Ο παιδαγωγικο – μορφωτικος χαρακτηρας των εκπαιδευτικων εκδρομων και επισκεψεων

Εκδήλωση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων - Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής

Ποιο είναι και ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο των σχολικών εκδρομών και επισκέψεων; Πώς το εμπορικό πνεύμα του σύγχρονου μαζικού τουρισμού παρεισφρέει στις εκδρομές των σχολείων και πόσο αυτό συνάδει με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο; Αυτά και άλλα πολλά, σε σχέση με το αμφιλεγόμενο θέμα του σχολικού τουρισμού, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, την ερχόμενη Τρίτη, 25 Οκτωβρίου και στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, στην εκδήλωση με τίτλο «Ο παιδαγωγικο-μορφωτικός χαρακτήρας των εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών», που διοργανώνουν από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων. 

Ιωάννης Σιγούρος – Κατερίνα Σχοινά «Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν ούτως ή άλλως αναγκαίο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας» 

«Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν ούτως ή άλλως αναγκαίο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι μόνον προβλέπονται από σχετικές διατάξεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ., αλλά προκρίνονται για την αδιαμφισβήτητη μορφωτική τους αξία, καθώς προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με τόπους ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας και τους βοηθούν, επιπλέον, να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους» υπογράμμισαν μιλώντας στον «ΠτΘ» οι εμπνευστές της εκδήλωσης κ.κ. Ιωάννης Σιγούρος και Κατερίνα Σχοινά.
 
Όπως επισήμαναν μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή πρακτική προσδίδει και στον σχολικό τουρισμό ένα πνεύμα εναρμόνισης με τις αρχές της αειφορίας.
 
Κατά πόσον, όμως, ο σχολικός τουρισμός λειτουργεί στις παραπάνω κατευθύνσεις; Ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του;
 
Οι δύο υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων σημείωσαν ότι αυτά που θα συζητηθούν στην εκδήλωση είναι, στην πραγματικότητα, θέματα που ενδιαφέρουν όχι μόνον τους εκπαιδευτικούς, αλλά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την περιήγηση, την επίσκεψη ξένων τόπων, το ταξίδι ως πολύτιμη εμπειρία ζωής.
 
Ενδιαφέρουν, επιπλέον, και όσους σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη, που σε εποχές κρίσης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για μια τοπική κοινωνία.
 
Ο κ.Βασίλης Δαλκαβούκης, για παράδειγμα, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Δ.Π.Θ., θα μιλήσει για ένα υποδειγματικό πρόγραμμα σχολικού τουρισμού στα γνωστά για τους πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς τους Ζαγοροχώρια. Για την ανάπτυξη ανάλογων τουριστικών προγραμμάτων στη Θράκη με επίκεντρο τους μύθους της περιοχής θα μιλήσει η κ.Αικατερίνη Μάρκου, Επίκουρος Καθηγήτρια Συγκριτικής Κοινωνιολογίας στο Δ.Π.Θ, ενώ τέλος για τον ρόλο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές εκδρομές θα μιλήσουν τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Μαρώνειας κ.κ.Μαρία-Ευθυμία Δούπα, Δάφνη Κυνδελέρου και Νίκος Σαζακλίδης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.