Ο «ΠτΘ» στο πλαι των φοιτητων του ΤΕΦ/ΔΠΘ

Οι κ. Ν. Αγγελακοπούλου, Ι. Κοσμίδης και Γ. Καρβούνη, φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την πρακτική τους άσκηση

Μεταξύ των πρωτοποριών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης είναι και η υποχρεωτική πρακτική άσκηση που προσφέρει σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του 4ου έτους των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Μια άσκηση που, παρά το σύντομο της διάρκειάς της –ένας μήνας–, προσφέρει μια σημαντική πρόγευση της μελλοντικής εργασιακής τους καθημερινότητας. Οι ίδιοι οι φοιτητές λοιπόν, πριν την έναρξη της άσκησής τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα φορέων και επιχειρήσεων, που ξεπερνούν τους τριάντα, αποκτώντας έτσι τα κατάλληλα ερείσματα αλλά και αξιοποιώντας το θεωρητικό τους υπόβαθρο και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ώστε αποφοιτώντας να έχουν μια σαφή εικόνα για τις δυνατότητες απασχόλησής τους.

Εκτός όμως  από την απασχόληση στον χώρο της εκπαίδευσης, στον οποίο κατευθύνονται οι περισσότεροι απόφοιτοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών, μερικοί ακόμη τομείς με πολλές προοπτικές είναι και αυτοί της δημοσιογραφίας αλλά και των εκδόσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, για μια ακόμη χρονιά, ο Παρατηρητής της Θράκης και η 2K Project έδωσαν την ευκαιρία σε τρεις φοιτητές του ΤΕΦ, την περίοδο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στις εγκαταστάσεις τους, ώστε να αντιληφθούν εκ των έσω την εργασιακή καθημερινότητα ενός δημοσιογράφου, ενός επιμελητή εκδόσεων, ενός διορθωτή κειμένων κλπ. Μπορεί η πρακτική άσκηση αυτήν τη φορά να έγινε ως επί το πλείστον από κοντά, ένεκα όμως της πανδημίας, τηρήθηκαν σε όλη τη διάρκειά της τα απαραίτητα μέτρα, ενώ υπήρξε και χρήση της τηλεργασίας.

Οι φοιτητές λοιπόν, με το πέρας της πρακτικής τους άσκησης, είχαν τη χαρά να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες που αποκόμισαν απ’ όλη αυτήν την περίοδο όπου ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της δημοσιογραφίας αλλά και των εκδόσεων. Ο λόγος στους ίδιους…

Νίκη Αγγελακοπούλου, «Δεν ήθελα να επιλέξω κάποιο σχολείο ή φροντιστήριο γιατί προτιμούσα να δω τις εναλλακτικές που μου προσφέρει το επάγγελμα του φιλολόγου»

«Έφτασα 4ο έτος στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης και, όπως κάθε φοιτητής στο Τμήμα, πρέπει να πραγματοποιήσει την πρακτική του σε κάποιον φορέα. Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας σκεφτόμαστε διεξοδικά για ποιον φορέα θα επιλέξουμε. Για εμένα όμως δεν ήταν δύσκολη αυτή η επιλογή, καθώς ήξερα εξ αρχής πού ήθελα να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση, και αυτό δεν ήταν πουθενά αλλού από τον “Παρατηρητή της Θράκης”.

Δεν ήθελα να επιλέξω κάποιο σχολείο ή φροντιστήριο γιατί προτιμούσα να δω τις εναλλακτικές που μου προσφέρει το επάγγελμα του φιλολόγου. Ήταν μία απόφαση που δεν μετάνιωσα, γιατί το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί εκεί είναι τόσο δυναμικό και τόσο αληθινό που αμέσως οι συνεργάτες του “Παρατηρητή” με έκαναν κομμάτι της οικογένειάς τους. Κάθε μέρα, την ώρα της άσκησης, δεν την αντιλαμβανόμουν ποτέ ως αγγαρεία, αλλά ως μία όμορφη εμπειρία, στην οποία έμαθα πώς είναι το επάγγελμα του δημοσιογράφου αλλά και πως οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν πάθος για τη δουλειά τους. Αν μπορούσα να βαθμολογήσω την πρακτική μου, το 10 θα το είχε ξεπεράσει ο “Παρατηρητής της Θράκης” γιατί δεν είναι απλώς μία ακόμη εφημερίδα, αλλά μία μεγάλη οικογένεια που σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή και σε καθοδηγεί σε κάθε σου βήμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν για το όμορφο “ταξίδι” από καρδιάς!».

