Ο Πανελληνιος Φαρμακευτικος Συλλογος καταγγελλει το delivery φαρμακων

Την απόλυτη αντίθεσή του εξέφρασε με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην απόφαση των ΕΛ.ΤΑ. να διακινεί φάρμακα προς τους πολίτες και μάλιστα με κόστος υπηρεσίας τριών ευρώ. Η πιλοτική εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου διανομής φαρμάκων ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου στο Κορωπί και έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας.

 

Ο Π.Φ.Σ. στην επιστολή του επισημαίνει πως η πρακτική που θέλουν να εφαρμόσουν τα ΕΛ.ΤΑ. αντιβαίνει τη φαρμακευτική νομοθεσία που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, αλλά και τον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους και κάνει λόγο για «απολύτως παράνομη διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια».

 

«Το delivery φαρμάκων, με σκοπό μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο. Πόσω μάλλον όταν τίθενται τοιουτοτρόπως σοβαρά ζητήματα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή υπενθυμίζοντας πως «η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι)» και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική τους επιβάρυνση…

Όπως επισημαίνεται τέλος « ο Π.Φ.Σ. επ’ ουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο θα διακινείται από άσχετους με σκοπό το κέρδος και με προφανή τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία».

 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Το φάρμακο πλέον ελέγχεται από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί»

 

Την επιστολή του Π.Φ.Σ. χαιρέτισε σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος υπενθυμίζοντας σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου στις 19 Ιανουαρίου του 2014 στην οποία γινόταν εκτενής αναφορά στις «δυσάρεστες» για τον κλάδο συνέπειες, όπως τις χαρακτήριζε, της εν λόγω υπηρεσίας delivery φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών αλλά και τους κινδύνους που αυτή κρύβει.

 

Ο κ. Τσαπέκος υπογράμμισε πως με το μέτρο αυτό «το φάρμακο πλέον ελέγχεται από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί» διερωτώμενος για το σκεπτικό με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να εμπλέκονται στη διαδικασία διανομής φαρμάκων άνευ συμμετοχής γιατρού ή φαρμακοποιού.

 

Όπως τόνισε, και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης είναι κάθετα αντίθετος στο μέτρο αυτό τονίζοντας πως πρόκειται για ακόμα μία «παραχώρηση μίας μερίδας εκ των κερδών σε κάποιους» που σίγουρα δεν γίνεται για το καλό των ασθενών.

 

Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος επανέλαβε την αντίθεσή του και υπογράμμισε πως αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί και στην πράξη τότε ο κλάδος θα πρέπει να αντιδράσει με όσα μέσα τουλάχιστον του έχουν απομείνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.