Οχι μονο δεν εχουν πληρωθει αλλα καλουνται να πληρωσουν και προστιμα

Επιστολή στον πρωθυπουργό από βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους - Για το πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές «μετακινήσεις» αγροτεμαχίων στη βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό που κοινοποιείται και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα θέμα που αφορά βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί στο πενταετές προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ζωϊκής Παραγωγής Αλεξανδρούπολης. Όπως ισχυρίζεται στην επιστολή του ο Σύλλογος «κάποιοι από εμάς δεν πληρώθηκαν ούτε μια φορά, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν την πληρωμή του 2013 και του 2014 έχοντας μπει ήδη στο τελευταίο έτος του προγράμματος».
 
«Τα προβλήματα προέρχονται από την ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή/και τον χειρισμό της όπως και από τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που αποτελούν την βάση της πληρωμής των επιδοτήσεων» σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Σύλλογος, για να επισημάνει πως «στον Έβρο και στην Ροδόπη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που λόγω «μετακίνησης» αγροτεμαχίων (εν αγνοία τους) στον χάρτη – δηλαδή στην ηλεκτρονική βάση – από τον φορέα καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ όχι μόνο δεν πληρώνονται την επιδότηση της Βιολογικής Γεωργίας αλλά τους επιβάλλεται και πρόστιμο λόγω «ψευδούς δήλωσης».
 
Κατόπιν τούτων ο Σύλλογος προτείνει στην επιστολή του ως λύση το Υπουργείο να αναιρέσει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για την συγκεκριμένη «παράβαση» και η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων να διαπιστωθεί (εκτός από την ηλεκτρονική διασταύρωση μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις βεβαιώσεις συμμόρφωσης των Οργανισμών Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων που κάθε χρόνο κάνουν επιτόπιο έλεγχο στα αγροτεμάχια και βεβαιώνουν την χρονική συνέχεια της κάθε τοποθεσίας. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως κάτωθι: 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
 
Εκπροσωπούμε μια ομάδα βιοκαλλιεργητών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, οι οποίοι είμαστε ενταγμένοι στα πενταετή προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (2012-2016). Στο πρόγραμμα Βιολογική Κτηνοτροφία, κάποιοι από εμάς δεν πληρώθηκαν ούτε μια φορά, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν την πληρωμή του 2013 και του 2014 έχοντας μπει ήδη στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ενταγμένους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Τηρούμε τις υποχρεώσεις, πληρώνουμε τη συνδρομή μας στο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, έχουμε μείωση στην παραγωγή μας λόγω του βιολογικού τρόπου παραγωγής, αγοράζουμε πιο ακριβά τις ζωοτροφές διότι πρέπει να είναι πιστοποιημένες, αλλά δεν λαμβάνουμε τη σχετική αποζημίωση από το πρόγραμμα.
 
Στη Βιολογική Γεωργία επίσης πληρώθηκαν μόνο δύο χρονιές (2012 και 2013) και αυτές με μύρια προβλήματα και πρόστιμα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς.
 
Για αυτό το λόγο επανερχόμαστε με το θέμα των νεωχωρικών ελέγχων και των σχετικών προστίμων στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, για το οποίο απασχολήσαμε επανειλημμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο παρελθόν, όπως τελευταία φορά τον Δεκέμβριο 2015 (μαζί με άλλα θέματα που αφορούσαν τις σταβλικές εγκαταστάσεις και όλα τα σχετικά με την βιολογική παραγωγή προγράμματα). Ακόμη δεν δόθηκε λύση σ’ αυτό. Είχαμε ετοιμάσει ένα έγγραφο με τα προβλήματα μας, για την προγραμματισμένη με τον κύριο Αποστόλου συνάντηση στις 14 Ιουνίου, η οποία συνάντηση τελικά αναβλήθηκε τελευταία στιγμή με ευθύνη του κου Αποστόλου ενώ ήδη είχαμε ήδη επιβαρυνθεί το κόστος αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων.
 
Επίσης για τα προβλήματα μας έχουν ενημερωθεί η κ. Τζαβάρα στο ΥΠΑΑΤ (ανάμεσα σε άλλα θέματα) στις 16.2.2016 με email, έγιναν σχετικές αναφορές από την Επιτροπή ενστάσεων του Νομού Ροδόπης από τις 7.3.2016 (αρ.πρωτ. 1712), έχει γίνει σχετική επερώτηση στην Βουλή (από τον Βουλευτή Α. Δημοσχάκη με απάντηση από 16.5.2016 με αρ.πρωτ. 123) και υπάρχει σχετική αλληλογραφία ενός παραγωγού του Νομού Ροδόπης με το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ.
 
Οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τις ηλεκτρονικές μετατοπίσεις των αγροτεμαχίων. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με παρόμοια προβλήματα. Η κάθε περίπτωση διαφέρει, έχει όμως τον κοινό παρονομαστή ότι τα χωράφια μετακινήθηκαν μόνο ηλεκτρονικά στο χάρτη χωρίς τη συναίνεση του παραγωγού και όχι στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα προέρχονται από την ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή/και τον χειρισμό της όπως και από τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που αποτελούν την βάση της πληρωμής των επιδοτήσεων.
Παρακαλούμε να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πριν επιβληθούν με την ίδια λογική και άλλα πρόστιμα στην αναμενόμενη πληρωμή των επιδοτήσεων του προγράμματος Βιολογική Γεωργία για το έτος 2014. Εκφράζουμε τα προβλήματα όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μοιραζόμενοι την ίδια αγωνία και οι οποίοι συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση.
 
