Οχι σε δυο αιολικα Παρκα στον Δημο Μαρωνειας Σαπων

Αρνητικά γνωμοδότησε η αρμόδια επιτροπή της ΠΑΜΘ

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην πρώτη συνεδρίασή της, για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στη Ροδόπη, στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, κοντά στον οικισμό των Μιράνων.

Πρόκειται για δύο αιολικά, ένα στη θέση Φωτεινό, ισχύος 18MW, και ένα στη θέση Μαυροξυλιά – Μαυροδένδρι, ισχύος 36 MW.

Τρεις ανεμογεννήτριες στη θέση Φωτεινό

Το πρώτο αιολικό περιλαμβάνει την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 6 ΜW, τύπου Vestas V150, με διάμετρο ρότορα 150 m και ύψος πυλώνα 105 m ώστε η συνολικά αποδιδόμενη ισχύς του να ανέλθει σε 18 MW.

Με κόκκινο χρώμα το αιολικό στο Μαυροβούνι, με κίτρινο το αιολικό στο Φωτεινό, ενώ γκρι είναι παρακείμενα αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί

Το υψόμετρο της θέσης εγκατάστασης είναι 374 – 495m. Η κορυφογραμμή στην οποία θα γίνει η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας, είναι Δημόσια Δασική έκταση. Το έδαφος είναι ημιβραχώδες και η βλάστηση που υπάρχει είναι αραιή κατά το 90% (κυρίως χαμηλοί θάμνοι και χορτάρια) ενώ σε ένα τμήμα 10% επικρατεί πευκόδασος με μέσο ύψος δένδρων περίπου 7μ.

Όσο για τις αποστάσεις από τους κοντινότερους οικισμούς, το αιολικό πάρκο βρίσκεται 2.040 μέτρα από τα Μίρανα, 2.220 μέτρα  Βέννα, 2.040 μέτρα από τη Σαλμώνη και 1.720 μέτρα από τη Στρύμη.

Έξι ανεμογεννήτριες σε Μαυροξυλιά – Μαυροδένδρι

Το δεύτερο αιολικό περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών ονομαστική ισχύος 6 ΜW, τύπου Vestas V162, με διάμετρο ρότορα 162 m και ύψος πυλώνα 119 m ώστε η συνολικά αποδιδόμενη ισχύς του να ανέλθει σε 36 MW.

Το αιολικό πάρκο χωροθετείται 2.030 μέτρα από τα Μίρανα, 2.413 από την Πελαγία,  2.150 μέτρα από την Νέα Πέτρα και 2.620 μέτρα από την Εργάνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.