Ο «πολιτισμος» για το δημοψηφισμα

Εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων αναφέρονται δημόσια στο δημοψήφισμα της Κυριακής και τάσσονται υπέρ ή κατά αυτού

Είναι άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων και του θεάματος. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα κατατάσσονται στην κατηγορία των «διανοουμένων», άλλοι πάλι όχι. Ορισμένοι παίρνουν συχνά θέση για τα καθημερινώς τεκταινόμενα, οι υπόλοιποι σπανίζουν. Αποφάσισαν, ωστόσο, να τοποθετηθούν όλοι τους δημοσίως σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής, ένα δημοψήφισμα που ως γνωστόν ξάφνιασε και μούδιασε την ελληνική κοινωνία. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι ο κόσμος επιμένει να μη διαβάζει και να μην επικαλείται την άποψη αυτών των ανθρώπων (είτε τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ είτε υπέρ του ΟΧΙ), αλλά συνεχίζει να συντάσσεται με ανθρώπους, όπως πολιτικούς και δημοσιογράφους, τους οποίους ο ίδιος δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται. Καλό θα ήταν, όμως, να ρίξουμε μια ματιά και στα όσα αυτοί δήλωσαν, ώστε να αποκτήσουμε μια άποψη πιο σφαιρική και, ίσως, πιο ψύχραιμη.
 
Με μία έστω γρήγορη ανάγνωση, κάποιων από τις απόψεις που τουλάχιστον προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί κανείς εύκολα να συνειδητοποιήσει ότι «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα θα έλεγαν κυρίως ιστορικοί και πανεπιστημιακοί, ενώ οι καλλιτέχνες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τάσσονται υπέρ του «ΟΧΙ». Κάθε άποψη, βέβαια, είναι σεβαστή και σίγουρα έχει μία μικρή ή μεγάλη δόση αλήθειας. Αξίζει να αφιερώσουμε, λοιπόν, λίγα λεπτά για να διαβάσουμε τα όσα δήλωσαν ώστε να μεταφέρουμε τις καθημερινές δημοψηφισματικές συζητήσεις μας σε ένα άλλο επίπεδο. 

Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ


«Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους. Προπύργιο και προμαχώνας η Ελλάδα της Ευρώπης εναντίον σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Βοηθός και αρωγός η Ευρώπη της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς ως τα σήμερα. Αυτό αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η μέριμνα των εταίρων μας για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, η υποδοχή Ελλήνων φοιτητών στα καλλίτερα πανεπιστήμια της ηπείρου, η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στα ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, οι αγροτικές επιδοτήσεις και άλλα, για να μη μιλήσουμε για την διασφάλιση, χάρη στην ευρωπαϊκή συμμαχία, των συνόρων της χώρας από κάθε ξένη βουλιμία.
 
Σ’ αυτήν την Ευρώπη πρέπει να μείνουμε πιστοί. Τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ, αν δεν πρυτανεύσει στις αποφάσεις μας το εθνικό συμφέρον. “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”, έγραψε ο Κάλβος, “Αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά”, είπε ο Σολωμός. Όλοι λοιπόν ενωμένοι και αποφασιστικοί να πούμε την ερχόμενη Κυριακή: Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας».
 
*Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. 

Mark Mazower


“Το ανθρώπινο κόστος πέντε χρόνων λιτότητας έχει υπάρξει καταστροφικό για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση για δημοψήφισμα την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενώσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όσο προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις μεγάλωνε η ανησυχία. Μέσα σε μία νύχτα σταθεροποίησε την πολιτική του βάση και ενδυνάμωσε τη θέση του μέσα σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξανά στην αγαπημένη του θέση: αυτήν της αντιπολίτευσης ενάντια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
 
Αλλά τι επίπτωση είχε αυτό για τη χώρα; Το ότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσματα για δημοσιονομικά θέματα ίσως είναι απλά μια νομική ορθότητα, αλλά υπογραμμίζει την εξαιρετικά υπεροπτική στάση της κυβέρνησης έναντι των υπαρχόντων πολιτικών θεσμών. Μιλάει για τη βούληση του λαού αλλά δείχνει ανησυχητική αδιαφορία για τα δημοκρατικά όργανα και τις διαδικασίες που λέει ότι προστατεύει.
 
