Οι αστυνομικοι της Ροδοπης αντιδρουν στη φυλαξη του Δικαστικου Μεγαρου Κομοτηνης καθημερινα επι 24ωρου βασεως

«Λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών δεδομένων είναι υπερβολή του μέτρου»

Την αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και της Ένωσης Αξιωματικών ΑΜ-Θ επέφερε η από 10 Φεβρουαρίου διαταγή του απερχόμενου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για καθημερινή, επί 24ώρου βάσεως, φρούρηση του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Όπως σημειώνουν σε επιστολή που απέστειλαν στον νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο Ενώσεις η συγκεκριμένη διαταγή αποτελεί υπερβολή του μέτρου τι στιγμή που η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης παρουσιάζει σημαντικά οργανικά κενά και αποσπάσεις αστυνομικών της εκτός αυτής. Μάλιστα οι δύο Ενώσεις επισημαίνουν πως η φύλαξη των χώρων και των εγκαταστάσεων των Δικαστικών Μεγάρων βάσει νόμου γίνεται με την πρόσληψη προσωπικού ή με την ανάθεση φύλαξης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και επιπλέον «το συγκρότημα του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στερείται βασικών υλικοτεχνικών υποδομών ώστε να διασφαλίζεται η δικαιούμενη εργασιακή ασφάλεια των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του αστυνομικού φρουρού». 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,
 
Με αφορμή την από 10-02-2016 διαταγή του απερχόμενου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία διατάχθηκε η καθημερινή επί 24ώρου βάσεως φρούρηση του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής με έναν (01) αστυνομικό ανά βάρδια, είμαστε υποχρεωμένοι ως αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς να θέσουμε σε γνώση σας τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό – μέλη των Ενώσεων μας, αλλά και την αιτιολογημένη θέση των Ενώσεών μας ως προς την μη αναγκαιότητα – υπερβολή του μέτρου, λαμβανομένων πάντα υπόψη των πραγματικών δεδομένων, των αναγκών αστυνόμευσης της περιοχής, αλλά και την υπέρτατη κοινή μας υποχρέωση διασφάλισης της εργασιακής ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού.
 
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης παρουσιάζει 36 οργανικά κενά από τις 481 οργανικές θέσεις και επιπλέον αυτών περίπου 59 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι εκτός αυτής. Το γεγονός αυτό την αναγκάζει να λειτουργεί με 95 αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που όρισε η τελευταία κατανομή οργανικών θέσεων κατ’ εφαρμογή του Νόμου περί Αναδιάρθρωσης (ο οποίος με μαγικό τρόπο μετέτρεψε τις 121 υφιστάμενες προ της εφαρμογής του κενές οργανικές θέσεις σε 36!!!).
 
Ως γνωστόν καλείται επίσης να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που ανακύπτουν από τη γεωγραφική θέση του Νομού (ως όμορος του Νομού Έβρου που αποτελεί πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών), την πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού, την ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και το γεγονός πως η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Α.Μ. Θράκης και έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Π.Ε. Ροδόπης, του Εφετείου Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές, της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ., της Σχολής Αστυφυλάκων, του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.), καθώς επίσης σ’ αυτήν εδρεύει το Γενικό Τουρκικό Προξενείο, η τράπεζα ZIRAAT (Τουρκικών συμφερόντων) και το Κατάστημα Κράτησης το οποίο φυλάσσεται σε καθημερινή βάση επί 24ώρου από δύο αστυνομικούς με ένα περιπολικό ανά βάρδια. Επίσης η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα «ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ» συμμετέχει στο πρωτάθλημα SUPER LEAGUE.
 
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, απ’ όσο γνωρίζουμε ήδη με διαταγή της Δ.Α. Ροδόπης, εφαρμοζόταν η αυστηρή – καθημερινή και καθ’ όλο το 24ωρο επιτήρηση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες (διερχόμενες συχνά με συντονισμό του R/T κέντρου). Επίσης καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες-ώρες λειτουργίας των Δικαστικών Υπηρεσιών διατίθενται τρεις τουλάχιστον αστυνομικοί με ευθύνη του Α.Τ. Κομοτηνής, για την κάλυψη των αναγκών φρούρησής του.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 1339/1983, για τις ανάγκες ασφάλειας ή φύλαξης των χώρων και των εγκαταστάσεων των Δικαστικών Μεγάρων προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού ή η ανάθεση φύλαξης αυτών σε “Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας” ως προκύπτει και από τις διατάξεις του Ν.3707/2008.
 
Επιπλέον αυτών, θα πρέπει να θέσουμε υπόψη σας ότι το συγκρότημα του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στερείται βασικών υλικοτεχνικών υποδομών ώστε να διασφαλίζεται η δικαιούμενη εργασιακή ασφάλεια των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του αστυνομικού φρουρού.
 
Για τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε την παρέμβασή σας για την ανάκληση της συγκεκριμένης διαταγής και την επαναφορά των μέχρι πρότινος διατασσομένων από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης μέτρων ασφαλείας που αφορούν το Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, φρονώντας εκ του αποτελέσματος ότι αυτά επαρκούν, θεωρώντας πολυτέλεια έως υπερβολή να φυλάμε κτίρια των οποίων η αρμοδιότητα της φρούρησής τους με Νόμο ανατίθεται σε άλλους φορείς και όλα αυτά σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών του Νομού μας, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.