωνική λειτουργός

«Η ιατρική έχει εξελιχθεί μένει σε εμάς να είμαστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό μας»

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής θα βρίσκονται την προσεχή Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και του Europe Direct ΑΜΘ τιμώντας την ημέρα με μία δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Ειδικότερα εθελοντές θα βρίσκονται στη Κεντρική Πλατεία στις 11 πμ. όπου θα διανέμουν κορδελάκια και έντυπο ενημερωτικό υλικό με στόχο όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής» κ. Πένη Αυγερίδου, «να υπενθυμίσουμε στο ευρύ κοινό την σημασία των εξετάσεων, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης» ως βασικό όπλο στην «μάχη» κατά του καρκίνου. Ένα μήνυμα παγκόσμιο και πιο επίκαιρο από ποτέ όπως το χαρακτήρισε η ίδια καθώς «η ιατρική έχει εξελιχθεί και μένει επομένως σε εμάς να είμαστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό μας και να κάνουμε τις εξετάσεις μας».

Τα κενά στην φροντίδα του καρκίνου

Το νέο Κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας ημέρας όπως ορίστηκε από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου είναι το  #closethecaregap, ελληνιστί «καλύπτοντας τα κενά στη Φροντίδα του Καρκίνου». Ερωτηθείσα  σχετικά με τα κενά αυτά η κ. Αυγερίδου αναφέρθηκε στην έλλειψη πρόσβασης, σε παγκόσμιο επίπεδο, καρκινοπαθών, σε βασικές υπηρεσίες, που βεβαίως για κάθε χώρα αλλά και κάθε άνθρωπο αποκτά νόημα διαφορετικό.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κενά, και έγκειται και στην εμπειρία του καθενός.  Τα κενά για παράδειγμα στην Ελλάδα αφορούν σε ιατρικές δομές, σε καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρχουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, για επιχορηγήσεις, επιδόματα ακόμα και φαρμακευτικές αγωγές όπως επίσης αν θέλαμε να το δούμε από διαφορετική σκοπιά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τα κενά στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη» ανέφερε η ίδια.

Κενά όπως αυτά προσπαθούν να καλύψουν σύλλογοι και λοιπές συλλογικότητες όπως ο «Δύναμη Ψυχής» υπογράμμισε η ίδια για να μοιραστεί και την έως τώρα εμπειρία της έως κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου. «Όταν κάτι δεν το γνωρίζεις, σε φοβίζει και σε τρομάζει, ωστόσο όσο το γνωρίζεις τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μία κατάσταση που υπάρχει δυστυχώς σε κάθε σπίτι» ανέφερε σχετικά με τον καρκίνο για να εξηγήσει πως «ως σύλλογος προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως και από όποια σκοπιά μπορούμε. Μακάρι να μην χρειάζονταν όλα αυτά, ωστόσο από την στιγμή που υπάρχει η αναγκαιότητα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε προσκαλώντας όσους συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να δώσουν το παρών στην επικείμενη δράση ενημέρωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.