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για ένα πρόγραμμα διάσωσης που έχει ήδη λήξει, και έχει κάνει ξεκάθαρη την επιθυμία του για ένα αποτέλεσμα όπου θα υπερισχύσει η ψήφος στο «Οχι». Το μόνο λογικό συμπέρασμα, παρόλο που το αρνείται, είναι ότι επιθυμεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το αρνείται επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα ήταν μη δημοφιλές και τεράστιος τζόγος.
Πιστεύει ότι μια ψήφος στο «Οχι» θα του επέτρεπε να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος. Αυτό αποκαλύπτει την πεισματική άρνηση να αντιμετωπίσει τα γεγονότα, η οποία είναι συνώνυμη με ένα είδος «μαγικής σκέψης».
 
[…]Αυτό που ο κ. Τσίπρας είχε αγνοήσει είναι η μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας. Από τη μια είναι αδύναμη όπως κάθε μικρή χώρα, με περιορισμένη δυνατότητα να επηρεάσει τους κανόνες της διεθνούς σκηνής. Αλλά έχει και τις επιπρόσθετες αδυναμίες μιας δυσλειτουργικής οικονομίας και ένα τεράστιο χρέος.
 
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό έχει υπάρξει σχιζοφρενική. Του αρέσει να τονίζει τα προβλήματα της χώρας πετροβολώντας ισχυρούς κακούς του παρασκηνίου – τους ντόπιους ολιγάρχες, τους διεθνείς τραπεζίτες και επίσης τη Γερμανία. (Μια φορά κι έναν καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονταν στην κορυφή αυτής της λίστας, αλλά σήμερα αναφέρονται όλο και λιγότερο.)
 
[…] Χάρη σε αυτό το απερίσκεπτο δημοψήφισμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη αναταραχή που θα δοκιμάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν το 1974. Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις χειρότερες υπερβολές του φοιτητικού κινήματος. Ακόμη λιγότερο δεν χρειάζεται την εμπρηστική ρητορική του βίαιου αγώνα, της εθνικής καταστροφής και του εμφυλίου πολέμου που ήδη πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η λογική μπορεί ακόμη να υπερισχύσει, και μία ψήφος στο «Ναι» την Κυριακή ίσως, τελικά, να οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας που έλειψε από τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αν όχι, μεγαλύτερη πολιτική πόλωση και ένα μέλλον κλιμακούμενης εξαθλίωσης στην περιφέρεια της Ευρώπης καραδοκούν”.
 
*Ο Mark Mazower είναι Βρετανός ιστορικός και δημοσιογράφος, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιου Columbia 

Έλενα Ακρίτα


«Επί προσωπικού: Δεν έχω κρύψει ότι ψηφίζω ‘ΟΧΙ’ – ΑΝ γίνει δημοψήφισμα. Βέβαια, υπάρχουν ‘άτομα του ΝΑΙ’ που εκτιμώ, ‘άτομα του ΟΧΙ’ που απεχθάνομαι. Και το αντίθετο, φυσικά. Όμως: Δεν θα ήθελα να κλειστεί η Ελλάδα στο καβούκι της. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση οδηγεί μοιραία και στην κοινωνική απομόνωση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στην όποια διαφορετικότητα. Γιατί έτσι στενεύουμε τους ορίζοντές μας. Γιατί έτσι γινόμαστε (ακόμα πιο) ξενοφοβικοί, γινόμαστε (ακόμα πιο) ομοφοβικοί, διαχωρίζουμε ‘αυτούς’ από ‘εμάς’.
 
