Ο Τριανταφυλλος Διαμαντης επιτιμος διδακτορας του τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας

Η επίσημη τελετή αναγόρευσης και η ημερίδα που ακολούθησε ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου που καταβάλλεται στην περιοχή για την ανάδειξη των αρχαιολογικών της θησαυρών

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ είναι από την Τετάρτη ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Τριαντάφυλλος Διαμαντής, μετά από πρόταση του ίδιου του τμήματος. Η αναγόρευσή του έλαβε χώρα σε επίσημη τελετή στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής με το τιμώμενο πρόσωπο να επιφυλάσσει μια έκπληξη στους παριστάμενους, αφού εκφώνησε τον πανηγυρικό του λόγο στα αρχαία ελληνικά. Της αναγόρευσης ακολούθησε  ημερίδα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με θέμα «Η Θράκη μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα».
 
Η αναγόρευση του κ. Διαμαντή σε επίτιμο διδάκτορα ήταν μια επιλογή αυτονόητη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Διαμαντή ως έναν θαυμάσιο επιστήμονα που «αφιέρωσε τη ζωή του στην Θράκη και την επιστήμη της αρχαιολογίας, καθώς βρίσκεται στην περιοχή από το 1965. Με την ανακήρυξη αυτή τιμούμε την προσφορά του στον τόπο και τα γράμματα».   

Τριαντάφυλλος Διαμαντής «Θέλω τα έργα μου να αποτελέσουν παρακαταθήκη για τους νεότερους που εργάζονται στον χώρο της Θράκης, ώστε να καταφέρουν να συμβάλουν στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής»

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Η αναγόρευση αυτή είναι η επιβράβευση μίας μακράς πορείας στον χώρο της Θράκης που επέλεξα να ζήσω και να εργαστώ. Βέβαια είναι η ύψιστη τιμητική διάκριση και πιστεύω ότι ξεπερνάει την προσφορά μου», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Διαμαντής λίγο πριν την έναρξη της τελετής.
 
Κατά διάρκεια της ομιλίας που ακολούθησε της αναγόρευσης ο επίτιμος πλέον διδάκτορας ανέπτυξε, ορισμένα έργα τα οποία δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει, με σκοπό αυτά «να αποτελέσουν παρακαταθήκη για τους νεότερους που εργάζονται στον χώρο της Θράκης, ώστε να καταφέρουν και αυτοί με όσες δυνάμεις έχουν να συμβάλουν στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.
 
Ο κ. Διαμαντής στη μακρόχρονη πορεία του στο χώρο της Θράκης διενήργησε ανασκαφές σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, τα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, τους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και τους ταφικούς τύμβους κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Η τελευταία ανασκαφή της υπηρεσιακής του σταδιοδρομίας ήταν στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης. «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να υλοποιήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό για την περιοχή έργο για διάφορους λόγους» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα προβλήματα των μελετών στις οποίες έγιναν πολλές τροποποιήσεις μέχρι τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα το έργο να εκκρεμεί ακόμα. «Κάνουμε προσπάθεια μήπως ενταχθεί στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί θα υπάρξει μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη της περιοχής μαζί με άλλα μνημεία του Βόρειου Έβρου», υπογράμμισε. 

«Χωρίς την ενίσχυση της πολιτείας δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μόνοι τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων»


Ο κ. Διαμαντής τόνισε ότι στο χώρο υπάρχουν νέοι συνάδελφοι που διαδέχθηκαν εκείνον οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και αυτοί, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης από την πολιτεία. «Χωρίς την ενίσχυση της πολιτείας δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μόνοι τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να ενισχύσει τις εφορίες αρχαιοτήτων με πιστώσεις. Είναι βέβαια δύσκολη η εποχή μας αλλά, χωρίς τα χρήματα, την οργάνωση και την ενίσχυση σε προσωπικό, ασφαλώς δεν μπορούν να προχωρήσουν έργα ανάδειξης», διαπίστωσε. 

