Οδηγιες για ασφαλεις αγορες κρεατων απο τη Διευθυνση Κτηνιατρικης της Περιφερειας

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες των εορτών μέσω ανακοίνωσής της παρέχει οδηγίες προς το καταναλωτικό κοινό για ασφαλείς αγορές κρεάτων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

1. Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και παραγωγή κρέατος, υπόκεινται υποχρεωτικά σε πολλαπλούς κτηνιατρικούς ελέγχους  που αφορούν  την προστασία της υγείας τους κατά την εκτροφή, τη μεταφορά, καθώς και την προ και μετά τη σφαγή εξέταση από επίσημα εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο.
2. Σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη των επίσημων κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας, (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος και χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) για τα ελληνικά σφάγια, χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) ή ερυθρού (Ε 129) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας σφάγια και καστανού (Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
3. Για τα βοοειδή πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία αναφέρει:  τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα αναγράφεται στην ετικέτα ως χώρα καταγωγής η Ελλάδα και η ετικέτα θα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε.
4. Για όλα τα λοιπά είδη σφάγιων (προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών κ.λπ.) προβλέπεται πρόσθετη επισήμανση (ετικέτα) με πληροφορίες για τη χώρα εκτροφής, τη χώρα σφαγής και τον αριθμό παρτίδας.
5. Στα παραστατικά πώλησης των καταστημάτων πρέπει να αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή εκτροφής, η χώρα σφαγής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.
6. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας, το οποίο δεν φέρει την ενδεδειγμένη επισήμανση, σύμφωνα με τα παραπάνω. 

Ιδιαίτερα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής: 

1. Τα θηράματα, εκτρεφόμενα ή άγρια (ημιάγριοι χοίροι , αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, κουνέλια κλ.π.) θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά έχοντας υποστεί πλήρη εκδορά (γδάρσιμο) σε εγκεκριμένη εγκατάσταση δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος.
2. Τα σφάγια γαλοπούλας διατίθενται στην αγορά μόνο εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, να μην υπάρχουν δηλαδή στο σφάγιο φτερά, πούπουλα και εντόσθια και να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.
3. Όλα τα κρέατα και τα παραπροϊόντα (συκώτια κ.λπ.) διατίθενται στον καταναλωτή υπό ψύξη (2ο – 4οC) ή κατεψυγμένα (-18οC), συντηρούμενα σε ψυχόμενες προθήκες ή καταψύκτες, κατά περίπτωση. Τα κρέατα και τα παραπροϊόντα πρέπει να βρίσκονται υπό συνθήκες διαρκούς ψύξης ή κατάψυξης, ώστε να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα και να είναι προστατευμένα από ρύπους και έντομα.
4. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, κασέρι κ.α.) θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης)
5. Τα αυγά πρέπει να διατίθενται στην αγορά έχοντας τις παρακάτω πληροφορίες (στη συσκευασία ή σε πινακίδα): κωδικό παραγωγού, μέθοδο εκτροφής, ελάχιστο χρόνο διατήρησης, ποιότητα και βάρος. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με μη φυσιολογικό κέλυφος (σπασμένο ή λερωμένο). Δεν καταναλώνουμε αυγά τα οποία παρουσιάζουν αλλοιώσεις εσωτερικά (αιμορραγικές κηλίδες, δυσάρεστες οσμές, αλλαγή χρώματος).
 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με κύριο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να προμηθεύονται τρόφιμα τα οποία παράγονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.