Οι δικαιουχοι και τα κριτηρια για το προγραμμα των παιδικων σταθμων μεσω ΕΣΠΑ

Αναμένεται η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ

Άμεσα αναμένεται η πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, φορέα υλοποίησης του προγράμματος «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που αφορά στην παροχή φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ ΜΕΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη Ροδόπη, κατά την περσινή χρονιά, μέσα από το πρόγραμμα, απορροφήθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και αντίστοιχες ιδιωτικές δομές περί τα 650 παιδιά.
 
Σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου, απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαου Βούτση και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιου Σταθάκη με την οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι κι οι προϋποθέσεις για την επιλογή, παρακολούθηση, εκτέλεση και τον έλεγχο που σχετίζεται με την υλοποίηση του προγράμματος. 

Οι ωφελούμενοι της πράξης

Ωφελούμενοι της πράξης είναι:
• Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή/και
• Μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία.
• Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών
• Άτομα που βρίσκονται σε χηρεία 

Προϋποθέσεις ένταξης

Επιπλέον οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ), ή
• να είναι εργαζόμενες/οι (μισθωτές/οί, αυτοαπασχολούμενες/οι), ή
• να είναι άνεργες/οι οι οποίες να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ή να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Εξαιρούνται από το πρόγραμμα, οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. (α΄και β΄βαθμού).
Ωφελούμενοι για τη λήψη εντολής τοποθέτησης παιδιών στα Κέντρα Απασχόλησης με αναπηρία (ΚΔΑΠ/ ΜΕΑ) είναι μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία, άτομα σε χηρεία καθώς και άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών κατά παρέκκλιση των παραπάνω προϋποθέσεων και εξαιρέσεων. 

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων αφορούν στην εργασιακή και κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ωφελουμένων ατόμων σύμφωνα με την κατάταξή τους σε σχέση με το όριο της φτώχειας, αποδεικνύονται με τα σχετικά νόμιμα δικαιολογητικά και ορίζονται αναλυτικά από :
• Το οικογενειακό εισόδημα
• Η κατάσταση απασχόλησης και η εργασιακή σχέση
• Η οικογενειακή κατάσταση
 
Τα κριτήρια εξειδικεύονται περαιτέρω στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δικαιούχου που είναι η ΕΕΤΑΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.