«Οχι» στο Διδασκαλειο της Αλεξανδρουπολης• «Ναι» στον τομεα του ΑΠΘ

Από τους Συλλόγους ΕΠΑΘιτών της Θράκης - Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας για ανοιχτά ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, απέστειλαν οι Σύλλογοι Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) και Δασκάλων Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) Ν. Ροδόπης – Ν. Έβρου, στην οποία καταθέτουν τα αιτήματά τους σχετικά με χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν κυρίως στην μειονοτική εκπαίδευση και τα οποία όπως επισημαίνουν «έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει να προωθούνται λύσεις».
 
Η σχετική επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τους κ.κ. Ανδρέα Νοταρά,  Σύμβουλο Θεμάτων Μειονοτικής Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, Γεώργιο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, Παναγιώτη Κεραμάρη, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλη Συμεωνίδη, Προϊστάμενο Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων, καθώς και προς το σύνολο των βουλευτών Ροδόπης και τους βουλευτές Ξάνθης κ.κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη.
 
Σε αυτήν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο συλλόγων αναφέρονται σε πλειάδα θεμάτων σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση, αιτούμενοι σχετικές παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτείας, μεταξύ των οποίων η μη εφαρμογή του νέου Ωρολογίου Προγράμματος Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, το τέλος των αναστολών- καταργήσεων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη, την αντικατάσταση των σχολικών εγχειριδίων του ελληνόγλωσσου προγράμματος στα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία με αυτά που διδάσκονται στα δημόσια σχολεία, καθώς και την μέριμνα για την έγκαιρη αποστολή των βιβλίων όλων των μαθημάτων του τουρκόγλωσσου προγράμματος για το σχολικό έτος 2017 – 2018. 
 
Ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ένατο κατά σειρά αίτημα των δύο Συλλόγων που αφορά στο επίκαιρο ζήτημα του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο παίρνουν σαφή θέση υπέρ της κατάργησής του, και υπέρ της λειτουργίας αλλά και τις επιπλέον «θωράκισης» του Τομέα για τη Μειονοτική Δημοτική Εκπαίδευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ζητώντας παράλληλα την περαιτέρω στελέχωση του Τομέα και την δημιουργία εδρών καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας καθώς
και Θρησκευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας, σε συνεργασία με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας, τη λειτουργία τομέα σταθερής και συστηματικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Τουρκόγλωσσου προγράμματος στο εν λόγω τμήμα καθώς και την αύξηση των κονδυλίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του εν λόγω τομέα. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Με το έγγραφό μας αυτό ως Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης –    Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) και
του Συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) Ν. Ροδόπης – Ν. Έβρου επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά σε προβλήματα που έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει να προωθούνται λύσεις όπως:

  1. Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών των Μειονοτικών Σχολείων (αρ.πρωτ. Φ.8.2./2.4/6976/4-9-2015 έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης), κατ’ εξαίρεση από τις κείμενες διατάξεις που αφορούν το ωράριο Διευθυντών και Υποδιευθυντών, οδηγεί αυτόματα σε ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων που εργάζονται ως απόφοιτοι της Ε.Π.Α.Θ. στα σχολεία αυτά. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η επιλογή αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης έχει σαν στόχο την εξοικονόμηση πόρων και άρα δημοσιονομικό προσανατολισμό. Καταρρίπτεται όμως κάθε τέτοιος ισχυρισμός από την αντίστοιχη μείωση του ωραρίου των χριστιανών συνάδελφων στα σχολεία μας και άρα την ανάγκη απασχόλησης περισσοτέρων χριστιανών συναδέλφων.

Το παραπάνω  θέμα αποτελεί αναχρονιστικό και συντηρητικό ανάχωμα που τίθεται στην ομαλή λειτουργία της Μειονοτικής Εκπαίδευσης. Δεν είστε αυτός που το δημιούργησε και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι είστε αυτός που θα συνεχίσει να το συντηρεί.
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απάντηση που είχαμε λάβει από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,  Ξένων και Μ/κών  Σχολείων  Τμήμα  Σπουδών, Προγραμμάτων, Οργάνωσης και Μαθητικών Θεμάτων (αριθ. πρωτ. Φ.1923/12613/26-1-2016/Η2, η εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας θα τύχαινε ολοκληρωμένης αξιολόγησης ως προς τη λειτουργικότητά της στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2015-2016 πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

  1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου:

