Ο πρωτος θανατος απο τον ιο Η1Ν1 στο νοσοκομειο της Αλεξανδρουπολης

Ανησυχητικά ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού Η1Ν1, με τη θανατηφόρα γρίπη να αφήνει το πρώτο θύμα της και στην περιοχή μας. Ο λόγος για τον πρώτο θάνατο ασθενούς, που είχε προσβληθεί από το συγκεκριμένο ιό και νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μια γυναίκα, ηλικίας 50 ετών από το νομό Ροδόπης, που άνηκε σε ομάδα υψηλού κίνδυνου. Η άτυχη γυναίκα, που έπασχε από ζαχαροδιαβήτη και ήταν υπέρβαρη, νοσηλευόταν για τρεις περίπου ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας και κατέληξε τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης. Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιστατικά, που έχουν ταυτοποιηθεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέχρι και την Παρασκευή ανέρχονταν στα 4, για το ένα εκ των οποίων απαιτήθηκε η νοσηλεία του ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως όμως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Νίκος Ραπτόπουλος, πρόκειται για ελεγχόμενη κατάσταση του ασθενούς, που νοσηλευτεί στην εντατική. Περαιτέρω, υπάρχει μεγάλος αριθμός υπόπτων κρουσμάτων, τα οποία ελέγχονται για το κατά πόσο εμπίπτουν στη γρίπη Η1Ν1.

«Μεγάλο πρόβλημα η αδυναμία άμεσης ταυτοποίησης των ύποπτων περιστατικών»

Ο κ. Ραπτόπουλος εστίασε την προσοχή του, καταρχήν, στην αδυναμία ταυτοποίησης των ύποπτων περιστατικών μέσα στο νοσοκομείο, όπως συνέβαινε κατά την περυσινή χρονιά. Αντίθετα, προκειμένου για την ταυτοποίηση του ιού, απαιτείται η μεταφορά του υπό εξέταση δείγματος στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτελεί ένα πρόβλημα, κατά τον κ. Ραπτόπουλο, και για την επίλυσή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεδομένης της αύξησης των περιστατικών. Ο κ. Ραπτόπουλος επισήμανε την ανάγκη ταχύτητας στη διάγνωση των κρουσμάτων, προκειμένου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

«Ιδιαίτερη προσοχή για τις ομάδες υψηλού κινδύνου»

Από την άλλη μεριά, επέστησε την προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ονομάζονται, όπως τους καρδιοπαθείς, τους υπέρβαρους, τους διαβητικούς κ.λπ. Υπογράμμισε δε την ανάγκη άμεσης αντίδρασης των ασθενών, προκειμένου να εκτιμάται και να γίνεται πρόληψη ή άμεση αντιμετώπιση της νόσου. «Με τον πρώτο πυρετό», παρότρυνε, «που διαρκεί για μια-δυο μέρες, πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους». Τα υπόλοιπα συμπτώματα της νόσου ομοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης, όπως πονοκέφαλος, βήχας κ.λπ., κάτι που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεχτικούς τους πολίτες, ώστε να μην επαναπαυτούν.

«Έτοιμο το νοσοκομείο για την αύξηση των κρουσμάτων, που αναμένεται»

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ραπτόπουλου, αναμένεται αύξηση των περιστατικών το επόμενο διάστημα. «Μέρα με τη μέρα», δήλωσε, «τα περιστατικά μας αυξάνονται και έχουμε λάβει τα απαιτούμενα έκτακτα μέτρα, για να είμαστε έτοιμοι». Τέλος, υπογράμμισε την επάρκεια σε εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1, ενώ κάλεσε τους πολίτες να επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου τα εμβόλια γίνονται δωρεάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.