Οι αγροτες «αναστατωσαν» την Κομοτηνη

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της υπαίθρου και της τοπικής οικονομίας

Κραυγή αγωνίας, μπροστά στα επαχθή μέτρα που προωθούνται μέσω του τρίτου μνημονίου για τον πρωτογενή τομέα, εξέπεμψαν χθες με μια δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Κομοτηνής οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Ροδόπης. Η υπέρογκη φορολόγηση και η διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ αποτελούν «αιτία πολέμου» για τον αγροτικό κόσμο, που ήδη δοκιμάστηκε και επλήγη βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια. Τα νέα μέτρα, που θα κληθεί να υπερψηφίσει η επόμενη βουλή, όχι μόνο θα καταστήσουν αβέβαιο και ζοφερό το μέλλον των αγροτών, αλλά θα απειλήσουν με ερήμωση την ελληνική ύπαιθρο, έχοντας αφανίσει τον βασικό πυλώνα της, την αγροτική δραστηριότητα. Αυτό το μήνυμα προορίζεται για τα αυτιά των πολιτικών, που θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας από την επομένη της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Με την κινητοποίησή τους, οι αγρότες της Ροδόπης επιδίωξαν να γίνει όσο το δυνατό πιο σαφές και διαπεραστικό το συγκεκριμένο μήνυμα, προκειμένου να φτάσει στα αυτιά των αποδεκτών.
 
Η κινητοποίηση, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι την Κυριακή των εκλογών, ξεκίνησε χθες, γύρω στις 9 το πρωί, όταν δεκάδες αγρότες από διάφορα σημεία του νομού μας κατευθύνθηκαν στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, εκεί όπου θα βρίσκονται παραταγμένοι δεξιά κι αριστερά του οδοστρώματος τα επόμενα 24ωρα. Δύο ώρες αργότερα ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της Κομοτηνής, που πρώτο σταθμό είχε την έδρα της Περιφέρειας. Εκπρόσωποι των αγροτών, των καπνοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων επέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Παυλίδη, συζήτησαν μαζί του για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά και για τις δυσοίωνες προοπτικές, που ανοίγονται από την υπερφορολόγηση του κλάδου, ενώ στη συνέχεια διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κορνάροντας συνεχώς και κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, για να επιστρέψουν λίγο μετά το μεσημέρι στο 5ο χιλιόμετρο, στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής. 

Νίκος Κυριαζής «Ή θα περιμένουμε να ψηφιστούν τα μέτρα και να φύγουμε όλοι από τα χωριά και τα σπίτια μας ή θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι οι αγρότες»

«Τα μέτρα που φέρνει το μνημόνιο 3 δεν προκαλούν απλά προβλήματα, προκαλούν την εξόντωση του αγροτικού τομέα», ξεκαθάρισε στη δήλωσή του ο κ. Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Κομοτηνής, «Δε θέλουν να παράξουμε», σχολίασε με απογοήτευση, για να παρατηρήσει πως με τα νέα μέτρα «μας απωθούν από τα σπίτια μας, από τα χωράφια μας και δε θα έχουμε λόγο ύπαρξης πλέον στα χωριά μας». «Προσπαθούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων», γνωστοποίησε, «για να συζητήσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι, τι έχουν σκοπό να κάνουν με τα μέτρα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Δεν έχει περάσει κανένα από τη βουλή, όλα είναι υπό συζήτηση, αλλά από μερικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δε φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν κάτι από αυτά που προβλέπονται μέσα στο μνημόνιο». Κλείνοντας ο κ. Κυριαζής έστειλε ένα μήνυμα και προς τους συναδέλφους του, υπογραμμίζοντας ότι «ή θα περιμένουμε να ψηφιστούν τα μέτρα και να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι από τα χωριά και τα σπίτια μας ή θα πρέπει να κινητοποιηθούμε-όλοι οι αγρότες πλέον, γιατί οι πιο πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει και νομίζουν ότι αυτά που πλήρωσαν φέτος, θα πληρώσουν και του χρόνου». 

Χουσεΐν Εσάτ «Οι νέοι φεύγουν ήδη από τα χωριά τους, για να πάνε στις μεγάλες πόλεις αλλά και για να πάνε στην Ευρώπη»

«Το τρίτο μνημόνιο, αν θα ψηφιστεί, θα σκοτώσει τον πρωτογενή τομέα», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών, κ. Χουσεΐν Εσάτ, επισημαίνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα καταδικάσει τις προσπάθειες για ανάταξη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. «Οι νέοι φεύγουν ήδη από τα χωριά τους, για να πάνε στις μεγάλες πόλεις αλλά και για να πάνε στην Ευρώπη», παρατήρησε.

