Ο Σπυρος Νταντανιδης για την εμπειρια του εμβολιασμου του κατα του Covid 19

Ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Περπατώ» μιλά για την ευκολία ή μη της διαδικασίας, αλλά και τα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία και συνολικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

«Όταν δημιουργείς πλαίσια ασφαλείας, αξιοπρέπειας ουσιαστικά, για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, δημιουργείς έναν καλύτερο τρόπο ζωής»

 
Για την εμπειρία του εμβολιασμού του κατά του κορωνοϊού, αλλά και για όσα θα πρέπει να γίνουν για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
 
Ο εμβολιασμός των ατόμων με αναπηρία δεν έχει ξεκινήσει όπως επεσήμανε για να εξηγήσει ότι ο εμβολιασμός μέρους των στελεχών του Συλλόγου ήρθε ως αποτέλεσμα της λειτουργία του Κέντρου Αυτόνομης Διαβίωσης που λειτουργεί στον Σύλλογο, και κατόπιν σχετικών οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των ωφελούμενων του κέντρου που αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 21.
 
Για τον ίδιο ωστόσο ο εμβολιασμός ήταν κάτι που περίμενε με ανυπομονησία καθώς όπως τόνισε πέρασε τους τελευταίους τρεις μήνες εντός του σπιτιού του, με ελάχιστες εξόδους και εκείνες με ιδιαίτερη προσοχή. «Είναι σημαντικό για να μπορέσεις να βγεις έξω με μια ασφάλεια, να μην έχεις το άγχος, να μην έχεις τον φόβο» δήλωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως η βλάβη που ο ίδιος έχει επηρεάζει το αναπνευστικό του  σύστημα και επομένως έπρεπε να λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την προστασία του. «Είναι πολύ σημαντικό το να μπορέσεις να έχεις αυτή την ασφάλεια να βγεις έξω, να λειτουργήσεις, να επανέλθεις» επανέλαβε για να υπογραμμίσει πως η ίδια ανυπομονησία για τον εμβολιασμό συναντάται στο σύνολο των ατόμων με αναπηρία επισημαίνοντας και τους λόγους.
 

«Παραμένοντας σπίτι μου αντιλήφθηκα ακόμα περισσότερο τη θέση πολλών ανθρώπων, ευάλωτων που δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα»

 
«Είμαστε ανάπηροι άνθρωποι στην Κομοτηνή, μία πόλη η οποία δεν με απέκλειε, δεν με έβγαλε απ’ έξω στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και δεν είχα αναγκαστεί ποτέ να μείνω σπίτι μου κάτι που βίωσα για πρώτη φορά.  Υπάρχουν ανάπηροι βέβαια που βρίσκονται σπίτια τους κλεισμένοι χρόνια, γιατί δεν μένουν στην Κομοτηνή ή σε μια άλλη προσβάσιμη πόλη, αλλά σε μια πόλη η οποία του αποκλείει, τους θεωρεί κατώτερους ανθρώπους. Εγώ νοιώθω και πάλι τυχερός καθώς και το διάστημα που παρέμεινα κλεισμένος στο σπίτι, δεν έμεινα πίσω σε τίποτα από τα πράγματα τα οποία έκανα και αυτό χάρη στους ανθρώπους που με βοήθησαν. Αντιλήφθηκα όμως ακόμα περισσότερο τη θέση πολλών ανθρώπων, ανθρώπων ευάλωτων που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία» τόνισε.
 
Ερωτηθείς ως προς την διαδικασία, ο ίδιος την χαρακτήρισε εύκολη, εξηγώντας πως τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα όσα αναφέρονται και στο ισχύον πρωτόκολλο ενώ ανέφερε πως η πρόσβαση στο Σισμανόγλειο Κομοτηνής για τον ίδιο, όντας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
 

«Δεν έχουμε προνοήσει ως πολιτεία για την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων»

 
Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στα όσα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και να είχαν προβλεφθεί από πλευράς της πολιτείας, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε προνοήσει, ως πολιτεία, για να προστατέψουμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Δεν έχουμε προστατέψει ουσιαστικά τους ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί παραπάνω απ’ όλους και η θέση τους έγινε ακόμα πιο δυσχερής, γιατί το σύστημα που έχουμε είναι φτιαγμένο για να βγάζει τους ανθρώπους που είναι αδύναμοι απ’ έξω. Να μην τους υποστηρίζει. Να τους πετάει ένα κομμάτι ψωμί συνήθως και να λέει ότι είναι εντάξει».
 

«Τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες δεν εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα λόγω απουσίας μητρώου»

 
«Δεν είναι μονοπώλιο των αναπήρων, πάρα πολλές πληθυσμιακές ομάδες τον τελευταίο χρόνο ζουν στα όρια του φόβου, λόγω της πανδημίας, γιατί δεν έχουν στήριξη» συνέχισε για να επισημάνει πως «ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχουν γίνει κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί στους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες είναι ότι δεν έχουμε μητρώο, δεν έχουμε καταγραφεί». Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε στην προγενέστερη απόφαση, η απογραφή του 2021 να συμπεριλάβει και τα άτομα με αναπηρία ή χρονίως πάσχοντες εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, για να εξηγήσει πως μέχρι σήμερα, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για την πολιτεία.
 
Μία τέτοια προσπάθεια ήταν η εφαρμογή «Χαρτογράφηση ΑμεΑ στο Νομό Ροδόπης», που ανέπτυξε ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που θα μπορούσε στην πλήρη ανάπτυξή της να αποτελέσει το εργαλείο ή μέρος του εργαλείου που θα διόρθωνε το κενό αυτό. «Το είχαμε σκεφτεί, το είχαμε σχεδιάσει, όχι βέβαια για περιπτώσεις πανδημίας που δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο, αλλά για πολλές άλλες περιπτώσεις, που αν λειτουργούσε και αν καταλάβαιναν οι αρμόδιοι την αξία του, ενδεχομένως δεν θα είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα τώρα».
 
«Το θέμα είναι να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους  μας που είναι ευάλωτοι, όχι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν κινητικές αναπηρίες, αλλά όλοι όσοι έχουν τέτοιες βλάβες που τους φέρνουν σε κατάσταση αναπηρίας. Όλο αυτό το πλαίσιο είναι ευάλωτο και θα πρέπει να το προστατέψουμε» τόνισε.
 
Προστασία όμως όπως ξεκαθάρισε δεν σημαίνει προετοιμάζω κάποιον για το κακό σενάριο, αλλά «δημιουργώ εκείνα τα πλαίσια ασφάλειας, αξιοπρέπειας ουσιαστικά, για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο, δημιουργώντας στην ουσία έναν καλύτερο τρόπο ζωής». «Αυτό είναι που πρέπει να κοιτάζουμε πρώτα. Το να έχουν όλοι μια ίση και μια σωστή αντιμετώπιση και όσον αφορά τα δικαιώματά τους, να μην καταπατάται συνεχώς η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανθρώπων οι οποίοι μας φαίνονται λίγο διαφορετικοί» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.