«Οχυρωνεται» αντιπλημμυρικα η Ροδοπη ενοψει Χειμωνα

Απολογισμός της έως τώρα προετοιμασίας αλλά και όσων ακολουθήσουν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη

Την προετοιμασία της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής ενόψει του δύσκολου Χειμώνα που επίκειται περιέγραψε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης

Σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η Ροδόπη να είναι «οχυρωμένη» απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, αρχής γενομένης από την ενίσχυση των αναχωμάτων του ποταμού Λίσσου, η υπερχείλιση που «παραδοσιακά» οδηγεί σε πλημμύρες τόσο σε καλλιέργειας όσο και σε οικισμούς.

Όπως εξήγησε έχοντας ακόμα νωπές τις μνήμες από τις πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου, όλο το προηγούμενο διάστημα οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, με μηχανήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό προχώρησαν στην υποστήριξη των υφιστάμενων αναχωμάτων σε παραποτάμιους οικισμούς αλλά και σε περιοχές που στο παρελθόν «προσβλήθηκαν» από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικά στην περίπτωση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στην περιοχή του Λίσσου όπως τόνισε ο κ.Τσαλικίδης αξιοποιούνται και υλικά από την κοίτη του ποταμού, για την διάβαση του Ιμέρου, για την ενίσχυση του αναχώματος και των υποδομών που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες το προηγούμενο διάστημα.  «Χρησιμοποιούμε το υλικό για να αποκαταστήσουμε συγχρόνως και την παροχετευτικότητα της ροής του Λίσσου η οποία είχε φτάσει σε πολύ δυσάρεστα επίπεδα, είχε σχεδόν μπαζωθεί από φερτά υλικά γιατί είναι και αποδέκτης μια πολύ μεγάλης λεκάνης απορροής της περιοχής της Ροδόπης και εκβάλει από εκεί στην θάλασσα» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «παράλληλα αποκαθιστούμε τον αγροτικό δρόμο ο οποίος εξυπηρετεί τις καλλιέργειες  της περιοχής».

«Εμπόδιο» η γραφειοκρατία

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την περσινή χρονιά, με τον ίδιο να επισημαίνει την χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία των εγκρίσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου, υπενθυμίζοντας το αίτημα που κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την νομοθέτηση της δυνατότητας σε τοπικούς φορείς να συμπράττουν με ιδιώτες, ώστε να καθαρίζονται τα ποτάμια και ταυτόχρονα οι εργολάβοι να αξιοποιούν το υλικό σε έργα που γίνονται στην περιοχή. «Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι διττός, αφενός μεν η οικονομία για ένα έργο, δίνοντας την δυνατότητα στον εργολάβο να προτείνει μεγαλύτερες εκπτώσεις και αφετέρου αλλά και το κυριότερο για εμάς, η δυνατότητα να καθαρίζονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου οι κοίτες των ποταμών και χωρίς να πρέπει να τρέχουμε να προλάβουμε» τόνισε.

«Έρχεται» έργο 4 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του περασμένου Ιανουαρίου

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των έως τώρα παρεμβάσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης επεσήμανε πως έχουν ήδη τρέξει προγράμματα 240.000 + 45.000 ευρώ για αποκαταστάσεις μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και την εκκίνηση έργου καθαρισμού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για το οποίο υπογράφηκε η σύμβαση και πλέον υλοποιείται. Για το τελευταίο ο κ. Τσαλικίδης υπογράμμισε πως «πρόκειται για το δεύτερο έργο που τρέχει στη Ροδόπη μετά ίσως και από 30 χρόνια απουσίας παρεμβάσεων σε ρέματα, κανάλια και κοίτες» για να γνωστοποιήσει και την ολοκλήρωση της μελέτης για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αναμένεται να «τρέξει» εντός του 2022.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.