Ο Συλλογος Γυναικων Ροδοπης για την Παγκοσμια Ημερα Εξαλειψης της βιας κατα των Γυναικων

«Στη βάση του εκμεταλλευτικού συστήματος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”»

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στέλνει το δικό του μήνυμα απευθυνόμενος σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Συγκεκριμένα απευθύνεται στις γυναίκες «που μας καταλαμβάνει οργή με τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών, που αγωνιούμε για τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, που αισθανόμαστε εγκλωβισμένες μέσα στις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που μας εξουθενώνουν καθημερινά» για να τονίσει τα εξής:

«Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν “μεμονωμένη και ακραία” συμπεριφορά. Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας, που βιώνουμε καθημερινά. Γιατί βία είναι και η ανεργία, βία είναι το άδειο καλάθι και τα αντικλεπτικά στις βρεφικές τροφές. Βία είναι οι οικογένειες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, οι ευάλωτοι άνθρωποι που εκδιώκονται από τα σπίτια τους γιατί τα βγάζουν “στο σφυρί” οι τράπεζες και τα funds. Βία είναι επίσης ο πόλεμος για συμφέροντα που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, η προσφυγιά. Αλλά βία είναι και τα ωράρια – λάστιχο ή στον αντίποδα η μερική απασχόληση, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η δουλειά με ημερομηνία λήξης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας, μία σειρά κοινωνικών αναγκών μας που λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος.

Όλα τα παραπάνω γεννιούνται στη βάση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπονται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία. Σε αυτό το βούρκο θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, “ξεπηδούν” νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη. Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Σήμερα, 25 Νοέμβρη 2022 φαίνεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη δημιουργίας και στήριξης των κρατικών δομών για την προστασία γυναικών, παιδιών και αδυνάμων. Ένα δίκτυο δομών που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα και θα αποτελέσει ιστό προστασίας για τους κακοποιημένους ανθρώπους, στελεχωμένο με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Χρειάζεται συλλογικός αγώνας για να κατακτηθούν όλα όσα μπορούν να διασφαλίσουν μία ζωή με δικαιώματα και χωρίς αδιέξοδα για τις γυναίκες, τα παιδιά, τις λαϊκές οικογένειες.

Δε συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”. Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα!

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που μπορούν εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης. Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.