Ο προεδρος των Συνοριοφυλακων Εβρου για το περιστατικο διασωσης των 92 γυμνων μεταναστων στον Εβρο

Χρ. Γιαλαμάς: «24 χρόνια στην υπηρεσία, τέτοιο απάνθρωπο περιστατικό δεν έχω ξαναζήσει»

92 συνολικά, μη νόμιμους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί διέσωσαν την Παρασκευή αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex. Το περιστατικό επέφερε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο».

Μιλώντας για το περιστατικό στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς έκανε λόγο για εικόνα «ντροπιαστική, απάνθρωπη και εξευτελιστική». Όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος «τουλάχιστον στα 24 χρόνια της υπηρεσίας μου, έχω βιώσει πολλά περιστατικά, τέτοιο απάνθρωπο περιστατικό όμως δεν έχω ξαναζήσει. Και εγώ και παρά πολλοί συνάδελφοί μου οι συζητήσεις μας ήταν για αυτό το ντροπιαστικό γεγονός».

«Για εμένα η εικόνα αυτή της Παρασκευής ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στο στομάχι»

Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να απαντήσει εμμέσως και στις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς που αρνείται το περιστατικό και κάνει λόγο για «ελληνικά fake news» μεταφέροντας μαρτυρίες των μεταναστών που διασώθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες πέρα από τα σημάδια κακοποίησης που έφεραν στο σώμα τους, μεταφέρθηκαν στις όχθες του Έβρου με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, απωθήθηκαν με βία και επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να περάσουν στην ελληνική όχθη.

«Η γείτονα χώρα συνεχίζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από τέτοιες ενέργειες. Ζήσαμε όλοι την απόπειρα μεγάλης εισβολής του 2020 και βλέπουμε πως οι προκλήσεις και η εργαλειοποίηση πλέον είναι καθημερινό γεγονός» σημείωσε ο ίδιος στη συνέχεια για να επισημάνει πως «η δουλειά μας είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας και την επιτελούμε στο ακέραιο, αλλά σαν άνθρωποι όταν βλέπουμε τέτοιες εικόνες ντροπής τον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν λόγια. Για εμένα η εικόνα αυτή της Παρασκευής ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στο στομάχι».

Ο κ. Γιαλαμάς έσπευσε να διευκρινίσει πως «σε αυτούς τους ανθρώπους από την πρώτη στιγμή δόθηκαν ρούχα. Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ένδυσή τους. Ευτυχώς η υπηρεσία έχει προβλέψει για τέτοιες περιπτώσεις και υπάρχει ρουχισμός και βέβαια σε όσους χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη τους δόθηκε απευθείας. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει μεταφερθεί πλέον στο Κέντρο Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο για να συνεχιστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις».

Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές και το φθινόπωρο

Μιλώντας γενικότερα για το ζήτημα του μεταναστευτικού στον γειτονικό νόμου αλλά και σε όλη τη Θράκη ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου επεσήμανε πως «ζήσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι εδώ στον Έβρο και κατ’ επέκταση ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι έζησαν και οι υπηρεσίες της Β Ζώνης όπως είναι η Ροδόπη η Ξάνθη και άλλοι νομοί που δεν έχουν και τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Οι συνάδελφοι εκεί δίνουν έναν τεράστιο αγώνα. Αυτή η δύσκολη κατάσταση συνεχίζεται και το φθινόπωρο. Προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να κρατήσουμε τις ροές. Συνεχώς επικοινωνούμε προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία μας τα αιτήματά μας για ενίσχυση που αφορά κυρίως σε εξοπλισμό, ο οποίος θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Όπως αναμένουμε και τους επιπλέον συνοριοφύλακες, αλλά και την αναβάθμιση στο στήσιμο επιτήρησης».

Προβλέπεται «θερμός» χειμώνας

Ζητώντας να καταθέσει την εκτίμησή του για την εξέλιξη του θέματος  στο προσεχές μέλλον, ο κ. Γιαλαμάς  θύμισε πως «κατά το παρελθόν η κάνουλα από την τουρκική πλευρά ανοιγόκλεινε κατά το δοκούν, ενώ από το καλοκαίρι και μετά η κάνουλα είναι συνεχώς ανοιχτή»  για να υποστηρίξει πως «προβλέπουμε λοιπόν ένα “θερμό” χειμώνα στις υπηρεσίες μας».

«Ευελπιστούμε το ξαναλέω οι συνθήκες κατά την εργασία μας να γίνουν καλύτερες» επανέλαβε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου για να κλείσει επισημαίνοντας πως «αυτό που “φωνάζουμε” πρωτίστως είναι ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα τα απαραίτητα βήματα για να θωρακίσουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Οι δεσμεύσεις και οι ανακοινώσεις δεν πρέπει να μείνουν μόνο στα λόγια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.