Οχι στα αιολικα ειπαν ξανα στην Κομοτηνη

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην πανελλήνια κινητοποίηση

Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην συνέχιση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ροδόπη, αλλά και σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, θέλησαν μέλη της «Πρωτοβουλίας Ροδόπης ενάντια στο νέο Αντιπεριβαλλοντικό Νόμο».

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συμπαράσταση της «Πανελλαδικής Κινητοποίησης και Πορείας Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια» που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και ώρα στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι.

Η πρωτοβουλία έκανε κάλεσμα για την κινητοποίηση, στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα για να αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάσταση βιομηχανικού Επιπέδου Α.Π.Ε., με πολλά αιολικά πάρκα να χωροθετούνται και στην Ροδόπη.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιώργος Ψαρράς εκ μέρους της συλλογικότητας, η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι και τόσο πράσινη, μιας και για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν βαριές βιομηχανίες και θερμικές μονάδες, ακυρώνοντας τον σκοπό τους.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, το αποτύπωμα στη φύση είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παίρνουμε, με την διάρκεια ζωής των κατασκευών αυτών να μην δίνει πίσω την ενέργεια που έχει καταναλωθεί.

Στην περιοχή μας έχουν εγκατασταθεί περίπου 150 ανεμογεννήτριες, ανέφερε, με κάποιες περιοχές να έχουν φτάσει στο 80% της φερόμενης πληρότητας.

Μεγάλες οι αντιδράσεις

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο κ. Γιώργος Δεμερίδης Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας ν. Έβρου, ο οποίος τόνισε πως παλιά ήταν υπέρ των ΑΠΕ που δεν ρυπαίνουν, με την πάροδο του χρόνου όμως είδαν πως πίσω από αυτές κρυβόταν το εμπορικό κέρδος, η κερδοσκοπία «και μια φασίζουσα λογική να δέρνουν αυτούς που αντιδρούν».

Για αυτό και πλέον είναι ενάντια, γιατί παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου, παραβιάζονται δημοκρατικά προνόμια και η νομοθεσία, παραβλέποντας τις 12 αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και την αρχή της φέρουσας ικανότητας, ενώ στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε Εθνικά πάρκα.

Οι ανεμογεννήτριες, σημείωσε, αναιρούν τον τουρισμό, αλλά και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, για αυτό και οι αντιδράσεις είναι τόσο μεγάλες, τόνισε, σε όλη την Ελλάδα.

Ποια τα αιτήματα της κινητοποίησης

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα αιτήματα της πρωτοβουλίας είναι να μην δεχθεί το κράτος νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα με την υφιστάμενη διαδικασία και να μην εξεταστούν οι 1838 αιτήσεις για νέες επενδύσεις, καθώς και να αποσυρθεί το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανεμογεννήτριες που ισχύει σήμερα.

Τονίζουν δε πως νέες μικρές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που εξυπηρετούν αποκλειστικά την τοπική κοινωνία στα όρια μίας κοινότητας θα πρέπει να εγκρίνονται μόνον εφόσον αυτή η κοινωνία το αποφασίσει με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και πιστή εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ θέτουν και το ζήτημα της πραγματικής και όχι μόνο στα «χαρτιά» απεγκατάστασης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου της ανεμογεννήτριας μετά τη λήξη του συμβολαίου της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.