Οι αγροτες και παλι στους δρομους

Πανελλήνιες συγκεντρώσεις στη Λάρισα με σκοπό το συντονισμό των κινητοποιήσεων σε διχασμό ο αγροτικός κόσμος - Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δ. Κομοτηνής «Αυτοί που κάθονται στα καφενεία πρέπει να σηκωθούν, γιατί στο μέλλον δε θα υπάρχουν καφενεία»

Πανελλαδικό κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο απηύθυνε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων να δώσουν όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι το «παρών» στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Νίκαια της Λάρισας, με σκοπό να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιδράσουν στα μέτρα που προωθούνται και αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
 
«Σκοπός μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί τη μορφή του αγώνα που θα ακολουθήσουμε, όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά και για όλους τους καταναλωτές. Απέναντι σε τρόικα και λανθασμένες πολιτικές. Δίνοντας, ίσως, την ύστατη στιγμή, την ευκαιρία να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, κοιτάζοντας κατάματα τη στυγνή και σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε συρρίκνωση και αφανισμό τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή τον τομέα μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι για να συζητήσουμε το θέμα της επιβίωσής μας»

Στη Νίκαια αναμένεται να μεταβούν και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής, με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Νίκο Κυριαζή να καθιστά σαφές ότι στην εν λόγω συγκέντρωση δεν θα συζητηθεί αν θα γίνουν κινητοποιήσεις, αλλά τι είδους κινητοποιήσεις θα γίνουν, καθώς είναι ήδη προαποφασισμένο ότι οι αγρότες θα βγουν και πάλι στους δρόμους. «Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι για να συζητήσουμε το θέμα της επιβίωσής μας. Τα προβλήματά μας αφορούν στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο κόστος παραγωγής, αλλά και στο πώς συμπεριφέρεται το κράτος στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο κ. Κυριαζής. 

«Επιδιώκουμε τη δίκαιη αντιμετώπιση του πρωτογενούς τομέα»


Η βασική επιδίωξη των αγροτών είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής η δίκαιη αντιμετώπιση του πρωτογενούς τομέα. «Εμείς δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες για να μας φορολογήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εμείς παράγουμε το προϊόν μας και μαθαίνουμε την τιμή του μετά από έξι μήνες. Κάνουμε κάθε χρόνο τα ίδια έξοδα και στο τέλος μαθαίνουμε την τιμή των προϊόντων. Ανέβηκε το πετρέλαιο, χάνεται η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, είναι πιθανόν να ανεβάσουν και το αγροτικό τιμολόγιο στις γεωτρήσεις», τόνισε ο κ. Κυριαζής αναφερόμενος σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και αναμένεται να συζητηθούν την Κυριακή. 

«Δεν είναι απλά ότι δε θα έχουμε λεφτά να πιούμε έναν καφέ, αλλά δε θα μπορούμε να επιβιώσουμε»

Καταλήγοντας, ο κ. Κυριαζής απηύθυνε κάλεσμα σε όλον τον αγροτικό κόσμο για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλο μέσο. Δεν είναι απλά ότι δε θα έχουμε λεφτά να πιούμε έναν καφέ, αλλά δε θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Όλοι οι αγρότες πλέον θα πρέπει να ξεσηκωθούν. Αυτοί που κάθονται στα καφενεία πρέπει να σηκωθούν, γιατί στο μέλλον δε θα υπάρχουν καφενεία. Δε θα μπορούμε να παράξουμε».

Διαφορετική συγκέντρωση και πάλι στη Λάρισα στις 18 Οκτωβρίου

Ενώ, όμως, τα προβλήματα είναι κοινά, ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας βρίσκεται σε διχασμό. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, καλεί παράλληλα τους αγρότες σε διαφορετική πανελλήνια σύσκεψη, και πάλι στη θεσσαλική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να στήσουν «ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή της κυβέρνησης».
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις «για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.