Οι 640 της Ροδοπης που πετυχαν την εισαγωγη τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χωρας

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι εκτιμήσεις που ήθελαν, κατά κανόνα, πτώση των βάσεων επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Κρίσιμο στοιχείο στη διαμόρφωση των βάσεων φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, εκτός από τα δύσκολα θέματα σε βασικά μαθήματα όλων των κατευθύνσεων ήταν και η επιβολή των capital controls που συνέπεσε χρονικά με την υποβολή από πλευράς των υποψηφίων των μηχανογραφικών τους δελτίων επηρεάζοντας, ως ένα βαθμό, τις προτιμήσεις τους. Πολλοί είναι άλλωστε και οι επιτυχόντες της Ροδόπης που επέλεξαν κατά την υποβολή των μηχανογραφικών τους να δηλώσουν ως πρώτη προτίμηση τους σχολές και τμήματα του ΔΠΘ που εδρεύουν στον τόπο κατοικίας τους ή σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Έτσι από τα στοιχεία προκύπτει πως σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις βάσεις κυρίως σε σχολές της περιφέρειας, αλλά και σε περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Σε πανελλαδικό επίπεδο η μεγαλύτερη αύξηση μορίων υπάρχει εφέτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθηνών (+8.000) που έφτασε εφέτος στα 13.000 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (-5.664) που έπεσε στα 6.600 μόρια. Γενικά 246 πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέφτουν σε σχέση με την περυσινή χρονιά και 217 ανεβαίνουν. 

Η διακύμανση των βάσεων στις σχολές του ΔΠΘ

Οι σχολές του ΔΠΘ ακολουθούν τη γενική αποτύπωση των βάσεων με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση (από τα 15.586 που βρίσκονταν πέρσι να πέφτει στα 14.170) ενώ τη μικρότερη μείωση σημείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας οριακή μείωση 3 μορίων! Εξαίρεση από τον γενικό κανόνα αποτελούν το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ξάνθης που σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι (αύξηση 883 μορίων) αλλά και τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, η Σχολή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και στα δύο τμήματά της, η σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυτικών Πόρων στην Ορεστιάδα. Τα «ρετιρέ» του ΔΠΘ, ήτοι τα τμήματα της Νομικής, της Ιατρικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών, ακολούθησαν τη γενική τάση σημειώνοντας πτώση στις βάσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο «συνολικός αριθμός των υποψηφίων»οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616 ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958. Από αυτούς συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988, ενώ το 2014 εισήχθησαν 72.763. 

Άνω του 67% το ποσοστό εισαγωγής για τους υποψηφίους της Ροδόπης

Στη Ροδόπη ο αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 950 και από αυτούς, όπως παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας οι 640, γεγονός που μεταφράζεται ως ποσοστό εισαγωγής άνω του 67%. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Μούχτσης, θέλοντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους υποψήφιους δεν πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, ξεπέρασαν τους 100 οι επιτυχόντες της Ροδόπης που πέτυχαν την εισαγωγή τους με το σύστημα του 10%. 

Σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής σε όλες τις σχολές της χώρας καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Παιδείας, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Έτσι οι υποψήφιοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα της χώρας δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στην έδρα του τμήματος για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή αλλά θα μπορούν να μπαίνουν στον ιστότοπο που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας με τον προσωπικό τους κωδικό και στη συνέχεια θα τους αποσταλούν από το σύστημα νέοι κωδικοί για να κάνουν την εγγραφή τους. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής οι νεοεισαχθέντες θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά εγγραφής που θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
 
Ο «ΠτΘ» συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία σε αυτό το νέο «κεφάλαιο» της ζωής τους. Όσο για όσους δεν είδαν το όνομά τους στις λίστες των επιτυχόντων να μην απογοητεύονται…Η ζωή συνεχίζεται και οι αγώνες δίνονται καθημερινά…

Διαβάστε τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Ροδόπη εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.