Οι “Cool Crips” πηγαν διακοπες…

και κατέγραψαν τα πάντα στην σειρά εκπομπών “Cool Crips on Tour ft. Xristos Petrou” που προβάλλεται μέσω Youtube

Σπύρος Νταντανίδης: «Δεν είναι μια ταξιδιωτική εκπομπή για την προσβασιμότητα ή μη των ελληνικών νησιών»

Ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός αποτελούν τους Cool Crips ή αλλιώς τους ανθρώπους πίσω από τη σελίδα «Η αναπηρία είναι κουλ» που πρόσφατα απέκτησε και νομική μορφή, αυτήν της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με έδρα την Κομοτηνή.

Αμφότεροι εργάζονται για την σελίδα που έχει διανύσει ήδη την δική της πορεία στα social media, ο ένας από την Κομοτηνή και ο άλλος από την Αθήνα, με στόχο και σκοπό να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία, παρουσιάζοντας την καθημερινότητα αυτής με τρόπο κουλ, αστείο αλλά και πιο κοινά αποδεκτό.

Η έλευση του Καλοκαιριού ωστόσο αποτέλεσε και για τους δύο χρόνο εκκίνησης και υλοποίησης ενός φιλόδοξου project στο οποίο έδωσαν το όνομα “Cool Crips on Tour ft. Xristos Petrou” που όπως ενδεχομένως προδίδει το όνομά της αποτελεί μια σειρά τεσσάρων συνολικά εκπομπών –  και bonus behind the scenes υλικού –  που καταγράφει την καθημερινότητά τους σε πέντε νησιωτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Σπύρος Νταντανίδης σκοπός της εκπομπής, που για τον ίδιο αποτελεί παιδικό όνειρο – από την εποχή της Μάγιας Τσόκλη στην ΕΡΤ – δεν είναι να αποδείξει την προσβασιμότητα ή μη των ελληνικών νησιών για τα ανάπηρα άτομα. Αν και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δυστυχώς αρνητική. Σκοπός της εκπομπής είναι να δείξει πως και οι ανάπηροι ταξιδεύουν, συναντώντας βεβαίως αρκετά εμπόδια αλλά ταυτόχρονα με πολύ χιούμορ. Στο τελευταίο κομμάτι αυτό του χιούμορ συμβάλλει τα μέγιστα ο κωμικός Χρήστος Πέτρου που ταξίδεψε μαζί τους, όπως και ο Χρήστος Πετσάνης, προσωπικός βοηθός του Σπύρου που από την δική τους πλευρά περιγράφουν το πώς βιώνουν το ταξίδι με δύο αναπήρους.

Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια 20 λεπτών και δημοσιεύονται κάθε Σάββατο από τις αρχές Αυγούστου στην σελίδα των Cool Crips στο Youtube. Κάθε βίντεο στην ουσία, όπως τόνισε ο ίδιος, αποτυπώνει την καθημερινότητα του ιδίου και του Γρηγόρη Χρυσικού σε πέντε συνολικά προορισμούς και συγκεκριμένα τις Σποράδες, την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Σύρο και την Κρήτη με τρόπο, όπως εξήγησε, «ρεαλιστικό του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουμε και ταξιδεύουμε με φίλους, καθώς δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώνουμε και προσωπικό βοηθό και το ταξίδι και όλα όσα απαιτούνται, οπότε μπαίνουμε στη διαδικασία παράλληλα να εκπαιδεύουμε κάποιον».

«Συνταξιδιώτες» στην πρώτη αυτή σειρά εκπομπών ήταν οι τρεις χορηγοί και συγκριμένα η Ferryhopper, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να προγραμματίσει τα ακτοπλοϊκά του εισιτήρια, η ασφαλιστική εταιρεία  Hellas Direct και η TOBEA η οποία εξασφαλίζει μέσω των seatrac την αυτόνομη πρόσβαση αναπήρων ή ακόμα και ηλικιωμένων στη θάλασσα.

Ερωτηθείς ως προς τα εμπόδια ο Σπύρος αναφέρθηκε στο ταξίδι που έκανε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στο γκαράζ των πλοίων λόγω της έλλειψης ασανσέρ, ενώ κληθείς να περιγράψει την χειρότερη στιγμή του ταξιδιού αναφέρθηκε στον δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά της Κρήτης, που όπως εξήγησε θα το δούμε πολύ σύντομα στα επεισόδια της εκπομπής.

Κλείνοντας ο ίδιος δεν «μαρτύρησε» πολλά από τα επόμενα σχέδια των Cool Crips υπογράμμισε ωστόσο πως «σκοπός μας είναι να εδραιωθούμε, αποτυπώνοντας έτσι το αναπηρικό ζήτημα και όχι διδακτικά, εκπαιδευτικά ή ευαισθητοποιώντας κάποιον». «Κάνουμε απλή καταγραφή της καθημερινότητας για να σπάσει ο μύθος ότι η αναπηρία είναι κάτι πολύ ηρωικό ή στενάχωρο κ.ο.κ.» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.