«Οχι» στην παραταση φοιτησης στα ΣΔΕ Κομοτηνης και Σαπων απο 9 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ

Κατέθεσαν αντιπρόταση στον Ν. Φίλη - Ανάμεσα στους υπογράφοντες οι Μ. Μουσταφά και Α. Καρά Γιουσούφ

Ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη κατέθεσαν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα της ερώτηση η αδυναμία έγκαιρης αποφοίτησης των μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας κατά το διδακτικό έτος 2015-2016 λόγω της εξάμηνης παράτασης φοίτησης των εκπαιδευομένων που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου. Ανάμεσα στους υπογράφοντες την ερώτηση και οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, οι οποίοι εκφράζοντας τις ενστάσεις τους σχετικά με την απόφαση του υπουργού σημειώνουν πως με τέτοιου είδους αποφάσεις «χάνεται η εμπιστοσύνη στο θεσμό των ΣΔΕ που προβλέπει την ολοκλήρωση σπουδών σε 2 έτη» και «προτρέπουν» τον Ν. Φίλη να αναθεωρήσει την απόφασή του καταθέτοντας δική τους αντιπρόταση.
 
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
 
«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.
 
Οι κύριοι στόχοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι οι εξής:
 

  • να ολοκληρώσουν οι ενήλικες την υποχρεωτική εκπαίδευση
  • να συνδεθούν με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης
  • να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες
  • να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να βελτιώσουν τη θέση τους στον χώρο της δουλειάς τους

 
Σύμφωνα με την υπ’αρ. πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016 Υπουργική Απόφαση περί αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών  προβλέπεται ότι στα ΣΔΕ και τα εκτός έδρας τμήματα στα οποία δεν έχουν διδαχθεί 5 γραμματισμοί και πάνω (σε σύνολο 8), θα γίνει εξάμηνη παράταση (Ά και ΄Β κύκλου) προκειμένου να ολοκληρωθεί η φοίτηση των εκπαιδευόμενων και να χορηγηθούν οι τίτλοι σπουδών.
 
Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό των εκπαιδευομένων, καθώς χάνουν την δυνατότητα άμεσης εγγραφής και συνέχισης των σπουδών τους στην επόμενη βαθμίδα (ΕΠΑΛ, Λύκεια,Σχολές ΟΑΕΔ κλπ.) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο του 2016. Επιπλέον, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αφαιρεί από τους εκπαιδευόμενους το δικαίωμα της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, μεταθέτοντας επ’ αόριστον τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών αδειών (π.χ. κρεοπώλες, υπηρεσίες φύλαξης κλπ), προϋπόθεσητων οποίων είναι η λήψη του απολυτηρίου Γυμνασίου.
 
Είναι επίσης γεγονός ότι , οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους έχουν ήδη περιορίσει τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, αφιερώνοντας εργατοώρες και επωμιζόμενοι το κόστος της μετακίνησής τους στα σχολεία με δικά τους μέσα καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι.
 
Ειδικά στην περιοχή της Ροδόπης όπου τα δύο ΣΔΕ που πλήττονται άμεσα (Κομοτηνής και Σαπών), βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτισμικά περιοχή με ιδιαίτερα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των εκπαιδευομένων, ανήκει σε ευπαθείς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που υφίστανται έντονο κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση καθώς προέρχονται από τον ορεινό όγκο του Νομού Ροδόπης , γεγονός  που και ανεβάζει το κόστος μετακίνησης τους , αλλά και αποδεικνύει με πόσες θυσίες οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η συνειδητή απόφασή τους να φοιτήσουν στα ΣΔΕ αποτελεί και το πρώτο βήμα για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων που υφίστανται. Με την απόφαση αυτή το Υπουργείο τους στερεί ουσιαστικά την  δεύτερη ευκαιρία για να μορφωθούν , και εμφανίζεται  αναξιόπιστο στα μάτια τόσο των ιδίων όσο και των συντοπιτών τους για τους οποίους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα.

Να σημειωθεί πως οι εκπαιδευόμενοι  ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν ανελλιπώς το εκάστοτε ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το οποίο ήταν μειωμένο όχι με δική τους υπαιτιότητα,αλλά λόγω πράξεων και παραλείψεων του Υπουργείου όπως η μη έγκαιρη πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έλαβε την απόφαση για κάλυψη των κενών των ΣΔΕ με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς μόλις στις 30/12/2015. Αλλά λόγω νομικού προβλήματος χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ στις 21/02/2016 και η πρόσληψη των ωρομισθίων έγινε στις 25/2/2016 με αποτέλεσμα να χαθούν 2 πολύτιμοι διδακτικοί μήνες και να οδηγούμαστε σήμερα στην αψυχολόγητη απόφαση του Υπουργείου για εξάμηνη παράταση των μαθημάτων. Απόφαση που υποβαθμίζει στη συνείδηση  εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών οκτώ ΣΔΕ και δεκαεννιά παραρτήματα τους.
 
Από την άλλη, εξαιτίας της πάγιας δυστυχώς, καθυστέρησης στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ, οι εκπαιδευόμενοι δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι  θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους το Φεβρουάριο του 2017.
 
Έτσι αντί να επιβραβεύονται, οι εκπαιδευόμενοι τιμωρούνται για την  συνέπεια τους αφού  ακυρώνεται κατά τρόπο  μη παιδαγωγικό η έως τώρα παρακολούθηση των μαθημάτων από 15 Σεπτεμβρίου 2015.
 
Επειδή χάνεται η εμπιστοσύνη στο θεσμό των ΣΔΕ που προβλέπει την ολοκλήρωση σπουδών σε 2 έτη.
Επειδή η εφαρμογή της επίμαχης απόφασης θα προκαλέσει την αύξηση της ήδη υπάρχουσας μαθητικής διαρροής.
Επειδή διακυβεύεται η εγγραφή νέων εκπαιδευομένων για την επόμενη σχολική χρονιά και έτσι αυτοαναιρείται ο θεσμός των ΣΔΕ.
Επειδή αυτή η ανεπιθύμητη για τους εκπαιδευόμενους κατάληξη  έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στο κύρος  των εκπαιδευτικών καθώς προσωποποιείται  σ’ αυτούς η προβληματική λειτουργεία ενός καταξιωμένου εκπαιδευτικού θεσμού.
 
Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε το ακόλουθο πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών στα ΣΔΕ, που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις που  καθυστέρησε η  ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών:

  • Αύξηση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες (7ώρες σύνολο)
  • Απόδοση των ωρών ομαδικής συμβουλευτικής ΣΣ και ΣΨ ανά τμήμα σε γραμματισμούς με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 2 ωρών την εβδομάδα ανά τμήμα
  • Μάθημα 2 Σάββατα το μήνα
  • Μάθημα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα (από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Τετάρτη και από Τετάρτη έως και Παρασκευή της διακαινησίμου)
  • Παράταση του κανονικού προγράμματος μαθημάτων μέχρι 29 Ιουνίου
  • Ανάθεση εργασιών στους εκπαιδευόμενους

 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της φοίτησης των εκπαιδευομένων στα ΣΔΕ κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.