Οι ακριδες πληττουν καλλιεργειες στα ορια Ροδοπης – Εβρου

Θετική η «ανταπόκριση» των ψεκασμών έως τώρα – Έγκαιρη ενημέρωση των αρχών όταν εντοπιστούν κηλίδες ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Δελησταμάτης

Αντιμέτωποι με σμήνη ακρίδων  που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειές τους βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αγρότες της Ροδόπης, αλλά και του γειτονικού Έβρου.

Και ενώ η πρώτη τους εμφάνιση σε καλλιέργειες της περιοχής μας έγινε κατά την περασμένη χρονιά, φέτος εδώ και λίγες μέρες,  εντοπίσθηκαν στα σύνορα των δύο περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης- Έβρου στα χωριά Ασκητές, Χαμηλό, αλλά και στην Μαρώνεια, καθώς και στην κοινότητα  Συκορράχης, στον Κόμαρο, το Πέραμα και την Αύρα στην οποία και βρέθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ κ.Βασίλης Δελησταμάτης, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» παρουσιάζοντας την υφιστάμενη  κατάσταση.

Όπως εξήγησε οι ψεκασμοί ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα στην περιοχή της Ροδόπης και λίγες ημέρες μετά στις περιοχές του Έβρου όπου εντοπίστηκαν τα σμήνη σε συνεργασία με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αλεξανδρούπολης, και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά.

Ειδικότερα όπως εξήγησε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δίνει το φάρμακο και τα συνεργεία των Δήμων έχουν αναλάβει τους ψεκασμούς, με τα πρώτα δείγματα να είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο «στην περιοχή της Ροδόπης ακόμα δεν έχουν μπει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία εμείς συγκεντρώνουμε, ενώ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, έχουν προσβάλει μηδικές και σιτηρά, όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό» για να επισημάνει πως στην δεύτερη περίπτωση σε συνεργασία και με τους ίδιους τους αγρότες το οι ψεκασμοί γίνονται καθημερινά, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείτε για την πιθανή εμφάνιση νέων κηλίδων.

Άμεση ενημέρωση για αντιμετώπισή τους εν τη γενέσει τους

Η αντιμετώπιση των ακρίδων είναι δυσκολότερη σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, λόγω της χαμηλής βλάστησης, καθώς δεν διευκολύνει τον εντοπισμό των εστιών και δεν οργώνονται, γεγονός στο οποίο στάθηκε ο κ.Δελησταμάτης απευθύνοντας έκκληση προς τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους, να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές όταν εντοπίζουν κηλίδες, ώστε να υπάρξει άμεσος ψεκασμός, πριν ακόμα μετασχηματιστούν σε ακρίδες.  

Στις περιοχές που ήδη οι αρχές έχουν παρέμβει με ψεκασμούς η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη, με τον κ.Δελησταμάτη να αναφέρεται στην περιοχή του Κόμαρου, που άγγιξε το 100%. Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη επανάληψης του ψεκασμού αλλά και των επανελέγχων ειδικά σε δύσβατες περιοχές, όπου τα ραντιστικά δυσκολεύονται να εισέλθουν.  

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων, ο ίδιος επανέλαβε πως δυστυχώς σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αυτές οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται ωστόσο η Περιφέρεια αναζητεί τρόπους ώστε «εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα να πείσουμε το υπουργείο μέσα από άλλες διαδικασίες και εργαλεία μπορέσουν να αποζημιωθούν αυτοί  οι αγρότες που επλήγησαν». Ειδικά την περσινή χρονιά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους όπως σημείωσε ευχόμενος ότι η έγκαιρη κινητοποίηση θα λειτουργήσει υπέρ της μείωσης των απωλειών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.