«Υπάρχουν και άλλα μεμονωμένα μνημεία και στην ορεινή Ροδόπη και στη Θράκη που χρειάζονται  έρευνα και ανάδειξη»

Αναφορικά με την Θράκη, ο κ. Διαμαντής τόνισε ότι υπάρχουν πολλά μνημεία αναξιοποίητα στην περιοχή, όπως οι αποικίες, η έρευνα των οποίων χρειάζεται πολλά χρόνια. «Η έρευνα έχει αρχίσει βέβαια αλλά οπωσδήποτε δεν είναι δυνατόν αυτά  να ολοκληρωθούν σε μία γενιά αρχαιολόγων. Υπάρχουν και άλλα μεμονωμένα μνημεία και στην ορεινή Ροδόπη και στη Θράκη που χρειάζονται  έρευνα και ανάδειξη», ανέφερε ολοκληρώνοντας.

Τι αποκάλυψε η Χρύσα Καραδήμα για το Ιερό του Διονύσου και το αρχαίο θέατρο στη Μαρώνεια

Η τελετή αναγόρευσης συνδυάστηκε με την ημερίδα «Η Θράκη μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα» η οποία περιελάμβανε δύο συνεδρίες και έξι ανακοινώσεις σημαντικών επιστημόνων της περιοχής (ένας εκ των οποίων ήταν ο τιμώμενος κ. Τριαντάφυλλος Διαμαντής), σκοπός της οποίας κατά τον κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο ήταν «να αποδείξουμε ότι τιμούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στη Θράκη τόσο σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τόσο δύσκολα οικονομικά μέσα, για να φέρουν σε πέρας την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής μας».
 
Μια εκ των εισηγητών της ημερίδας ήταν και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, η οποία ανέπτυξε το θέμα «νεότερες έρευνες στο αρχαίο θέατρο και το ιερό του Διονύσου στη Μαρώνεια», τα αποτελέσματα δηλαδή των ερευνών των τελευταίων χρόνων στην εν λόγω περιοχή. Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου η ίδια επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του κοίλου, με την ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης στο κέντρου του κοίλου και την τοποθέτηση τριών καθισμάτων της προεδρίας σε βάση από ανοξείδωτο χάλυβα, συντηρήθηκε το προσκήνιο και διευκρινίστηκε, με σημαντικές πληροφορίες, πως το κτίριο της σκηνής είναι καθαρά ρωμαϊκό. «Έτσι, έχουμε και μία χρονολογική ένδειξη από τα ευρήματα που είναι στην εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού, μία σημαντική για την Μαρώνεια προσωπικότητα», ανέφερε για να προσθέσει ότι «ως προς το ιερό έχουμε το στρώμα καταστροφής των κτιρίων λατρευτικού χαρακτήρα νότια του ναού. Έχουμε μπει επίσης σε ένα χρονολογικό όριο για τη χρήση αυτών των κτιρίων που είναι τα χρόνια του Μάρκου Αντώνιου, για το τέλος της ελληνιστικής εποχής. Μία περιοχή που τότε εγκαταλείπεται και ο κόσμος μετατοπίζεται προς το λιμάνι».
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τον λόγο έλαβαν επίσης η κ.  Δόμνα Τερζοπούλου η οποία και μίλησε για τους  ταφικούς τύμβους του βόρειου Έβρου, ο κ.  Δημήτρης Μάτσας με θέμα «Ο Κάδμος και η Αρμονία στη Σαμοθράκη»,   η κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή με τίτλο της ομιλίας της «Ο ποταμός και η θάλασσα: παράγοντες ανάπτυξης και αιτίες παρακμής των αρχαίων Αβδήρων» καθώς και η κ. Πολυξένη Τσατσοπούλου η οποία παρουσίασε την αρχαία Ζώνη και την πολιτιστική της παρουσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.