Ο «Περπατω» φορεσε τη «Μασκα» του

Κάτι περισσότερο από ένα απλό θεατρικό σεμινάριο ήρθε στην Κομοτηνή - Απόστολος Τζουμαλάκης «Η παρουσία τόσο “διαφορετικών” παιδιών σε ένα θεατρικό σεμινάριο θα δώσει ένα ισχυρό στίγμα»

Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ» σε συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας του Ελληνικού Πολιτισμού στη Γερμανία «Π.Ο.Π.», το Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας «Wilde Rose» της Ομοσπονδίας Γερμανών Προσκόπων (BDP) και την Ένωση για Διεθνή Προγράμματα Νέων «AGIP Unna» διοργανώνει ήδη από την Κυριακή και μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ένα εντατικό σεμινάριο θεάτρου με εργαστήρια εικαστικών τεχνών. Νέοι και νέες, 16 έως 21 ετών, από τη Γερμανία την Κομοτηνή και την Κέρκυρα, με ή χωρίς αναπηρία, φιλοξενούνται στους χώρους του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ. για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια του σεμιναρίου που πραγματοποιούνται επίσης σε χώρους του «Κ.Ε.Α.Δ.Α.» και του Συλλόγου «Περπατώ». Το σεμινάριο ονομάζεται «Η μάσκα» και στην Κομοτηνή θα υλοποιηθεί το πρώτο από τα τρία μέρη αυτής της προσπάθειας. Το δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ τον Ιούνιο του 2017 οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία.
 
Το θεατρικό σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, που έχουν να κάνουν τόσο με το θέατρο, αλλά και άλλες εικαστικές τέχνες, όπως η ζωγραφική, εξωτερικές δραστηριότητες, όπως τα κανό στον Νέστο, μία επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και ένα βιωματικό εργαστήρι δίπλα στο αρχαίο θέατρο, ούτως ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να βγάλουν τη δημιουργικότητά τους, σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον θεάτρου, που εμπνέει μόνο με την παρουσία του εκεί. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηριών στην Πολιτιστική Κίνηση. 

Απόστολος Τζουμαλάκης, κοινωνικός λειτουργός «Περπατώ» «Μπορούμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας σε θέματα εξωτερικών δραστηριοτήτων και αναπηρίας για παιδιά που συμμετέχουν και έχουν αναπηρία»

Ο κ. Απόστολος Τζουμαλάκης, κοινωνικός λειτουργός του Συλλόγου «Περπατώ», υπογράμμισε ότι το σεμινάριο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό θεατρικό σεμινάριο, έχοντας πολύ μεγαλύτερο βάθος. Απευθύνεται σε μικρό αριθμό παιδιών, ενώ το επίπεδο των συμμετοχών είναι ήδη πολύ καλό. «Νομίζω πως τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά, καθώς οι διοργανωτές είναι πολύ έμπειροι στον τομέα των σχεδίων και των σεμιναρίων πάνω σε παιδιά. Για εμάς είναι κάτι πρωτοποριακό, γιατί δεν έχουμε μεγάλη ευχέρεια να ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά μέσα στον Σύλλογο, όμως μπορούμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας σε θέματα εξωτερικών δραστηριοτήτων και αναπηρίας για παιδιά που συμμετέχουν και έχουν αναπηρία», ανέφερε τονίζοντας ότι μπορούν να προσφέρουν τη Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης που συστεγάζεται με τον «Περπατώ» και παρέχει επίσης όλες τις διευκολύνσεις, αλλά και όλη τη θετική διάθεση και ενέργεια. 

«Για εμάς είναι συνεχής ο αγώνας για να καταφέρουμε να πλήξουμε τον ρατσισμό και τη νοοτροπία που οδηγεί στη συνέχιση των διακρίσεων»

Ενθουσιασμένος από το πρόγραμμα αυτό ο κ. Τζουμαλάκης επεσήμανε ότι σκοπός όλου του προγράμματος είναι να «χτυπηθούν» οι διακρίσεις, ενώ «η παρουσία τόσο “διαφορετικών” παιδιών σε ένα θεατρικό σεμινάριο θα δώσει το στίγμα γι’ αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε». «Για εμάς είναι συνεχής ο αγώνας για να καταφέρουμε να πλήξουμε τον ρατσισμό και τη νοοτροπία που οδηγεί στη συνέχιση των διακρίσεων», παρατήρησε, καθώς ο σύλλογος έχει κάνει μεγάλους αγώνες κατά των διακρίσεων και το σεμινάριο αυτό είναι μία αρχή για να ξεκινήσει μια συνεργασία με φορείς του εξωτερικού που απασχολούν νέους ανθρώπους.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται πιο συλλογικά, πέρα από την αμοιβή να βλέπουν και τον συνάνθρωπό τους και να θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία»
 
Ο κ. Τζουμαλάκης έκανε λόγο για τον ενεργό εθελοντισμό στην πόλη της Κομοτηνής και ειδικά στο Σύλλογο «Περπατώ», λέγοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς ή ευτυχώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, έχει οδηγήσει τον κόσμο στο να εργάζεται χωρίς να αμείβεται. Έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται πιο συλλογικά, πέρα από την αμοιβή να βλέπουν και τον συνάνθρωπό τους και να θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Δυστυχώς έγινε με αυτό τον τρόπο, ευτυχώς όμως συμβαίνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.