Και μέσα σ’ όλα τα προβλήματα προστίθεται και το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για το έτος 2015 που κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πληρωθεί.
 
Για τα προβλήματα αυτά όπως και πολλά άλλα που είχαμε αναφέρει κατά καιρούς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέλαμε να μας ορίσετε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για να γίνεται εκ του σύνεγγυς γνώστης της προβληματικής κατάστασης στην οποία οδεύει εδώ και καιρό η ακριτική ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΧΩΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ 

Πρόβλημα:
Ο σχεδιασμός του Προγράμματος «Βιολογική Γεωργία» απαιτεί την ταύτιση των αγροτεμαχίων από την έναρξη στο πρόγραμμα (2011) μέχρι το τέλος του (2016). Απαγορεύεται να «μετακινηθούν» τα τεμάχια. Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ απορρίπτει τα αγροτεμάχια αν υπάρχει απόκλιση> 20% σχετικά με την αρχική τους θέση (έτος αναφοράς κατά πάσα πιθανότητα είναι πλέον το 2012 και όχι το 2011).
 
Στον Εβρο και στην Ροδόπη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που λόγω «μετακίνησης» αγροτεμαχίων (εν αγνοία τους) στον χάρτη – δηλαδή στην ηλεκτρονική βάση – από τον φορέα καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ όχι μόνο δεν πληρώνονται την επιδότηση της Βιολογικής Γεωργίας αλλά τους επιβάλλεται και πρόστιμο λόγω «ψευδούς δήλωσης». Τα πρόστιμα φτάνουν από λίγα Ευρώ μέχρι και αρκετές χιλιάδες Ευρώ με κυρώσεις που επεκτείνονται και στα μελλοντικά χρόνια.
 
Από περίπτωση σε περίπτωση διαφέρουν οι λόγοι που αναφέρονται από τους φορείς καταχώρησης για την μεταφορά των τεμαχίων. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η αλλαγή επιλέξιμων και μη εκτάσεων, μικροδιορθώσεις στην διαδικασία της ψηφιοποίησης, τηλεεπισκόπηση κ.α. Κοινό στοιχείο σε όλους είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο παραγωγός να αλλάζει η θέση του αγροτεμαχίου ούτε έδωσε την συγκατάθεση του.
 
Σε πολλές περιπτώσεις έγινε ένσταση του παραγωγού. Δεν προβλέπεται όμως διαδικασία ένστασης για τέτοιες περιπτώσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΔΑΟΚ, Υπουργείο, ΟΠΕΚΕΠΕ) δηλώνουν αναρμόδιοι.
 
Παρόμοιες περιπτώσεις εντοπίζονται σε όλη την Ελλάδα σε εκατοντάδες δικαιούχους του προγράμματος. Κάποιοι παραγωγοί κίνησαν νομικές διαδικασίες.
 
Το Υπουργείο όπως και οι ΔΑΟΚ αναγνωρίζουν το πρόβλημα όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα έγγραφα. Έχουν γίνει επαφές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε όμως ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διόρθωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και στην θέση των αγροτεμαχίων. Κατά την άποψη του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα έπρεπε να δοθεί λύση από άλλον φορέα. 

Πρόταση λύσης 

Μια λύση θα ήταν, αν από το Υπουργείο μπορούσε να αναιρέσει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για την συγκεκριμένη «παράβαση». Η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων μπορεί να διαπιστωθεί (εκτός από την ηλεκτρονική διασταύρωση μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις βεβαιώσεις συμμόρφωσης των Οργανισμών Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων που κάθε χρόνο κάνουν επιτόπιο έλεγχο στα αγροτεμάχια και βεβαιώνουν την χρονική συνέχεια της κάθε τοποθεσίας.
 
Σε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και μάλιστα βασιζόμενος σε επιχειρηματολογία του Ελληνικού Κράτους αναγνωρίζεται, ότι ο έλεγχος από τους Οργανισμούς Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων είναι επαρκής και επομένως δεν υπάρχει υποχρέωση ελέγχων από τον Οργανισμό Πληρωμών, (βλ. επόμενη σύνδεση στο διαδίκτυο).
 
Μια άλλη λύση θα ήταν ο επιτόπιος έλεγχος – τουλάχιστον όσον αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.
 
Στα βοσκοτόπια του αντίστοιχου προγράμματος (Βιολογική Κτηνοτροφία) ίσχυε η ίδια προϋπόθεση (της ταύτισης των βοσκότοπων από την αρχή ως το τέλος του προγράμματος) στην αρχή. Όταν φαινόταν πλέον ότι αυτό είναι αδύνατον, βρέθηκε λύση».
 
Να σημειωθεί ότι μαζί με την επιστολή επισυνάπτονται με στοιχεία και τοπογραφικά διαγράμματα τα παραδείγματα δύο χαρακτηριστικών περιπτώσεων βιοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα «μετακίνησης» αγροτεμαχίων μαζί με τις αποφάσεις για πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αυτό το λόγο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.