Οι δημοτικοι υπαλληλοι «οχυρωνονται» απεναντι στον κυκεωνα της ελληνικης νομοθεσιας

Ημερίδα ενημέρωσης της ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Οι ταχύτατες και συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ο.Τ.Α., καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των στελεχών τους. Πάνω στη βάση αυτή η Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συνεχίζει τις ενημερωτικές ημερίδες για την ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων της ΠΑΜ-Θ και όχι μόνο.
 
Συγκεκριμένα χθες το πρωί, σε συνεργασία με τη ΔήμοςΝΕΤ έλαβε χώρα ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Έσοδα ΟΤΑ – Δημόσιες Συμβάσεις» στην οποία αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα εσόδων, δαπανών, οικονομικής διαχείρισης και συμβάσεων και έγινε εξατομικευμένη προσέγγιση ζητημάτων και προβλημάτων των συμμετεχόντων.
 
Εισηγητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Θανάσης Παζαρλόγλου, στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνιμος υπάλληλος διαδημοτικού φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγγραφέας βιβλίων με θεματολογία αυτοδιοικητικά θέματα και ο κ. Κωνσταντίνος Μπλάγας Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ. 

Κωνσταντίνος Μπλάγας «Οι δήμοι καλούνται να ακολουθήσουν ένα εξαιρετικά πολυδαίδαλο και πολύπλοκο σύστημα δίχως να έχουν τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία»

Αναφερόμενος στη θεματολογία της ημερίδας ο κ. Μπλάγας έκανε λόγο για θέματα «που ταλανίζουν τους δημοτικούς υπαλλήλους και τις διοικήσεις των δήμων, γιατί προφανώς υπάρχει μία πολυνομία γύρω από αυτό το αντικείμενο και αφετέρου υπάρχουν πολλές πράξεις και αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου που συνεχώς βγαίνουν και ερμηνεύουν διάφορα πράγματα, μεταβάλλοντας έτσι το τοπίο με πολύ πολύ γοργούς ρυθμούς».
 
Όπως εξήγησε αποτέλεσμα της πολυνομίας αυτής αλλά και της νομολογίας που ακολουθεί από τα αρμόδια δικαστήρια είναι η δημιουργία μίας χαοτικής, όπως την χαρακτήρισε, κατάστασης στους δήμους σχετικά με το τι τελικά είναι σε ισχύ.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό ενημέρωσης των δημοτικών υπαλλήλων γύρω από τις συνεχόμενες αυτές αλλαγές και εξελίξεις ο κ. Μπλάγας τόνισε πως «ακόμη και οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπουργείων δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν όλον αυτόν τον κυκεώνα της νομοθεσίας και συνακόλουθα και της νομολογίας που βγαίνει» συνεπώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ενημέρωσης και των υπολοίπων φορέων από την κεντρική διοίκηση «διότι ακολουθεί μία ενημέρωση με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, άμα και όταν αυτή γίνεται».
 
Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε το παράδειγμα μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής που λειτουργεί εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, όπου, όπως εξήγησε, υπήρξε πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση και ακόμα δεν έχουν δοθεί σωστές οδηγίες με αποτέλεσμα το υπουργείο να προσπαθεί να λύσει το ζήτημα αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα καθ’ ενός εμπλεκόμενου φορέα ξεχωριστά. Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα που δημιουργείται σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των δαπανών, που ναι μεν, όπως είπε, αφορά τους δήμους αλλά πρόκειται και για μία διαδικασία που επηρεάζει και αφορά άμεσα και τους ίδιους τους πολίτες. «Για παράδειγμα άμα κολλήσει μία διαδικασία που αφορά την προμήθεια καυσίμων σε ασθενοφόρα ή σε σχολεία, καταλαβαίνεται την άμεση επίπτωση που θα έχει στον πολίτη και ο δήμος δεν θα μπορεί ακόμα και να θέλει να προμηθευτεί τα καύσιμα» σημείωσε και κατάληξε τονίζοντας πως «κάποιες φορές αυτό το κόλλημα γίνεται με υπαιτιότητα του φορέα αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργείται διότι υπάρχει ένα εξαιρετικά πολυδαίδαλο και πολύπλοκο σύστημα από πίσω που καλούνται να ακολουθήσουν δίχως τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία οι δήμοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.