Ο συμπολιτης Γιωργος Βολουδακης εξηγει τις πρωτες σκεψεις και βλεψεις της πρωτοβουλιας «Ενα δεντρο για τη Θρακη»

«Να κινητοποιηθούμε και να κάνουμε κοινές ενέργειες περισσότεροι άνθρωποι»

Στη διαδικτυακή πρωτοβουλία «Ένα δέντρο για τη Θράκη» αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο επιχειρηματίας και ένας από τους εμπνευστές της, κ. Γιώργος Βολουδάκης.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από τις πυρκαγιές στην περιοχής μας ο κ. Βολουδάκης έκανε λόγο για κοινές επιπτώσεις σε Έβρο και Ροδόπη, προκρίνοντας ένα ενιαίο πλαίσιο αποκατάστασης, που θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλους μας.  «Όλη αυτή η τεράστια καταστροφή έχει συνέπειες στην καθημερινότητά  μας και θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως η πρωτοβουλία «Ένα δέντρο για τη Θράκη» έρχεται να ενώσει δυνάμεις με όσους θέλουν να συστρατευτούν ώστε «να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά την  προστασία όλων αυτών των καμένων εκτάσεων και να κοιτάξουμε με διάφορους τρόπους να  μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε σε βάθος χρόνου τη ζημιά, όσο αυτό μπορεί  να γίνει».

Ερωτηθείς για τις πρώτες προσπάθειες της πρωτοβουλίας ο κ. Βολουδάκης επεσήμανε πως
«προσπαθούμε να εκκινήσουμε κάποιες προσπάθειες, σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα που θα προκύψουν, δηλαδή το αν θα πρέπει κάποιες μικρές περιοχές κοντά σε οικισμούς να δασωθούν και πώς θα αναδασωθούν, το πώς θα προστατευθεί κυρίως η καμένη έκταση από διάφορες μελλοντικές ενέργειες όπως είναι η βόσκηση, που αποτελεί μια δραστηριότητα που δεν πρέπει να γίνεται μετά από μια  πυρκαγιά και διάφορες άλλες  ενέργειες και προτάσεις που θα φέρουν όσοι συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια».

Όπως εξήγησε ο ίδιος «προς το παρόν  συγκεντρώνουμε ιδέες, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με άλλες οργανώσεις  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να κινητοποιηθούμε και να κάνουμε κοινές ενέργειες περισσότεροι άνθρωποι». Φυσικά έσπευσε να διευκρινίσει πως «θα  είμαστε πάντα σε επαφή, εφόσον υπάρχει θέληση,  με όλους τους αρμόδιους φορείς και κρατικούς θεσμούς που πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή».

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε συνεργασίες»

Το να μπορέσει να αναδασωθεί μία έκταση περίπου 1 εκατ. στρεμμάτων που κάηκε είναι αδύνατο, γι’ αυτό και ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε την πεποίθηση τη δική του και άλλων μελών της πρωτοβουλίας πως «πρέπει να εστιάσουμε  στην  προστασία των καμένων, ούτως ώστε να  υπάρξει φυσική αναγέννηση του δάσους και να μην χτυπήσει  χρονικά πίσω η όποια αναγέννηση».

Στον επίλογο της συνομιλίας ο ίδιος απεύθυνε κάλεσμα σε οποιονδήποτε θέλει είτε έχει κάποια ιδέα είτε έχει κάποια εξειδίκευση πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων να συμμετέχει ενεργά. Μάλιστα όπως εξήγησε στις βλέψεις της πρωτοβουλίας εν καιρώ είναι να δημιουργηθεί και κάποια φυσική έδρα ούτως ώστε να υπάρχει επικοινωνία με όλα τα μέσα για όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει. «Αυτή τη στιγμή αναζητούμε συνεργασίες με φορείς είτε μη  κυβερνητικούς και  πιστεύω στο άμεσο μέλλον  και με κυβερνητικούς, ούτως ώστε να συντονιστούμε στο πού θα εστιάσουμε, σε ποιες ενέργειες θα εστιάσουμε» τόνισε κλείνοντας.

«Ήταν  μια τρομακτική σε ένταση και έκταση φωτιά»

Ο κ. Βολουδάκης στο περιθώριο της συζήτησης κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία από τη φωτιά, έτσι όπως την αντίκρυσε στα Πετρωτά. «Ήταν  μια πάρα πολύ δύσκολη  κατάσταση. Εγώ την έζησα σε προσωπικό επίπεδο ειδικά τις δυο πρώτες μέρες. Ήταν  μια τρομακτική σε ένταση, σε ρυθμό, σε θερμικό φορτίο, σε έκταση, κλπ. φωτιά, την οποία δεν την  έχουμε ξαναδεί, είναι πρωτοφανής. Προφανώς σχετίζεται και την κλιματική αλλαγή,  προφανώς σχετίζεται και με το ότι επί πολλές δεκαετίες δεν έχουμε δει μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή  μας, προφανώς σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών εστιών σε σύντομο χρονικό  διάστημα το οποίο  θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί  γίνανε και  πώς γίνανε, όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν με ένα σκοπό, να μην ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο. Ήμουν στα Πετρωτά από το πρωί, η κατάσταση  ήταν αφόρητη. Ευτυχώς σταμάτησε η φωτιά στην περιοχή  των Πετρωτών και δεν κατευθύνθηκε στον κύριο όγκο του  Ισμάρου,   γιατί θα είχαμε τεράστιες καταστροφές» είπε συγκεκριμένα.

Info

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την πρωτοβουλία μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

https://www.facebook.com/thraceforest

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.