«Με ένα σωρό προβλήματα που έχουμε δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε», συνέχισε, «δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει αύριο. Γι’ αυτό λέμε να βγει μια κυβέρνηση, που να δει τα προβλήματά μας, ώστε τουλάχιστον τους με κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μικροί αγρότες, να τους προσέξει. Εμείς δε λέμε ότι δε θα πληρώσουμε. Βλέπουμε την πατρίδα μας, που είναι σε δύσκολη θέση. Θα πληρώσουμε λοιπόν, αλλά όταν κανείς δεν έχει να συντηρήσει την οικογένειά του, τότε τι θα πληρώσει;». «Αυτό είναι το προειδοποιητικό μήνυμά μας», κατέληξε ο κ. Εσάτ, «και από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί, η οποία πρέπει να λάβει τα μέτρα της, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα προβλήματά μας». 

Μαργαρίτης Θεολόγου «Είναι συγκινητικό, που σήμερα νέοι άνθρωποι δίνουν ένα βροντερό ταξικό αγωνιστικό “παρών”»

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τον αγροτών δήλωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, ο οποίος τόνισε πως η αγροτιά είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. «Πρέπει να καταλάβουν όλες οι κυβερνήσεις ότι χωρίς αγροτιά δεν μπορεί να συνεχιστεί η ζωή στη χώρα μας», επισήμανε, «και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ανάκαμψη χωρίς τους αγρότες». «Νέοι άνθρωποι εδώ δίνουν το αγωνιστικό τους “παρών”», συνέχισε, «γιατί αυτά τα μέτρα πραγματικά αν εφαρμοστούν, θα είναι ό,τι χειρότερο. Μέχρι τώρα η αγροτιά ήταν υπό διωγμό και ήδη οι μικροί αγρότες έχουν ξεκληριστεί, ενώ σήμερα χτυπιέται η μεσαία αγροτιά, για μείνουν ελάχιστοι και αυτούς μετά να τους εξολοθρεύσουν. Και μαζί όλη τη χώρα μας. Πραγματικά είναι συγκινητικό, που σήμερα νέοι άνθρωποι δίνουν ένα βροντερό ταξικό αγωνιστικό “παρών” και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί». 

Αγροτικό εισόδημα… το 1980 και τώρα

Λακωνικά περιέγραψε ο κ. Ευστάθιος Πουλτσίδης, αγρότης από την Ξυλαγανή, τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, σε σύγκριση με το παρελθόν, ο αγροτικός κόσμος. «Το 1980, που έκανα το σπίτι μου, τα κουφώματα κόστισαν 26.000 δραχμές», σημείωσε, «ενώ το σιτάρι τότε είχε 13 δραχμές το κιλό». «Με δυο τόνους σιτάρι έκανα όλα τα κουφώματα», εξήγησε, για να επισημάνει με νόημα ότι «σήμερα με δύο τόνους σιτάρι ένα πόμολο δεν μπορείς να το κάνεις…».

Στηρίζει τα αιτήματα των αγροτώνο Γιώργος Παυλίδης:«Για εμάς ο αγροδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα, είμαστε στην ίδια όχθη»

Στη συνάντηση, που είχε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού μας, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, τους διαβεβαίωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την αιρετή περιφέρεια, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του με τα μέτρα φορολόγησης, που οδηγούν στην εξόντωση τον αγροτικό κόσμο.

«Να ξέρετε ότι για εμάς ο αγροδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο διοργανώθηκαν από την περιφέρεια 16 ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ και σημειώνοντας ότι «δεν τις κάναμε για να μάθουμε εμείς, αλλά για να μη χάσετε εσείς». «Εμείς είμαστε δίπλα σας και δίνουμε τις μάχες παντού», συνέχισε, «όλα τα παρακολουθούμε, όλα τα πιέζουμε και προσπαθούμε σε κάθε σημείο να στηρίξουμε. Να ξέρετε ότι είμαστε στην ίδια όχθη. Αν θέλουμε αυτή η περιφέρεια να πατήσει στα πόδια της, αυτήν την περίοδο δε θα πατήσει από τη βιομηχανία, αλλά από τις υπηρεσίες και από τον αγροδιατροφικό τομέα». 

«Όταν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι με το ζόρι επιβιώνουν, πώς θα πάμε σε μεγάλες φορολογίες;»

Στο σχόλιό του για τα προωθούμενα μέτρα, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να εξοντωθεί ο αγροδιατροφικός τομέας με τη φορολόγηση, γιατί στην ουσία πληγώνεται η οικονομία». «Για να πάρουν ένα, θα χαθούν πολύ περισσότερα από την αγροτική οικονομία», συμπλήρωσε. «Εκεί θα χρειαστούν πολύ μεγάλες διορθώσεις», συνέχισε, «και δε χρειάζονται οχυρώσεις πίσω από απόλυτα πράγματα. Όταν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι με το ζόρι επιβιώνουν, πώς θα πάμε στη συνέχεια σε μεγάλες φορολογίες και μάλιστα σε τέτοιες προκαταβολές; Αυτά πρέπει να διορθωθούν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.