Ο Συλλογος Γυναικων Ροδοπης για την Παγκοσμια Ημερα για την Εξαλειψη της Βιας κατα των Γυναικων

«Αντιπαλεύουμε τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής μας»

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καλεί σε μήνυμά του, τις γυναίκες της περιοχής μας να δυναμώσουν το συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουμε οι γυναίκες στους χώρους εργασίας, στις οικογένειες, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει τη γυναικεία ανισοτιμία και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Το μήνυμα του Συλλόγου αναλυτικά αναφέρει:

«Στο δρόμο της γνώσης και του αγώνα μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος για το αύριο. Μπορεί να βρει διέξοδο η ανασφάλεια από τις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής, δουλειάς ή ανεργίας που μας εξουθενώνουν. Με τη μαχητική στάση κάθε γυναίκας του καθημερινού μόχθου μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας και στήριξη της οικογένειας, στην κοινωνική ζωή και δράση.

Αντιπαλεύουμε τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής μας, όπως:

  • Την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση απέναντι σε εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς.
  • Τα αντεργατικά νομοσχέδια, που καταδικάζει τις εργαζόμενες στη βία της ζωής- λάστιχο, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της δουλειάς τις Κυριακές, της εντατικοποίησης της εργασίας, της τηλεργασίας, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για απολύσεις εγκύων.
  • Τη βία του λεηλατημένου εισοδήματος, σε συνθήκες ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας, νέας φοροεπιδρομής στις αυτοαπασχολούμενες.
  • Τη βία και ανασφάλεια των τραγικών ελλείψεων στα δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  • Την εκρηκτική κατάσταση στις δομές προσχολικής αγωγής, ειδικής αγωγής,  σχολικής στέγης, γιατί λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος.
  • Τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που συναντά μια φοιτήτρια στην πορεία των σπουδών της.

Αντιπαλεύουμε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που βρίσκονται πίσω από όλες τις μορφές βίας, πίσω από τις πιο αποκρουστικές όψεις της: την ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, που φτάνουν μέχρι και τις δολοφονίες γυναικών.

Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα:

  • Των ελλείψεων σε δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους από προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
  • Της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, που ακολουθούνται από μακροχρόνιες και πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και απουσία φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας.
  • Των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που στην πλειοψηφία τους είναι  αναπληρωτές.

Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Με ασπίδα προστασίας την οργανωμένη συλλογική μας δράση για τη γυναικεία ισοτιμία, διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
  • Να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό έκτρωμα που εξοντώνει τις αυτοαπασχολούμενες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην ενέργεια.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από  επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη βία των πολέμων και της προσφυγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους, που βιώνουν τη βία κι επιθετικότητα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, με τη στήριξη των συμμάχων του σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες, στα παιδιά, στο λαό της Παλαιστίνης και σε κάθε λαό που σέρνεται σε πολέμους και εξαναγκάζεται σε προσφυγιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.