«Οδικο χαρτη» για την εφαρμογη του νεου νομου ζητησε απο την Ν. Κεραμεως η Συνοδος των Πρυτανεων

«Χλιαρή» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την Υπουργό η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου

Έως το Νοέμβριο η ανάδειξη των νέων Πρυτανικών σχημάτων εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

«Οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που διέπουν την εκλογή των οργάνων διοίκησης που επίκεινται, καθώς οι θητείες των υφιστάμενων Πρυτανικών αρχών, σε δέκα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λήγουν στις 31 Αυγούστου, είναι από τα βασικά αιτήματα που κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως τα μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξήχθη στα Χανιά της Κρήτης το τριήμερο 17 με 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων μετά το πέρας της συζήτησής τους με την Υπουργό, η επόμενη περίοδος προβλέπεται δύσκολη, καθώς η εφαρμογή του νόμου φέρνει ριζικές αλλαγές στις λειτουργικές διαδικασίες των πανεπιστημίων, χωρίς να δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότησή τους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, η Σύνοδος υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως  η σχετική ρύθμιση παρουσιάζει ουσιαστικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς τα λίγα τον αριθμό Τμήματα Επιστημών της Αγωγής θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με πολλά ενδιαφερόμενα ΑΕΙ και για πολλές Σχολές, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για κάποιες κατηγορίες εν ενεργεία φοιτητών.

Η Σύνοδος κρίνει ως απαραίτητη την άμεση δρομολόγηση ενεργειών για την καταβολή της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ για πολλοστή φορά αναφέρεται στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ειδικά σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ιδρυμάτων.

Για τον σκοπό αυτό ζητά να χορηγηθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση προκαθορισμένου σκοπού, πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους,  που να καλύπτει το σύνολο των εκτιμώμενων ενεργειακών αυξήσεων για το 2022, όπως επίσης και την άμεση ενίσχυση των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων, με προσωπικό και πόρους, που απορρέει από τις πολλαπλές δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν σε μόνιμη βάση στα Ιδρύματα, καθώς και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων που θεσπίζονται από το νόμο.

Πέντε θέμα στην ατζέντα της συζήτησης

Το παρών από πλευράς του ΔΠΘ στην Σύνοδο έδωσε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ.Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία έκανε λόγο για μια «χλιαρή» σύνοδο, δεδομένου ότι η υπερψήφιση του νόμου, αφαίρεσε πολλά από την ατζέντα της συζήτησης με την Υπουργό.

Όπως εξήγησε η ίδια, η Υπουργός έθεσε πέντε σημεία, τα οποία αφορούσαν στο νέο νόμο, την χρηματοδότηση και την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, το προσωπικό και τη χρηματοδότηση.

Ως προς τον νόμο, τόνισε μεγάλο σημείο τριβής ήταν ο τρόπος εκλογής των Πρυτάνεων που προβλέπει με την κ. Γαβριηλίδου να εξηγεί πως «περνάμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης το οποίο δεν είναι από τη βάση, αλλά είναι πιο περιορισμένο» επί του οποίου υπήρξε και έντονη κριτική. Η ίδια υπενθύμισε ότι πρόκειται για τον δεύτερο νόμο, μετά τον 4009/11, γνωστό και ως νόμο Διαμαντοπούλου, που προβλέπει συμβούλιο διοίκησης, κρατώντας επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτός θα εφαρμοστεί στην πράξη. Η ίδια επεσήμανε πως σύμφωνα με αυτόν οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχτούν άμεσα, 30 ημέρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ, το οποίο αναμένεται, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου και αυτό καθώς όπως τους μετέφερε η κ. Κεραμέως έχουν γίνει περίπου 260 αλλαγές και διορθωτικές τροποποιήσεις για τις οποίες η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είναι ενήμερη.

Έως το Νοέμβρη τα νέα Πρυτανικά σχήματα

Όπως εξήγησε η κ. Γαβριηλίδου στη Σύνοδο εκλέχτηκε και το επόμενο προεδρείο που απαρτίζεται από το ΠΑΔΑ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία θα είναι και αυτά που θα συντονίσουν αυτή τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον χρόνο των Πρυτανικών εκλογών, η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε επίπεδο εθνικών εκλογών, έως τον προσεχή Νοέμβριο θα έχουν αναδειχθεί τα νέα πρυτανικά σχήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.