  Όπως γνωρίζετε η Μειονοτική εκπαίδευση , είναι η εκπαίδευση που παρέχεται σε ένα σύνολο Σχολείων, αποκλειστικά για τα παιδιά της Μειονότητας στη Θράκη. Έχει ως βάση αναφοράς τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) σύμφωνα με την οποία, ρυθμίστηκαν τα δικαιώματα και η προστασία των μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στην Τουρκία και κατά αναλογία της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Ελλάδα.
Τα Μειονοτικά Σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης ανήκουν σε ένα διαφορετικό θεσμικό καθεστώς, είναι Ιδιωτικά και Δημόσια Σχολεία και η εποπτεία τους ανατίθεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των Μειονοτικών Σχολείων αποτελείται από εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Τουρκόφωνο πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς του Ελληνόφωνου προγράμματος.
Δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων που επιβάλλουν την εφαρμογή του δίγλωσσου προγράμματος στα Μειονοτικά Σχολεία και λαμβάνοντας υπόψη ότι στο παρελθόν το πρόγραμμα έχει συρρικνωθεί στο σύνολό του σας παρακαλούμε θερμά να δείτε με ευαισθησία και ενδιαφέρον το αίτημά μας ώστε να μην εφαρμοστεί το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης.

  1. Μέριμνα αποστολής των βιβλίων όλων των μαθημάτων του τουρκόγλωσσου προγράμματος για το σχολικό έτος 2017 – 2018.  Όπως είναι γνωστό, τα μειονοτικά σχολεία εφαρμόζουν το δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, κάθε  Σχολικό έτος, στη Μειονοτική Εκπαίδευση αποτελεί και η έλλειψη σχολικών βιβλίων για το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την  υποβάθμιση και σε μεγάλο βαθμό πτώση του επιπέδου της Μειονοτικής Εκπαίδευσης.
  2.  Άμεση και ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών του τουρκόφωνου προγράμματος των Μειονοτικών Σχολείων στα υπάρχοντα βιβλία, από τους συγγραφείς των βιβλίων αυτών.
  3. Σας ενημερώνουμε ότι τα βιβλία του ελληνόγλωσσου προγράμματος γράφτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» (1997-2000) και χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης από το 2000 και απευθυνόταν σε μια κοινωνία τελείως διαφορετική από αυτήν του 2016. Μια κοινωνία κλειστή και απομονωμένη με παιδιά που δεν είχαν προσχολική εκπαίδευση.

 Σήμερα τα βιβλία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην εποχή που ζουν τα παιδιά και σίγουρα δεν είναι ικανά να διδάξουν την Ελληνική Γλώσσα στο επίπεδο των Δημοσίων Σχολείων.
Τα παιδιά των Μειονοτικών Σχολείων έρχονται στη συνέχεια να συγκριθούν στο Γυμνάσιο με παιδιά των Δημοσίων Σχολείων και φυσικά έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση αντικατάσταση όλων των βιβλίων του   ελληνόγλωσσου προγράμματος στα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία και επαναφορά των βιβλίων που διδάσκονται στα δημόσια σχολεία.
Ακόμη κι  αν αυτό  δεν είναι εφικτό θεωρούμε καλύτερο, αν όχι ιδεατό να μπορεί ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε Σχολείου να αποφασίζει κατά περίπτωση την επιλογή των βιβλίων που θα διδάσκονται.