Τις ασπρόμαυρες ταινίες της Φίνος Φιλμς να τις παρακολουθήσουμε – ναι. Να τις ζήσουμε – όχι. Δεν είναι δυνατόν να βάλεις όπισθεν σε αξιακά συστήματα.
 
Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σαν τον Λογοθετίδη και τη Βουγιουκλάκη, τον Ηλιόπουλο, τον Μακρή, την Καρέζη και την Βασιλειάδου: Με τους ‘νοικοκυραίους’, τις δουλίτσες, τα σπιτάκια, τους ‘αποδεκτούς’ έρωτες που οδηγούν σε ‘αποδεκτούς’ γάμους.
 
Κι η ασπρόμαυρη ζωή να συνεχίζεται… Σε μια Ομόνοια με σιντριβάνι (ακόμα)… Σε μια Αθήνα χωρίς πρόσφυγες και μετανάστες… Σε μια Ελλάδα χωρίς γκέι… Σε μια ζωή χωρίς ανύπαντρες μητέρες, μονογονεϊκές οικογένειες.
 
Αυτό με τρομάζει εμένα. Αυτό. Και δεν έχει να κάνει με πλεόνασμα κι ελλείμματα, χρέη, κέρδη και ζημίες: Μια Ελλάδα που θα απλώνει ματωμένα σεντόνια παρθενίας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά».

* Η Έλενα Ακρίτα είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Σλάβοϊ Ζίζεκ


«Ο αγώνας που διεξάγεται είναι αγώνας για την κυρίαρχη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική κουλτούρα. Οι δυνάμεις της ΕΕ υπερασπίζονται το τεχνοκρατικό status quo που κρατά την Ευρώπη σε αδράνεια για δεκαετίες. Στις “Σημειώσεις για τον Ορισμό της Κουλτούρας”, ο σπουδαίος συντηρητικός ποιητής Τόμας Έλιοτ γράφει πως υπάρχουν στιγμές που η μοναδική επιλογή είναι μεταξύ αίρεσης και μη πίστης, δηλαδή ο μόνος τρόπος να κρατήσεις μια πίστη ζωντανή είναι να κάνεις μια αποσχιστική κίνηση από το βασικό κορμό.
 
Αυτή είναι η θέση μας σήμερα για την Ευρώπη: μόνο μια νέα «αίρεση» (που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να περισώσει αυτό που αξίζει να σωθεί από την ευρωπαϊκή κληρονομιά: δημοκρατία, εμπιστοσύνη στο λαό και ισότιμη αλληλεγγύη. Η Ευρώπη που θα κερδίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιστεί, είναι μια «Ευρώπη με ασιατικές αξίες» (που βέβαια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Ασία, αλλά με τη σαφή, ενεργό τάση του σύγχρονου καπιταλισμού για περιστολή της δημοκρατίας).[…]».
 
*Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ είναι Σλοβένος φιλόσοφος 

Διονύσης Χαριτόπουλος


«Ευτυχώς που δεν υπήρχαν ΜΜΕ στην Κατοχή, θα ήμασταν όλοι συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού που επιχειρούν, είναι τερατώδης, πρόστυχη και διχαστική. Δεν χρειαζόμαστε τις συμβουλές σας και τον τρόμο που σπέρνετε για να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε με ευρώ ή δραχμή. Θα το μάθετε στις 5 Ιουλίου το βράδυ. Τότε θα σας δώσουμε την εντολή. Ως τότε βουλώστε το όλοι. Σας ξέρουμε, δεν σας εκτιμάμε, δεν σας πιστεύουμε. Δεν θα μας βάλετε εσείς να σκοτωθούμε μεταξύ μας».
 
* Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι Έλληνας συγγραφέας 

Θανάσης Παπακωνσταντίνου


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου απευθύνθηκε στο κοινό προλογίζοντας το τραγούδι του για τον Φορτίνο Σαμάνο, τον μεξικανό επαναστάτη, και αναφέρθηκε στη διάσημη φωτογραφία του, καθώς κάπνιζε το τελευταίο του τσιγάρο πριν από την εκτέλεση. «Ε, δεν μπορούμε να τον φτάσουμε», είπε, «αλλά τουλάχιστον μη φτάσουμε σε 20-30 χρόνια από σήμερα οι απόγονοί μας λένε “ε, ναι, αυτοί οι χέστηδες του 2015, ε;..».
 
*Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. 

Θάνος Μικρούτσικος


«Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ’ όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας. Και θέλω να καλέσω τον κόσμο να αναλογιστεί ποιους θαύμαζε και ποιους έλεγε στα παιδιά του να θαυμάζουν από την πρόσφατη και την παλιά ιστορία μας. Όσους πήγανε και συνθηκολόγησαν με τους διάφορους κατακτητές ή αυτούς που αντιστάθηκαν; Μακριά λοιπόν από διλήμματα όσοι θαύμαζαν αυτούς που αντιστάθηκαν. Ας το αποδείξουν στην πράξη μ’ ένα βροντερό όχι».
 
*Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι Έλληνας συνθέτης και μουσικός 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου


«Την Κυριακή παίρνουμε πίσω την ζωή μας. Τους λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας».
 
*Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης. 

Λάκης Λαζόπουλος


«Ξεπέρασαν όλα τα όρια. Μας έχουν βγάλει την ψυχή ανάποδα. Τόσα χρόνια βλέπουμε στις τηλεοράσεις τα υποτιμητικά τους βλέμματα, τις εξευτελιστικές τους δηλώσεις, τα ειρωνικά τους χαμόγελα, τις δήθεν δηλώσεις συμπόνοιας.«Ελπίζω να έχουν να μας πληρώσουν την δόση» «Δεν θα τους πιέσουμε για να τους βοηθήσουμε κιόλας!» «Μακάρι να μείνουν στην Ευρώπη» «Εμείς τους θέλουμε, αυτοί θέλουν;» «Πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά οι Έλληνες, δεν μπορούμε να πληρώνουμε αυτούς τους τεμπέληδες». Μας στραγγαλίζουν καθημερινά, ο Σόϊμπλε απολαμβάνει τα βασανιστήρια που μας κάνει. Έχει κακό και γνωστό στην ιστορία DNA. Έχουμε θυμώσει. Μας έχουν θυμώσει!
 
Δεν μπορεί αυτός ο λαός να συνεχίσει να πληρώνει. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τους άνεργους, δεν θέλουμε να σπρώξουμε κι άλλους από τα παράθυρα, δεν θέλουμε να κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Φτάνει! Μόνο και μόνο, γιατί δεν εκλέξαμε αυτούς που θελαν αυτοί για Πρωθυπουργούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Τους πήραμε τις Φιλιππινέζες τους και ξεβολεύτηκαν. Ζητάνε Πρωθυπουργό τον Θεοδωράκη. Ε όχι!
 
[…]Δεν μπορεί άλλο να διασύρεται αυτή η χώρα. Δεν μπορεί να δέχεται την πτωματοποίησή της, δεν μπορεί να σκυλεύεται από τους γραβατοφάγους των καιρών. Ούτε μπορεί ο λαός να βρίζει και να ξεσπά μέσα στο δωμάτιό του. Πρέπει να πάρει θέση.
 
Θέλουμε να είμαστε στο Ευρώ, αλλά ως Ευρωπαίοι.
[…] Φτιάξανε ένα νόμισμα τέρας. Το Ευρώ!
Χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να υποτιμηθεί. Ή εκτελείς τη χώρα που αρρώστησε ή βουλιάζει η μισή Ευρώπη. Βάλανε το Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη. Έπρεπε να έχουν δικό τους, καθαρά, Ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ανίκανοι. Η Ελλάδα θα ρίξει τις γέφυρες για την καινούργια Ευρώπη. Μπαίνουμε μπροστά, όπως πάντα.
Τέλος ο εξευτελισμός! Τέλος η Γερμανόπη!
 
