Οχι σε τυχον συγχωνευσεις λενε Παιδαγωγικες Σχολες και Τμηματα της χωρας
Αναβρασμός επικρατεί στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας εν όψει της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με αφορμή τις συνεχείς ανεπίσημες τοποθετήσεις υψηλότατων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων περί συγχώνευσης στο ίδιο τμήμα των αντικειμένων σπουδών της προσχολικής αγωγής και της δημοτικής εκπαίδευσης.
Με στόχο τον συντονισμό των κινήσεων αντίδρασης ώστε να μην γίνουν πράξη τα σενάρια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στην Αθήνα έκτακτη σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών στην οποία συμμετείχαν και αυτά του ΔΠΘ.
Με το πέρας της συνεδρίασης εξεδόθη ανακοίνωση η οποία ολόκληρη έχει ως εξής:
«Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μαρασλή 4, στην Αθήνα, με αφορμή τις συνεχείς ανεπίσημες τοποθετήσεις υψηλότατων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων περί συγχώνευσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων Σχολών με θέμα: «Το Μέλλον των Παιδαγωγικών Τμημάτων».
Η Σύνοδος ήταν ανοικτή, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, και πέραν των μελών της, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων.
Συγκεκριμένα, στις εργασίες της Συνόδου πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από:
- την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας (ΠΕΕ),
- τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ),
- την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ),
- Συλλόγους Εκπαιδευτικών (Θουκυδίδης, Σωκράτης, Γ. Σεφέρης),
- την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), τους Φοιτητικούς
- Συλλόγους ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης:
- ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ,
- ο κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ,
- ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη της Συνόδου, ακολούθησε παραγωγικός διάλογος και επαναδιατυπώθηκαν οι βασικές θέσεις της Συνόδου ως ακολούθως:
Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών τεκμηριώνει επιστημονικά και παιδαγωγικά την διακριτότητα και ιδιαιτερότητα των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και κατά συνέπεια εμμένει στην έντονη αντίθεσή της για τυχόν συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Το Υπουργείο δεν έχει καλέσει τα ενδιαφερόμενα Τμήματα να καταθέσουν τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις τους, ενώ αντίθετα φαίνεται έτοιμο να προβεί σε μια αυθαίρετη αντιεπιστημονική πρωτοβουλία.
Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών μπορεί να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη βάση ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων και πρακτικών από το διεθνή χώρο. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, μετά από 40 περίπου χρόνια λειτουργίας τους, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων τους, επιστημονικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, καθώς και σε αυτό της κοινωνικής παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της λειτουργικής ενίσχυσής τους, με διαρκώς επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, με όρους που διασφαλίζουν ακαδημαϊκά κριτήρια ποιότητας και θεσμική εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Οι θέσεις της Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων που μέχρι σήμερα τέθηκαν, και συγκεκριμένα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα θα τεθούν και στις Συγκλήτους των υπόλοιπων έξι Ιδρυμάτων που έχουν Παιδαγωγικά Τμήματα».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.