  1. Να σταματήσουν οι αναστολές-καταργήσεις-συγχωνεύσεις Μειονοτικών Σχολείων στη Θράκη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και ειδικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και διότι αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι για το εκπαιδευτικό σύστημα στη  Θράκη η Μειονοτική εκπαίδευση, συμβάλλοντας  επίσης στην αντιμετώπιση της ανεργίας που βιώνουν και  οι Μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί στη Θράκη. Οι προηγούμενες αποφάσεις αναστολών-καταργήσεων-συγχωνεύσεων Μειονοτικών Σχολείων από τους προκατόχους σας αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων και τη μεγάλη μείωση του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της Μειονοτικής Εκπαίδευσης.
  2. Σας υπενθυμίζουμε ότι προσλήψεις μόνιμων ΠΕ 73 Μειονοτικού Προγράμματος έχουν να διενεργηθούν από το 2009. Από τότε μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 71 συνάδελφοι. Η ταλαιπωρία της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων κάθε χρόνο πρέπει να τελειώσει με τον μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών που έχουν εργασθεί στα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία μέχρι σήμερα μέσω  επετηρίδας και όχι μέσω ΑΣΕΠ.
  3. Ζητάμε την εξαίρεση της διπλής μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων με βάση το Φ.Ε.Κ. 2032/17-09-2015 από το σχολικό έτος 2015-2016 και εφεξής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 73. Αυτό θα προκαλούσε από την πρώτη χρονιά κιόλας ανακατατάξεις στο Πίνακα Αναπληρωτών Μειονοτικών Σχολείων με τεράστιες αδικίες εις βάρος εκπαιδευτικών. Επίσης ζητάμε  την άρση της μοριοδότοσης των επιπλέον 7 μορίων στους κατόχους πτυχιούχους της εξομοίωσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων μέχρι τουλάχιστον να δοθεί το δικαίωμα να εξομοιωθούν όλοι οι απόφοιτοι της Ε.Π.Α.Θ. Επειδή το θέμα του καθορισμού των κριτηρίων στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών  Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ 73 αποτελεί μεγάλη αδικία σε βάρος της πλειοψηφίας των αναπληρωτών εκπαιδευτών, θα σας παρακαλούσαμε για ακόμη μία φορά, να δείτε με την ανάλογη επιείκεια και ευαισθησία, το θέμα του καθορισμού των κριτηρίων στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ 73.                                    
  4. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας  και  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την κατάργηση με Νόμο του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (ΔΕΜΠ)  στην Αλεξανδρούπολη και σας ευχαριστούμε θερμά  για τη  νομοθετική θωράκιση της συνέχισης του Τομέα για τη Μειονοτική Δημοτική Εκπαίδευση εντός του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ   που είδη φοιτούν  Μουσουλμάνοι φοιτητές από τη Μειονότητα της Θράκης.  Θα θέλαμε όμως να σας επισημάνουμε ότι εμείς ως Διοικητικά  Συμβούλια   επιθυμούμε οι σπουδαστές που θα αποφοιτούν απ’ αυτό το τμήμα όπως θα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την Ελληνική Γλώσσα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη Τουρκική Γλώσσα και γι’ αυτό ζητάμε την:

α)   άμεση ανάπτυξη και στελέχωση του Τομέα Μειονοτικής Δημοτικής Εκπαίδευσης με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργία εδρών καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας καθώς και Θρησκευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας, σε συνεργασία με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας (Μορφωτική Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας).
β)  λειτουργία στο εν λόγω τμήμα και αντίστοιχος τομέας σταθερής και συστηματικής επιμόρφωσης  των εκπαιδευτικών του Τουρκόγλωσσο προγράμματος.
γ) κατοχύρωση και ουσιαστική αναβάθμιση καθώς και αύξηση των κονδυλίων του ΠΤΔΕ του        συγκεκριμένου Τομέα.
 

  1. Κατά την περίοδο 1982-1993 οι εκπαιδευτικοί του Μειονοτικού προγράμματος πρόσφεραν υπηρεσία στο δημόσιο τουλάχιστον επί 10 χρόνια  χωρίς ασφάλιση. Όλα αυτά τα χρόνια σήμερα είναι αναγνωρισμένα μισθολογικά, βαθμολογικά και συνταξιοδοτικά αλλά δεν είναι πληρωμένα τα ταμεία. Σήμερα οι συνάδελφοι αυτοί βρίσκονται  σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί για να μπορέσουν να  βγούνε στην σύνταξη θα πρέπει να πληρώσουν αρκετά μεγάλα ποσά. Με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν όλοι οι πολίτες της χώρας, έτσι και   οι  εκπαιδευτικοί του Μειονοτικού Προγράμματος δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Για το παραπάνω θέμα επειδή ευθύνεται αποκλειστικά η Ελληνική Πολιτεία και δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ73, ζητάμε την άμεση τακτοποίηση με νομοθετική ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο  των εκπαιδευτικών  αυτών που εργάστηκαν χωρίς ασφάλιση κατά την περίοδο 1982 – 1993.

  1. Άμεση αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης σ’ όλα τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη Θράκη.

 
Γνωρίζουμε ότι το σύνολο των υποχρεώσεών σας, σας επιβάλλουν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο. Ελπίζουμε ότι κι εσείς θα επιθυμούσατε την πραγματοποίηση προσωπικής επικοινωνίας με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων μας σε ημερομηνία που θα προκρίνατε.
 
Θεωρούμε δεδομένο το ενδιαφέρον σας για την προώθηση και επίλυση των αιτημάτων μας.
 
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων         
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Αποφ. Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ξάνθης                    Αποφ. Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ροδόπης-Ν.Έβρου

      Ο Πρόεδρος                                         Ο Πρόεδρος
 
 
  Νουρεδήν Κιγιτζή                                  Σαλή Αμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.