«Ο σκανδαλισμος εμπρος στο μυστηριο»

Το μήνυμα της Κυριακής

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Μία πρώτη αντίδραση στα γεγονότα της ελεύσεως του Χριστού στη γηυπήρξε ο σκανδαλισμός. Ο σκανδαλισμός ενός από τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους, τουΙωσήφ. Όταν αντιλαμβάνεται πως η Παρθένος Μαριάμ, ηεκλεκτή και ευσεβέστατη κόρη, με την οποία είχε μνηστευθεί, ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, τα χάνει, σκανδαλίζεται. Ένα σωρό υποψίες τον τυλίγουν. Ξέρει πολύ καλά τον άσπιλο χαρακτήρα της Μαρίας, γι’ αυτό βρίσκεται σε σύγχυση, του είναι δύσκολο ναεξηγήσει όλη αυτή την υπόθεση.Ο Θεός δεν ρίχνει αμέσως φως, σιωπά. Αφήνει γιαένα διάστημα τον Ιωσήφ να παλεύει με την σκέψη του. Επιτρέπει ναοδηγηθεί προς στιγμή ο δίκαιος σεαποφάσεις αντίθετες με το θείο θέλημα. Και μετά επεμβαίνει. Καιενώ σχεδίαζε νααπομακρύνει από κοντά του την Παναγία, «άγγελος Κυρίου του παρουσιάστηκε και του είπε: “Ιωσήφ, υιέ του Δαυίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις την Μαριάμ, διότι αυτό πού έχει στα σπλάχνα της είναι από Πνεύμα Άγιο. Θα γεννήσει υιό και θα τον ονομάσεις Ιησού, διότι αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του”».

Ο Θεός αφήνει αρχικά τον Ιωσήφ να φθάσει σεαδιέξοδο, καθώς βαδίζει μεοδηγό το μυαλό του, και μετά τουεξηγείυπερφυσικά το νόημα των γεγονότων.Παρόμοια βλέπουμε ναενεργείο Θεός, αδελφοί μου, στο λυτρωτικό έργο, πουεξακολουθεί νααπεργάζεται μέσα στους αιώνες. Δεν επεμβαίνει αμέσως, δεν σπεύδει να χύσει φως σεόλες τις φάσεις του μυστηρίου της σωτηρίας μας. Επιτρέπει να παλεύουμε μεαπορίες. Κάποτε, ακολουθώντας το μυαλό μας, φθάνουμε σεαδιέξοδο. Για να νοιώσουμε τελικά, ότι δεν επαρκούν οι δυνάμεις μας για να κατανοήσουμε ταέργα Του. Καιόταν η υπερηφάνειά μας ραγίσει και η ψυχή ειλικρινά ζητήσει το θείο φωτισμό, ο Θεός στέλνει κάποιο μήνυμα, κάποιον άγγελό Του.

Μην τα χάνουμε λοιπόν  μπροστά σεανεξιχνίαστες ενέργειες του Θεού, και προ παντός μη σπεύδουμε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση ταανθρώπινα δεδομένα.

Ο Θεός συχνά καθυστερεί. Συνηθίζει ναέρχεται μετά το σκανδαλισμό, τον τίμιο καιακόμη από καλή πρόθεση προβληματισμό. Ειδικότερα όταν βρισκόμαστε εμπρός σε θείες ενέργειες,ας μην εμπιστευόμαστε απόλυτα και μοναδικά το μυαλό μας.

Όσοι επιχειρούν καιεπιμένουν ναερμηνεύουν τον ερχομό του Χριστού μεαποκλειστικόοδηγό το προκατειλημμένο λογικό τους, σκοντάφτουν. «Ου φέρει το μυστήριο της ενανθρωπήσεως έρευνα» παρά μόνον με την πίστη γίνεται αποδεκτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.