Μένουμε Ευρώπη, αλλά όχι ως υπόδουλοι. Ο Τσίπρας σήμερα έδειξε ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την Ιστορία. Δεν έσκυψε το κεφάλι. Σήκωσε ανάστημα.
Μαζί του σηκώνουν και το δικό τους οι Έλληνες!»
 
*Ο Λάκης Λαζόπουλος, είναι γνωστός Έλληνας ηθοποιός και σατιρικός κωμικός. 

Aφροδίτη Μάνου


«Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθώ κι εγώ μαζί με το πανελλήνιο για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια να γίνεται πραγματικά διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Βλέπω ανθρώπους να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα κι από την άλλη μια λυσσαλέα κλιμακούμενη αντίσταση, αντιπαλότητα, εχθρότητα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για εθνική αξιοπρέπεια και ισότιμη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή Ένωση. Μέρα με τη μέρα η εμπιστοσύνη μου στον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του μεγαλώνει, έτσι δεν σας κρύβω ότι θα ψηφίσω όχι στο δημοψήφισμα. Λυπάμαι πάρα πολύ που ζούμε αυτές τις στιγμές με το κλείσιμο των τραπεζών, έχω μπροστά μου νωπές τις αναμνήσεις όταν η μητέρα μου ήταν κατάκοιτη και με αγωνία περίμενε να μην καθυστερήσω ούτε μία ώρα να της πάω τη σύνταξή της. Έτσι καταλαβαίνω την αγωνία και αυτών των ανθρώπων αλλά και όλων μας, που είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε και από μια τέτοια συνθήκη. Εύχομαι και ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα και ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία».
 
*Η Αφροδίτη Μάνου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και συνθέτης. 

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος


«Ψηφίζω “όχι”, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε μέσα σε δύο μέρες όσα τραβήξαμε τα τελευταία χρόνια. Και ‘όχι’ γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα περάσουμε ακόμα χειρότερα».
 
*Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι σκηνοθέτης 

Πύρρος Δήμας


«Δέχομαι κριτική για το γεγονός ότι επιλέγω να είμαι ανοικτός ως προς το τι πιστεύω (και ναι κυρίες και κύριοι αυτό είναι δημοκρατία). Μου είπανε ότι είμαι Αλβανός και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω. Εγώ πράγματι μεγάλωσα στην Αλβανία. Και επειδή έζησα ό,τι γινόταν εκεί αρνούμαι την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία. Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί ή 10 αυγά ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεως) κάθε μήνα με ένα κουπόνι στο χέρι όπως στάθηκα εγώ. Αρνούμαι να μεγαλώσουν με έναν Χότζα πάνω απ’ το κεφάλι τους και τον φόβο στην ψυχή τους. Επειδή ευτυχώς οι περισσότεροι από εσάς που με βρίζετε για προδοσίες και άλλου τέτοιου είδους ακρότητες δεν το έχετε ζήσει, ελπίζω να το φαντάζεστε αλλά να μην το ζήσετε ποτέ».
 
*Ο Πύρρος Δήμας είναι ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής 

Σωκράτης Μάλαμας


«Καλούμαστε να υπακούσουμε σε μια αναγκαιότητα προδιαγεγραμμένη από παράδοξα και αμφίβολης προέλευσης κέντρα αποφάσεων όπως π.χ επιτάσσει η λογική της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από 75 χρόνια η Γερμανία απασφάλισε ένα περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας και η απάντηση ήταν Όχι. Σήμερα κουνάει μια πλαστική κάρτα συναλλαγών κάτω από τη μύτη μας και ζητάει ξανά ένα Ναι ή την αποπομπή μας από το κλαμπ των προθύμων. Τι θα απαντήσουμε; Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι προθέσεις αυτού του κράτους και των συμμάχων μέσα στα χρόνια; Σας λένε τίποτα οι λέξεις επέκταση, δύναμη, κυριαρχία, επιβολή; Ξανασκεφτείτε το. Όχι υπάκουοι δούλοι στο ανθρωποτροφείο των αγορών».
 
*Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας. 

Γιώργος Μαυρίδης


«Εδώ και 2 μέρες θέλω να σχολιάσω τα γεγονότα πού συμβαίνουν στην χώρα μας.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που με κρατούσε πίσω μέχρι να γράψω αυτό το κείμενο, βρίσκεται στα σχόλια που δέχομαι κατά καιρούς από άγνωστους, που με αποκαλούν , “βολεμένο” κάθε φορά που αναφέρομαι στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Επειδή όμως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί θέλω πολύ να χρησιμοποιήσω το δικαίωμα που μου δίνει η δημοκρατία και να εκφράσω την άποψή μου. Πριν το κάνω όμως, θα γράψω 3 πράγματα που μέχρι σήμερα είχα υποσχεθεί ότι δε θα αναφερθώ ποτέ… Είμαι 37 χρόνων και είμαι παιδί που με μεγάλωσε μια μάνα και μια γιαγιά, εμένα και την αδερφή μου. Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε σε φυλακές με αποτέλεσμα η μητέρα μου να δουλεύει όλη μέρα για να μας μεγαλώσει. Δε θα πω παραπάνω για αυτό τον άνθρωπο γιατί ζει και δε θέλω να τον στεναχωρήσω ασχέτως με το τι έκανε στην οικογένειά μας. […] Μέχρι τα 30 μου έζησα μια ολόκληρη ζωή σε μόνιμη οικονομική κρίση, έκανα ό,τι δουλειά μπορούσα για να τα φέρνω βόλτα. Είχα το μαγαζί μου που έφτιαξα με αίμα και συγχρόνως δούλευα νύχτα σε μαγαζιά για να πληρώνω τα ενοίκιά μου. Τα τελευταία 5 χρόνια και μετά από πολύ ιδρώτα κατάφερα να είμαι καλά οικονομικά και να μπορώ να βοηθήσω επιτέλους τους δικούς μου ανθρώπους. Τις τελευταίες 24 ώρες πρέπει να πάρω μια απόφαση για το τι θα ψηφίσω στο δημοψήφισμα. Για πρώτη φορά μου δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσω εγώ και όχι οι άλλοι.
 
Δέχομαι μια απειλή στο ότι αν πω Όχι, θα χάσω ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα στην ζωή μου με τόσο κόπο. Με τρομοκρατούν ότι με περιμένει η καταστροφή αν πω Όχι. Θα γίνω φτωχός αν ψηφίσω Όχι… Θα γυρίσουμε στην δραχμή και θα τα χάσουμε όλα. Θα χρεοκοπήσουμε. Εεε λοιπόν θα ψηφίσω ΟΧΙ….
 
Μακάρι αυτό το ΟΧΙ να είναι η αρχή για να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα παιδί πεινασμένο, καμία μάνα να δουλεύει για 400 ευρώ και να σκύβει το κεφάλι, καμία γιαγιά να παρακαλάει να πάρει την σύνταξη της. ΟΧΙ και ας τα χάσω όλα, ας ξαναρχίσω από την αρχή, θα ξαναδουλέψω από την αρχή, την δουλειά δεν την φοβήθηκα ποτέ.
 
Το κεφάλι δε το έσκυψα ΠΟΤΕ σε κανέναν πούστη. Την Κυριακή θα βάλω στον φάκελο ένα μεγάλο ΌΧΙ μαζί με τα αρχί@ια μου και θα το στείλω στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα…»
 
*Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι tattoo artist και παρουσιαστής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.