Οι 5 περιφερειες της Ελλαδας με τη χειροτερη προσβαση σε ιατρικες εξετασεις στην ΕΕ

Στις περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, καθώς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και δεν διαθέτουν χρήματα συγκαταλέγεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Καλά και κακά νέα για την υγεία των πολιτών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταγράφονται στη νέα έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

«Πολύ καλή» θεωρούν την υγεία τους οι Έλληνες

Το 77,2% των πολιτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «πολύ καλή» ή «καλή», κάτι που φέρνει τη χώρα μας στις υψηλότερες θέσεις ικανοποίησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων που θεωρούσαν ότι η υγεία τους ήταν «πολύ καλή» ή «καλή» κυμαίνονταν στη Λιθουανία (48,1%) και την Πορτογαλία (49,5%), ενώ αυξημένους δείκτες ικανοποίησης είχαν οι κάτοικοι στο Βέλγιο (75,3%), τη Μάλτα (76,7%), την Κύπρο (77,8%) και την Ιρλανδία (80,1%).

Σε ποιες περιοχές οι πολίτες αδυνατούν να κάνουν εξετάσεις

Το 2022, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ με ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση, επειδή είτε ήταν πολύ ακριβή, είτε πολύ μακριά από τον τόπο τους και θα έπρεπε να ταξιδέψουν ή λόγω της μεγάλης λίστα αναμονής ήταν 2,2 %.

Αναλυτικότερα, τα μερίδια ήταν 1,1% επειδή οι εξετάσεις ήταν πολύ ακριβές, 0,1% επειδή θα έπρεπε να ταξιδέψουν και 0,9 % λόγω των λιστών αναμονής.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα πέντε υψηλότερα συνολικά ποσοστά ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική εξέταση καταγράφηκαν όλες στην Ελλάδα

Το 2022, τα μερίδια κυμαίνονταν από 10,3 % έως 14% στις περιφέρειες:

Ιόνιων Νήσων,

Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης,

Βόρειου Αιγαίου,

Στερεάς Ελλάδας και

Πελοποννήσου.

Αυτές οι 5, από τις 13 περιφέρειες της χώρας, έχουν συνολικά 1.242.732 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή το 11,6% του πληθυσμού στη χώρα.

Ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Ανά κάτοικο, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών στην ΕΕ το 2021 για την υγεία ήταν 760 ευρώ.

Το ποσό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς οι δαπάνες στην Τσεχία ήταν μικρότερες από 400 ευρώ ανά κάτοικο, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Κύπρο έως 1.200 ευρώ ανά κάτοικο στο Λουξεμβούργο 1.340 ευρώ ανά κάτοικο.

Οι διαφορές αυτές αντικατοπτρίζουν, σε κάποιο βαθμό, τη διαφορετική δομή για την παροχής υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπου το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών υγείας καλύπτεται από την κυβέρνηση, είναι πιο συνήθης η διαπίστωση ότι οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών ανά κάτοικο για την υγεία ήταν σχετικά χαμηλές.

Μειώσεις και αποκλίσεις από τον μέσο των ΕΕ-27 στις δημόσιες δαπάνες υγείας

Σύμφωνα με έτερη έρευνα, που έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ), για το σύνολο των δαπανών υγείας (κατά κεφαλή), η Ελλάδα καταγράφει τα τελευταία χρόνια μείωση κατά 22,8%, έναντι αύξησης στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 16,7%. Κάτι που σημαίνει μείωση κατά 39,5%.

Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5% έναντι αύξησης στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 15,3%.

Σύνολο των φαρμακευτικών δαπανών κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2% έναντι αύξησης στον μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 3,6% και

Δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8%, σε σχέση με αντίστοιχη μείωση του μέσου όρου των ΕΕ-27 μόνο κατά 6,7%.

Όσον αφορά το μείγμα των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών υγείας για φάρμακο παρατηρείται, επίσης, μια σημαντική συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα από 78,1% το 2009 στο 51% το 2019.

Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον μέσο όρο Ε.Ε-27 ήταν από 65,9% το 2009 στο 59,3% το 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.