Ιορδάνης Κοσμίδης, «Το “ταξίδι” της πρακτικής αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, γλυκό για όλα τα εφόδια που μου χάρισε και πικρό γιατί δυστυχώς έφτασε στο τέλος του»

«Ως τεταρτοετής φοιτητής λοιπόν, ήρθε και για εμένα η ώρα να κάνω την πρακτική μου άσκηση. Ήταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη, όμως είχαμε την τύχη, εν μέσω πανδημίας, η πρακτική μας να πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Η επιλογή μου να απευθυνθώ στον “Παρατηρητή της Θράκης” ήταν συνειδητή, καθώς ήθελα να βιώσω από κοντά τον χώρο της δημοσιογραφίας και να αξιοποιήσω όλο το φάσμα των ευκαιριών που έχει ένας φιλόλογος, πέρα από το κομμάτι της διδασκαλίας, και το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι προσδοκίες μου επιβεβαιώθηκαν. Η ενασχόληση με την επιμέλεια κειμένων, την απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων, τη συγγραφή άρθρων και ρεπορτάζ, την ψηφιοποίηση βιβλίων κ.ά. μου έδωσαν εφόδια και εμπειρίες που σίγουρα θα μου χρειαστούν για το μέλλον.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον “Παρατηρητή της Θράκης” που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία, με εμπιστεύτηκε και με έβαλε, έστω και για λίγο, στην όμορφη ομάδα που τον απαρτίζει ή μάλλον σε αυτήν τη μεγάλη παρέα, όπως εγώ τη βίωσα. Θα πρότεινα σε κάθε φοιτητή να κάνει αυτήν την επιλογή και να γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο της δημοσιογραφίας. Το “ταξίδι” αυτό λοιπόν αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, γλυκό για όλα τα εφόδια που μου χάρισε και πικρό γιατί δυστυχώς έφτασε στο τέλος του».

Γεωργία Καρβούνη, «Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συνεργαστώ με την ομάδα του “Παρατηρητή της Θράκης”, αφού με προετοίμασε ουσιαστικά για το μέλλον»

«Κάποια στιγμή έρχεται για πολλούς φοιτητές η ώρα να πραγματοποιήσουν την  πρακτική  τους άσκηση, που συνήθως έχει σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους, είτε γιατί είναι υποχρεωμένοι λόγω της σχολής τους είτε από δική τους επιλογή. Το δικό μας Τμήμα, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας επικεντρώνεται επαγγελματικά στο παιδαγωγικό κομμάτι, γι’ αυτό αξιοποίησα την ευκαιρία που μου δόθηκε για κάτι διαφορετικό. Στόχος μου ήταν η βελτίωση του βιογραφικού μου και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ήμουν λίγο ανήσυχη, γιατί μέχρι τότε δεν είχα εργαστεί και επομένως, θα έκανα μια πρώτη είσοδο στον χώρο εργασίας.

Πάρα το γεγονός ότι η πρακτική μου υπήρξε σύντομη, έφυγα γεμάτη γνώσεις και εμπειρίες. Οι αρμοδιότητες τις οποίες κλήθηκα να υλοποιήσω με βοήθησαν να βελτιώσω τις γνώσεις μου πάνω στην επιμέλεια και την επεξεργασία κειμένων. Αυτή η πρώτη επαφή με τον εργασιακό χώρο της εφημερίδας μού επέτρεψε να ασχοληθώ με ζητήματα που διαφορετικά δεν θα είχα την ευκαιρία. Έμαθα να δουλεύω σωστά, με οργάνωση και αποδοτικότητα. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συνεργαστώ με την ομάδα του “Παρατηρητή της Θράκης”, αφού με προετοίμασε ουσιαστικά για το μέλλον και γι’ αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, για την πολύτιμη δηλαδή εργασιακή εμπειρία. Είναι κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει κάποιος νέος τα πρώτα του βήματα στον χώρο της εφημερίδας και τον συνιστώ ανεπιφύλακτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.